Pasākumu cikls «ChoirUp» – iespēja vienoties dziesmā starp Dziesmusvētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Arī starp Dziesmusvētkiem dot iespēju cilvēkiem vienoties dziesmā un izbaudīt sirsnīgu kopā būšanu – ar šādu mērķi aizvadītā gada nogalē kora "Dziesmuvara" dalībnieki aizsāka pasākumu ciklu "ChoirUp".

Pasākumu cikls «Choir Up» – iespēja vienoties dziesmā starp Dziesmusvētkiem
00:00 / 04:52
Lejuplādēt
Pasākumi domāti visiem – gan tiem, kuri dzied regulāri, gan tiem, kuri citkārt kautrējas to darīt. Pasākumiem ir divas daļas. Vispirms visi klātesošie diriģenta vadībā iestudē kādu populāru dziesmu, pēc tam seko sadziedāšanās, izpildot visdažādāko repertuāru. Cilvēku atsaucība šai ideja ir liela. Ne velti piektdien, 18. janvārī, pasākums, pēc skaita ceturtais, jau risināsies uz pusi lielākās telpās nekā līdz šim.

 

Pasākuma "ChoirUp" idejas autori un galvenie rīkotāji ir trīs kora "Dziesmuvara" dalībnieki – Ernests Jenavs, Laura Valtere un Nora Žeigure. Impulsu idejai viņi guva no līdzīga pasākuma Kanādā, kas saucas "Choir, choir, choir" un bauda lielu atsaucību.

Latvijas versija ir tikai nedaudz tam līdzīga, jo Kanādas pasākumā lielāks uzsvars ir uz jokiem un improvizāciju. 

"Sēdējām un domājām, ka Dziesmusvētki garām. Visi bija apvienoti, un tagad katrs atkal pats par sevi. Ka ir jāatrod kaut kas, kas atkal apvieno dziedātājus, un varbūt ne tik nopietni, bet ar tādu jautrāku piesitienu, un tādēļ radās ideja, ka vajag visus dziedātgribētājus un tos, kuri dzied klusībā un baidās, apvienot dziesmā. Jo mēs jau esam tā dziedātājtauta, un kur tad vēl labāk, ja ne Latvijā to realizēt," stāsta Laura Valtere.

Angliskais cikla nosaukums "ChoirUp" norāda uz to, ka tā ir jauna ideja Latvijā un uz to, ka pašmāju repertuārs tiek paplašināts ar pasaulē slavenām dziesmām.

"

".

Pašā pirmajā "ChoirUp" pasākumā diriģentes Noras Žeigures vadībā klātesošie iestudēja norvēģu grupas "A-ha" dziesmu "Take On Me". Ar dziesmas mācīšanos pa balsīm arī sākas visi "Choir Up".

"Mācāmies to dziesmu aptuveni 45 minūtes. Tad uz skatuves esam parasti mēs ar ģitāristu vai kā šoreiz, kad mums būs pat īsta rokgrupa. Un pēc tam, kad mēs esam iestudējuši, nofilmējuši un nosvinējuši, tad mums ir maza pauzīte, kam seko otrā daļa, kurā ir vēl daudz brīvāka atmosfēra," norāda Nora Žeigure. "Mūsu pirmais izmēģinājuma trusītis bija "A-ha" dziesma "Take On Me", pēc tam bija novembris ar "Pērkona" "Gandrīz tautasdziesma", un tad jau bija Ziemassvētki un tur nekādi mēs nevarējām apiet Meraijas Kerijas "All I Want For Christmas Is You"."

Dažkārt pasākumos piedalās arī īpaši viesi. Novembrī tas bija Raimonds Bartaševics, bet Ziemassvētku pasākumā – Latvijā dzīvojošais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs-Sinka.

Sirsnīga, priecīga un dziedoša kopā būšana – tieši tik vienkāršs ir pasākuma mērķis.

Organizatores priecājas, ka viena meitene, kas atnākusi uz šo pasākumu, nu arī iestājusies korī "Dziesmuvara", citi savukārt nāk vienkārši baudīt pozitīvas emocijas.

"Mums galvenais mērķis ir izdabūt no mājas tos, kuri dzied skapjos. Tos, kuri baidās un saka – nē, es nedziedāšu, jo man nav laba balss. Jebkuram ir laba balss, viņam ir tikai jādod iespēja padziedāt, un tad šī ir tā iespēja, ka jebkurš var nākt ar visu ģimeni. Un tā mums arī notiek, jaunākais dalībnieks mums ir bijis piecgadīgs. Tātad jebkurš ir gaidīts jebkurā vecumā," saka Laura Valtere.

Viņa uzskata – pasākuma pievienotā vērtība ir arī tā, ka publika būtiski var ietekmēt pasākuma attīstību. "Pēc katra pasākuma mums ir arī atgriezeniskās saites opcija. Ir aptauja, kurā katrs dalībnieks var izteikt viedokli, kas patika un kas nepatika, ko vajadzētu uzlabot." 

Ceturtais cikla pasākums notiks piektdien klubā "Kaļķu vārti" un būs veltīts roka klasikai. Tā pirmajā daļā klātesošie diriģentes Noras Žeigures un rokgrupas vadībā iestudēs britu grupas "The Clash" dziesmu. Otrajā daļā savukārt varēs sadziedāties, izpildot citas gan Latvijas, gan pasaules skanīgās rokdziesmas.

"ChoirUp" pasākumi notiek reizi mēnesī, un februārī gaidāma kopā dziedāšana ļoti romantiskās noskaņās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti