Kultūras ziņas

Tuvojas "Zemūdeņu karš. Epizode 10"

Kultūras ziņas

Krievu klasiskās mūzikas un dzejas simbioze

Dziesmās atainotās pasakas

Pasaku un mītu pasaules mūzika: Rīgā uzstājas multiinstrumentālists Alizbars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien Lielajā ģildē uzstāsies moldāvu un ungāru multiintrumentālists Alizbars ar ansambli “Ann’Sannat”. Uz seno tautu muzikālajām tradīcijām balstītais grupas skanējums ir pasakains un reizē arī meditatīvs. Tomēr, kā teic grupas līderis, tas ir pietiekami nopietns, tādēļ koncerta publikā būtu vēlams redzēt tikai pieaugušos.

Multiinstrumentālistu Alizbaru droši var dēvēt par pasaules mūzikas pārstāvi. Vēl vairāk – tā ir pasaku un mītu pasaules mūzika. Viņa grupas nosaukums “Ann’Sannat” ir aizgūts no Džona Ronalda Rūela Tolkīna darbiem un tulkojumā no elfu valodas nozīmē “dziesmās atainotas pasakas”.

“Mūsu mūzika attāli atgādina ķeltu mūziku. Tomēr tajā ir savīti daudzi skanējumi. Neoklasika, džezs, dažādu valstu etno. Pamatā no Īrijas un Skandināvijas, arī no Balkāniem, Grieķijas un tā tālāk. Un tomēr tā ir elfu mūzika, jo tajā ir daudz dīvainu harmoniju, kas nav saistītas ne ar moldāvu, ne īru mūziku,” uzskata pats mūziķis.

Alizbara radītajiem skaņdarbiem piemītot arī dziedniecisks efekts. Mūziķis jau vairākus gadus praktizē mūzikas terapiju, un atzīst – skaņu pasaulei ir varena ietekme.

“Mani uzaicināja uz ārstu konsīliju Magņitogorskā. Viņi bija ieinteresēti, kaut arī neticēja. Un tur bija desmit ar diabētu slimi bērni. Viņiem izmērīja cukura līmeni pirms un pēc. Un pēc arfas terapijas vairāk nekā pusei cukura līmenis nokrita no desmit uz pieci,” atklāj Alizbars.

Intervijas laikā Alizbars izrāda daļu no savas instrumentu kolekcijas. Te ir visa pasaule un instrumentu būvētāju eksperimenti. Sansula, domra, homusa, udu, okarina un desmitiem citu. Mūziķis teic, ka izmantoti tiek dažādu laikmetu un kultūru instrumenti, savienojot to skanējumu – indiešu flautas, vācu mūzika, Rietumeiropas instrumenti. Koncertos viņš spēlējot pat uz kādiem divpadsmit vai pat piecpadsmit instrumentiem.

“Mēs spēlēsim programmu ar nosaukumu “Arfas pasakas”. Tā ir pasakaina mūzika, kas sastāv no noteiktas skaņdarbu ķēdes. Mēs pat lūdzam publiku uzstāšanas laikā neaplaudēt. Tas ir muzikālu pasaku cikls ne bērniem. Rīgā būs koncerts pieaugušajiem. Tieši noteiktam stāvoklim, kuru mēs translēsim mūzikā,” saka Alizbars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti