Atspere

"Atsperē" saimnieko Signe Lagzdiņa un Varis Klausītājs, ciemiņš - Svens Kuzmins

Atspere

"Atsperē" saimnieko Liene Jakovļeva un Andris Gauja, viešņa - Daira Āboliņa

"Atsperē" saimnieko Ilze Medne un Jānis Ķirsis, ciemos nāk "Latvian Voices"

«Pasaciņa» arī būs. «Latvian Voices» 10. dzimšanas dienā – pirmatskaņojums un pārbaudītas vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūras un mākslas telpā "Hanzas perons" 12. decembrī ar apjomīgu koncertu divās daļās radošās darbības 10. gadskārtu atzīmēs vokālā a cappella grupa "Latvian Voices". Par to, kas skanēs programmā un kā grupas dziedātājām klājies šo gadu laikā, intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika” ieskicē divas no sešām grupas dziedātājām – enerģiskās Laura Leontjeva un Elīna Ose.

Grupa, kas 2009. gadā izveidojās kā projektu sastāvs koncertdarbībai Vācijā, strauji ieguva starptautisku atzinību a cappella pazinēju vidū Eiropā un ārpus tās. Kopš 2012. gada grupa darbojas kā profesionāla vienība, regulāri uzstājoties ASV, Āzijā un Eiropā, kā arī rīkojot savu a cappella mūzikas festivālu Valmierā.

Latvijas klausītāju vērību grupa ieguva 2014. gadā, kļūstot par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas muzikālo seju.

10 gadu laikā grupa ir ieskaņojusi septiņus ierakstu albumus sadarbībā ar pašmāju un ārzemju producentiem. Neskatoties uz grupas anglisko nosaukumu, kas tulkojumā nozīmē "Latviešu balsis", "Latvian Voices" ar savām balsīm kā vienīgo mūzikas instrumentu ir radījušas individuālu vokālo stilu, kurā savijas dažādu tautu etniskās mūzikas intonācijas, bet jo sevišķi – latviešu tautas mūzikas krāsas ar tradicionāliem kora mūzikas un populārās mūzikas elementiem.

Jubilejas koncerta pirmajā daļā skatītājus cauri dažādiem laikmetiem un vēstures notikumiem tieši no sievietes skatupunkta izvedīs ansambļa dziedātājas – komponistes Lauras Jēkabsones jaundarbs, kas tapis, sadarbojoties ar latviešu folkloras un dzīvesstāstu pētnieci Sanitu Reinsoni. Savukārt koncerta otrajā daļā būs dzirdamas klausītāju iemīļotākās dziesmas – "Pasaciņa", "Piekūns skrien debesīs", "Sudraba mēness" un daudzas citas.

Desmitgade grupai nudien bijusi ļoti piesātināta – dziedātājas ar nožēlu gan atzīst, ka tāda īsta hronista, kas būtu kārtīgi fiksējis visus lielos un mazos notikumus, grupai neesot, un smejas, ka allaž kādai iznācis līkumoties un ne vienmēr visur piedalīties – ja kaut kur pati nepiedalies, šis darbiņš jāuztic kādai citai, un pēcāk viss kā puzle jāliek kopā.

Bet varbūt ir skaitļi, kas nemainās? Piemēram, vai allaž viņas grupā bijušas tieši sešas? Izrādās, ka pirmos piecus gadus viņas bijušas septiņas, līdz pat 2014. gadam. Bet pēc kolēģes Karīnas pārcelšanās uz Amsterdamu palikušas sešas.

Laura Leontjeva un Elīna Ose arī neslēpj – līdz ar to, ka "Latvian Voices" ir sieviešu grupa, tas nozīmējot arī dažnedažādus blakusapstākļus – ir jārūpējas arī par Latvijas valsts nākotni un tamlīdzīgi, un ir vēl dažādi citi iemesli, kas nodrošina to, ka grupa ir pastāvīga vienība, kurā mainās sešas meitenes.

Kopumā viņas ir trīspadsmit, kuras šo gadu laikā dziedājušas grupā. Nudien – iznāktu pat vēl viens "Latvian Voices" sastāvs. Turklāt visas trīspadsmit dziedātājas būs arī jubilejas koncertā, par ko visām milzīgs prieks. Tie būs svētki!

Dziedātājas arī atklāj apsvērumus, kāpēc jubilejas koncerta norisei izvēlēts "Hanzas perons".

Viens no galvenajiem aspektiem – tas, ka tā ir jauna vieta, un uz jubileju gribējies, lai ir kaut kas jauns. Turklāt koncertā būšot ļoti daudz simbolu.

Ja koncerta pirmo daļu veidos Lauras Jēkabsones jaundarba pirmatskaņojums, tad otrajā daļā būs vismīļākais repertuārs, kas izdzīvojis šo desmit gadu laikā. Dziedātājas atklāj, ka aiz svītras atstāti ļoti daudzi darbi. Ne vienmēr var izdziedāt visu, bet Zigmara Liepiņa "Pasaciņa" Jāņa Liepiņa aranžējumā noteikti skanēs – parasti to visi gribot dzirdēt. Lai izvēlētos repertuāru šai daļai, notikusi lielā balsošana – tā nu rezultātā skanēs tās dziesmas, kuras izturējušas pašu bargo atlasi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti