Kultūras ziņas

JRT aktieri satiekas ar DZEJU

Kultūras ziņas

Dostojevska "Pusaudzis" Rīgas Krievu teātrī

Parīzes šarms Lielajā Ģildē

Parīzes šarms Lielajā ģildē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdienas, 28.februātra, vakarā Lielajā ģildē skatītājus ar “Parīzes šarmu” trīs dažādu laikmetu Francijas gaisotnē aizvedīs kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Pie diriģenta pults stāsies starptautiski augstu novērtētais diriģents Andris Poga, savukārt flautiste Dita Krenberga atskaņos vienu no pasaulē sarežģītākajiem flautas skaņdarbiem.

Koncertā atklāsies Francijas mūzikas pasaule vairāk nekā simtpiecdesmit gadu plašā amplitūdā – no karalienes Marijas Antuanetes mīļākā skaņdarba – austriešu komponista Jozefa Haidna Parīzes simfonijas, kas tāpēc ieguva nosaukumu “Karaliene”, līdz pat divdesmitā gadsimta vidus sarežģītajam Andrē Žolivē opusam, ko dēvē par vienu no flautas spēles repertuāra virsotnēm.

Manuprāt mūzikā ir ietverti šie divi pretpoli – tiekšanās pēc harmonijas, pēc miera, pēc skaistā un tajā pašā laikā milzīgs nemiers iekšā, kas tirda un neļauj komponistam atslābt,” skaidro flautiste Dita Krenberga.

Ne velti Žolivē skaņdarbi iekļauti visgrūtākajos pasaules starptautiskajos konkursos un no flautista prasa milzu garīgu un fizisku varēšanu, atzīst Dita Krenbega.

Flautistei šo skaņdarbu savulaik ieteicis spēlēt viņas profesors, bet notis nogulējušas plauktā līdz brīdim, kad diriģents Andris Poga piedāvāja atrada franču dažādo šarmu.

Mēs esam vairāk ģermāņu kultūra ar kārtības sajūtu un ar precizitātes apzinīgumu visā, ko darām, bet es cenšos provocēt arī mūziķus būt dzīvākiem, jo Parīzē franču mūziķi ir ne tik pedantiski kā vācieši,” stāsta diriģents Andris Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti