Pa ceļam ar Klasiku

Toms Treibergs: Biezoknis ir apstādinātais laiks, kurā nav progresa klātbūtnes

Pa ceļam ar Klasiku

Edgars Raginskis: Cenzūra ir visaptverošs, jebkuram laikam raksturīgs fenomens

Pareizticīgo Ziemassvētku noskaņās īstas muzikālas pērles izdziedās koris "Logos"

Pareizticīgo Ziemassvētku noskaņās īstas muzikālas pērles izdziedās koris «Logos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gaidot Pareizticīgo Ziemassvētkus, VEF Kultūras pils Lielajā zālē 5. janvārī skaistas un populāras pareizticīgo mūzikas pērles izdziedās Latvijas pareizticīgās baznīcas vīru koris "Logos". Tā dziedātāji Arturs Orlovskis un Arnis Paurs intervijā LR3 "Klasika" neslēpj – šādas muzikālām pērlēm pārpilnas programmas koris varētu izveidot veselu virkni.

Arnis Paurs atklāj, ka visu kora pastāvēšanas laiku – nu jau rit septītais gads – pareizticīgo Ziemassvētku laiks vienmēr ir ļoti aizpildīts un izņēmums nav arī šī gada janvāris. “Tiesa, pirmo reizi koncerts notiks VEF Kultūras pilī – būs interesanti, kā tas skanēs lielā koncertzālē, jo parasti uzstājamies Mazajā ģildē. Arī tur drīz būs koncerts, bet janvāra otrajā pusē."

Gan Arturs Orlovskis, gan Arnis Paurs ar kora "Logos" vadītāju, tēvu Joanu Šēnroku kā mācītāju un diriģentu, saistīti jau ļoti sen – kopš pat 80. gadu beigām. Toreiz viņš vadījis lielu, atpazīstamu jaukto kori, kurš ieņēmis stabilu vietu Latvijas koru kustības vēsturē, izpildījis gan dažādus pareizticīgos dziedājumus un arī pasaules klasiku, gan arī latviešu mūziku. Korī dziedājuši tādi Latvijā zināmi mūziķi kā Juris Rijkuris, Juris Ceriņš, Mārtiņš Ozoliņš, Toms Apinis, Elga Brahmane. Nozīmīgākā uzvara korim bijusi saņemtais "Grand Prix" nopietnākajā pareizticīgās mūzikas konkursā pasaulē, kas notiek Polijā. Kad koris darbību beidzis, pirms septiņiem gadiem tēvs Joans nodibinājis jaunu kori, šoreiz – tikai vīru sastāvā. Tomēr ne gluži visi sastāva dalībnieki ir no kādreizējā sastāva – bet kādi trīs vai četri tomēr esot, un šogad atkal aicināti piedalīties šajā konkursā.

Interesanti, ka neviens no kora "Logos" dziedātājiem nav pareizticīgo baznīcai piederīgs, toties tēvs Joans ir mācītājs trešajā paaudzē, turklāt Imanta Kokara kordiriģēšanas klases absolvents,

tāpēc, kā stāsta Paurs un Orlovskis, viņš šo mūziku labi pārzina no abām pusēm un vislabāk zina arī, kā to pasniegt.

Pašus dziedātājus pareizticīgo mūzika saista kā īpašs sakrālās kultūras slānis: atšķirībā no Eiropas mūzikas, kur baznīcā par muzikālo fonu kalpo ērģeles, pareizticīgajā baznīcā fonu veido tieši koris. Daudzi profesionāli komponisti rakstījuši mūziku paši savai baznīcai, un tur esot atrodamas īpašas pērles – repertuāra problēmu neesot it nekādu. Tāpēc arī kora "Logos" dziedātāji spējīgi izdziedāt praktiski visu, kas šādam mazam sastāvam piemērots, un gluži apzināti negrasās atteikties no sakrālā formāta.

“Abi ar Arni šajā repertuārā esam ar lielu pieredzi – pats esmu strādājis arī ar kamerkori "Blagovest", un kā otrajam basam man šajā mūzikā ir, kur izpausties," skaidro Orlovskis. "Arī teksts mums ir saprotams, lai gan tas nav krievu teksts –

tā ir senā baznīcas mūzika ar baznīcas tekstiem, kas bieži vien jātulko uz krievu valodu, jo tajos ir seni vārdi, kas pat krieviem ne vienmēr ir saprotami.

Mēs nepiedalāmies pareizticīgajos dievkalpojumos – ja nu vienīgi mūs aicina; jo katrai baznīcai ir savs koris. Neesam piesaistīti konkrētai baznīcai, vairāk esam koncertsastāvs. Visi "Logos" dziedātāji ir ar pieredzi Latvijas profesionālajos koros – Latvijas Radio korī, Valsts akadēmiskajā korī "Latvija" un citos. Repertuāru izvēlamies tādu, kas mums pašiem šķiet interesants.

Cenšamies nedzīvot uz veciem lauriem, visu laiku repertuāru atjauninām."

Paurs savukārt atzīmē: "Latvijā pamatā ir jauktā kora dziedāšanas pieredze, vēsturiski bijuši arī vīru kori, bet izteikti amatieriskā kustībā. "Gaudeamus" vai "Dziedonis" kādreiz pietuvojies profesionālam līmenim, bet

tā, ka sanāktu kopā 12 profesionāļi – tā ir pirmoreiz, un sajūta ir fantastiska! Es pats strādāju arī kā diriģents, un tā sajūta, ka tev nav lieki jāpaskaidro, ka nav ar karotīti katram mutē jāielej, – tas tiešām ir brīnišķīgi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti