Pāragri mūžībā devies talantīgais klarnetists Jānis Tretjuks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uz Mūžības dārziem pāragri aizsaukts brīnišķīgais mūziķis - "Sinfonietta Rīga" klarnešu grupas koncertmeistars, aizrautīgais kamermūziķis Jānis Tretjuks (1989–2019), brīnumjauks cilvēks ar dziļu dvēseli, kuru vēl šopavasar sveicām kā "Lielās mūzikas balvas 2018" laureātu kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

"Ir apdzisis smaids. Ir rimusi cildena un mīlestības pilna sirds," šādus vārdus Jānim velta kolēģi no Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga".

"Talantīgais, gaišais Jāni, cik ļoti nespējam pieņemt to, ka Tevi jāzaudē," pauž Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Atvadīšanās no Jāņa Tretjuka notiks sestdien, 8. jūnijā, Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā no plkst. 9.30. Piemiņas dievkalpojums plkst. 11.00.

Lai vēl mirkli pakavētos atmiņās par sirsnīgo mūziķi, aicinām noklausīties raidījumu "Benefice", kas "Klasikas" ēterā izskanēja pavisam nesen – 1. martā, portretējot mūziķi kā "Lielās mūzikas balvas 2018" nominantu kategorijā "Par labāko darbu ansamblī":

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jānis Tretjuks, kurš savos 30 gados jau pabijis Latvijas mūzikas olimpā, mūža gaitas sāka Rīgā. Klarnetes spēli apguvis Pāvula Jurjāna Mūzikas skolā un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa. Studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Sigurda Circeņa un doc. Mārtiņa Circeņa vadībā un Trosingenes Mūzikas augstskolā pie profesora Hena Halevi un profesora Ernsta Šlādera.

Jānis Tretjuks bijis dažādu solistu un kameransambļu konkursu laureāts Latvijā un Vācijā. Kā solists uzstājies ar "Sinfonietta Rīga", "Collegium Musicum Riga", orķestri “Rīga” un citiem orķestriem. Bijis ļoti pieprasīts kameransambļa mūziķis. Ar dažādām vienībām viņš koncertējis Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Francijā, Austrijā, Šveicē, Beļģijā, Itālijā, Anglijā un citur. Bijis arī kameransambļu “TutzFrequenz”, “Tempus Balticus” un “Trio Cammerton” dalībnieks, kā arī regulāri uzstājies ar saviem bijušajiem pasniedzējiem Henu Halevi un Ernstu Šlāderu.

Kā solists, kameransambļa vai orķestra mūziķis Jānis ir piedalījies vairākos festivālos ar modernajiem un senajiem instrumentiem: “Italia Mia” (Austrija), “Rīgas vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls”, “Donaueschingen Off” (Vācija), “8. Rolandsekas fesivāls “Kunstler-ich”” (Vācija), “Musica Sacra” (Itālija), “Festivāls Windstream” (Latvija), “Music a Marsac” (Francija) un citos.

Kameransambļa un orķestra sastāvos Jānis ir piedalījies CD ieskaņošanā ar “Salzburger Hofmusik”, “Orchestra Ferdinandeum”, “Ensemble Stile Galante” un “Mannheimer Hoffkapelle”. Sniedzis meistarklases Karola Šimanovska Mūzikas akadēmijā Katovicē. No 2014. gada pavasara līdz 2016. gada vasarai Jānis bija prof. Ernsta Šlādera asistents Trosingenes mūzikas augstkolā. Paralēli aktīvai koncertdarbībai 2016. gada septembrī uzsāka studijas “Schola Cantorum Basiliensis” Bāzelē pie prof. Pierre-André Taillard. No 2016. gada septembra Jānis ieņēma vēsturisko klarnešu docenta vietu Trosingenes mūzikas augstskolā. Kopš 2016. gada Jānis bijis "Sinfonietta Rīga" klarnešu grupas koncertmeistars.

Nenogurstošs darbs, spīts un mērķtiecība ir papildinājuši Jāņa šūpulī likto talantu. Par izciliem muzikāliem sasniegumiem 2019. gadā Jānis saņēma Lielo mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

Ar neparastā bastehorna un klasicisma klarnetes nevainojamu pārvaldīšanu Jānis Lielās mūzikas balvas žūriju pārsteidza Rīgas vēsturiskās un dejas mūzikas festivāla koncertā ansambļa "Tutzfrquenz" sastāvā, kā arī spēlējot solo Františeka Ksavēra Pokornija Klarnetes koncertā kopā ar Māra Kupča vadīto orķestri "Collegium Musicum Riga".

Nozīmīga un pamanīta bija Jāņa darbība ansamblī "Tempus Balticus", kur kopā ar čellisti Māru Botmani un igauņu pianistu Johanu Randveri spēlēti arī laikmetīgi skaņuraksti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti