Par mīlestību skaļi nerunā – koncertstāsts «Ellija Forsele un Janis Rozentāls» Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 23. decembrī, plkst. 18.00 viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zālē, Liepājā, izskanēs kamermūzikas koncertstāsts par somu dziedātāju Elliju Forseli un latviešu gleznotāju Jani Rozentālu un viņu leģendāro mīlsasstāstu, kuru izdziedās Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone un pie klavierēm izspēlēs pianiste Agnese Egliņa.

Koncertstāsts „Ellija Forsele un Janis Rozentāls” tapa pagājušajā gadā pēc Mazās Mežotnes pils īpašnieces Regīnas Deičmanes aicinājuma par godu Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gadam. Kā stāsta Evija Martinsone, tiklīdz bijis skaidrs, ka koncerta kodolu veidos abu mākslinieku mīlasstāsts, mūzika atradusies pati no sevis.

Programmā klausītāji dzirdēs gan skaņdarbus, kas skanēja 20. gadsimta pašā sākumā, kad Janis Rozentāls un Ellija Forsele bija nupat tikušies un savijuši savas dzīves, gan dziesmas, ko izpildīja pati Ellija. Paralēli skaņdarbiem skatītāji varēs ielūkoties fotogrāfijās no Jaņa un Ellijas dzīves.

Koncertstāsts apzināti veidots kamerkoncerta stilā mazam klausītāju pulkam, jo „par mīlestību skaļi nerunā”, saka Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone. Janis Rozentāls pirmo reizi Elliju Forseli ieraudzīja 1902. gadā, un jau 1903. gada martā abi apprecējās. Par viņu pirmo iepazīšanos un tālāko dzīvi stāsta daudzas leģendas, no kurām daļu caur mūziku, vēstulēm un laikabiedru atmiņām dzirdēsim arī 23. decembra vakarā.

Janis Rozentāls bija ne tikai izcils latviešu glezniecības meistars un viens no latviešu mākslas pamatlicējiem, bet arī kaislīgs intelektuālās un kulturālās dzīves aizstāvis - gan domājot par latviešiem, gan somiem. Janis Rozentāls neredzēja dzimstam ne Latvijas, ne Somijas valsti, tomēr nevar noliegt, ka abu mākslinieku devums šo valstu neatkarības attīstībā bijis ievērojams. Pagājušajā gadā atzīmēja Jaņa Rozentāla 150. gadadienu, šogad Somija svin savu 100. jubileju, bet nākamgad šis gods tiks Latvijai. Ellija Forsele un Janis Rozentāls simbolizē stāstu ne tikai par divu cilvēku dzīvēm, bet arī – divu kultūru un valstu likteņiem.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti