Kultūras ziņas

"Lielais dzintars" svin gada jubileju

Kultūras ziņas

Ko zinām par latviešu strēlniekiem?

Latvijas komponisti Latvijas simtgadei

Par komponistiem Latvijas simtgadei aicina kļūt arī mūziķus bez akadēmiskās izglītības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šovakar, 11.novembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Valsts akadēmiskais koris “Latvija” atskaņos dažādu komponistu radītas 14 jaunas koru dziesmas, kas veltītas Latvijas simtgadei. Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais norādīja, ka skaņdarbus aicina komponēt gan diplomētiem komponistiem, gan skaņražiem, kuriem nav akadēmiskās izglītības.

„Arī šī koncerta ietvaros būs viens piemērs, ka cilvēks, kam kompozīcijas diploms nav kabatā un vienkārši dzīvē ar pieredzi mācījies,  ir spējīgs uzrakstīt skaņdarbu, kas nākotnē varētu skanēt pat ļoti lielos latviešu saietos,” apliecināja Sirmais.

Starp 14 citiem jaundarbiem Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē šovakar skanēs arī kompozīcija ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Dziesmas “Akmeni satikt” autore ir Līga Celma-Kursiete.

„Es sākumā meklēju vairāk par gaisiem, debesīm, mīlestību vai ko... Bet tad es vienkārši atradu Ziedoņa dzejoli, kurš bija tika skaists. Viņš pats, var teikt, dziedāja par pumpuriem un plaukšanu. Nevarēju nerakstīt,” stāsta Celma-Kursiete.

Vērtējumam skanēs arī Kanādā dzīvojošā Ata Ķeniņa mazdēla Jura Ķeniņa skaņdarbs ar vectēva dzejas vārdiem “Es gribētu”.  Atis Ķeniņš 1918.gada 18.novembrī stāvēja uz Nacionālā teātra skatuves.

Līdz vērienīgajam koncertam 2018.gada 4.maijā latviešu komponisti būs radījuši 70 kormūzikas kompozīcijas par tematiem: debesis, zeme jeb Tēvzeme, gaiss, ūdens un mīlestība. 11.novembrī interesenti un koru vadītāji nāks klausīties un atsijāt labākos un koru vidē dzīvotspējīgākos jaundarbus par tēvzemes tematu.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti