Paplašināt savu pasauli. Atskats uz grupas «Tesa» koncertiem jaunajā Vagonu ielas zālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nedēļas nogalē, 15. un 16. janvārī, jaunajā Vagonu ielas zālē koncertus nospēlēja eksperimentālās mūzikas grupa "Tesa". Sākotnēji koncerti bija plānoti novembra vidū, bet tika pārcelti ārkārtas stāvokļa dēļ.

Grupu "Tesa" 2005. gadā izveidoja Jānis Burmeisters, Dāvis Burmeisters un Kārlis Tone, sastāvs ir palicis nemainīgs. Mūziķi nāk no punk/hc skatuves, pārvalda eksperimentālās mūzikas izpausmes līdzekļus – "Tesa" tiek kategorizēta kā post-metāla grupa.

Ar "Tesas" mūziku ir izaugušas vairākas paaudzes klausītāju, tajā skaitā arī es, kam "Tesa" deva pirmo ieskatu eksperimentālajā, avangarda mūzikā.

"Tesa" vienmēr rūpīgi pārdomājusi koncerta kopējo estētiku – vietas izvēli, skatuves noformējumu, pieaicinājusi muzikālos viesus, šādi radot atmiņas vēl ilgākam laikam, (piemēram, 2012. gada albuma "IV" prezentācijas koncertu "Totaldobžē",) un ieguvusi lojālus klausītājus. Šķiet, 2022. gadā, kad stili un žanri zaudējuši savu sākotnējo nozīmību, grupas klausītāju loks ir kļuvis plašāks. Grupas jaunākais veikums, ceturtais albums "Control" tika izdots 2020. gada 29. maijā, saņēmis "Zelta mikrofonu" metālmūzikas kategorijā, kā arī 2021. gada pavasarī pilnā garumā kā vizuālas albums izskanējis eksperimentālās smagās mūzikas festivāla "Roadburn Festival" digitālajā versijā. Katram no mūziķiem ir arī sava neatkarīga muzikālā un mākslinieciskā darbība.

Vagonu ielas 21 zālē katra koncertvakara programma bija atšķirīga, aptverot visu "Tesas" diskogrāfiju, dažādas vizualizācijas un iepazīstinot ar atšķirīgiem viesiem. Pirmie viesi bija alternatīvā rokgrupa "Bēdu brāļi", iesildot vakara noskaņu ar pārdomu pilnām, bet enerģiskām kompozīcijām. Otro vakaru ievadīja panku grupas "Šņk" koncerts, kas radīja dumpiniecisku, politiski konfrontējošu, bet arī sirsnīgu noskaņu.

Abus vakarus "Tesa" uzstājās vidēji ar pusotras stundas programmu, laika ritums šīs grupas koncertos zaudē savu jēgu. Esot skaņas plūdumā, tu arī daudz nedomā par to, kā sauc konkrēto skaņdarbu, vēl jo vairāk tāpēc, ka "Tesa" tos ir apzīmējusi minimālistiski – ar romiešu skaitļiem vai lielajiem burtiem, dodot brīvību interpretācijai.

"Tesas" koncerti savas eksistenciālās noskaņas dēļ ir kolektīva introvertā pieredze, iespēja katram paplašināt savu iekšējo pasauli.

Protams, šo sajūtu pastiprināja arī fakts, ka koncerts notika, publikai sēžot.

"Tesas" koncertus var klausīties dažādos veidos – atkāpjoties no skatuves, būs redzams kopplāns, skaņa būs monolītiska un priekšnesums vizuāli krāšņas abstraktu zīmējumu spēles. Ja "Tesas" koncertu klausīsies no pirmās rindas, tad savukārt varēs saklausīt tos atšķirīgos, rūpīgi izstrādātos slāņus, no kuriem izaug grupas masīvā, viengabalainā skaņa. Man vienmēr šķitis mīļi, ka paši mūziķi šos savus milzīgos skaņdarbus sauc par dziesmām, bet no otras puses, tā jau tas ir – grupas lielās skaņas sākums ir skaidrā domā-melodijā, kas pieņemas spēkā un maina formas, kamēr tai ir, kur izplesties, un tad izgaist.

Ievērojot visus aktuālos drošības pasākumus, abi koncerti Vagonu ielas zālē bija labi apmeklēti, cik nu to ļāva šobrīd atļautā kapacitāte. "Lielākais izaicinājums – ielaist nedaudz svaiga gaisa un prieka nogurušajos cilvēkos. Koncerts ir notikums! Reizē mums bija bažas par to, ka joprojām visi kovida cipari ir gana augsti, lai koncertu rīkotu. Tāpēc liels paldies foršajiem apmeklētājiem, kuri nebija jābaksta par masku uzlikšanu un distances ievērošanu. Ļoti patīkami apmeklētāji," sacīja Jānis Jansons no koncerta organizatoru "Vārnu laiks" komandas, kad, prom ejot, jautāju par šī brīža izaicinājumiem koncerta rīkošanā. Ja koncerts būtu vēl trešo vakaru, nešaubos, ka mēs daudzi tur vēlreiz satiktos. Ierobežojumi koncertgājienus padara par svētku notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti