NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Knauzers, Evija Vēbere, Spectre, Nicka Cave, Ploho u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Grēcīgie Partizāni, Zōna, Jānis Irbe, Vacaca u.c.

Top25/10LV jaunumi: Inokentijs Mārpls, Pink Fluids, Constant Smiles, Sufjan Stevens u.c.

Pankroka manipulācija un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašmāju jaunumos “Radio Naba” topā grupa “Pink Fluids” ironizē par veidiem, kā cilvēki apslāpē savu nenozīmību, dziesmā “I Learnt Nothing”, bet Latvijas pankroka tēvi “Inokentijs Mārpls” jaunu albumu piesaka kopā ar dziesmu “Manipulē”, kas visvairāk atšķiras no pārējām albuma dziesmām.

Ārvalstu jaunumos iekšējo cīņu par nespēju būt “šeit un tagad” risina “Constant Smiles” dziesmā “Run To Stay”, bet ārējo apstākļu skaudro stāvokli austrālieši “Low Life” atklāj titulsinglā “Agony and XTC”. Grupa “Mandy, Indiana” sapludina Mančesteras skanējumam raksturīgus elementus dziesmā “Bottle Episodes”, Sufjans Stīvens un Angelo De Augustīns savaldzina ar filmas “Dzīvo miroņu nakts” iedvesmoto dziesmu “You Give Death A Bad Name”, bet no astoņu gadu pārtraukuma atgriezusies norvēģu apvienība “Zeromancer” un topā iekļuvusi ar “Terminal Love”.

“Pink Fluids” – “I Learnt Nothing”

Dauzonīgā rokgrupa “Pink Fluids” šovasar izdeva savu otro singlu ar nosaukumu “I Learnt Nothing” no topošā albuma “A Quick One Before The Mantis Gets You”. Kā par dziesmu izsakās paši grupas dalībnieki, tā ir par “pozitīvu nihilismu kā alternatīvu modernajai apsēstībai ar statusu un produktivitāti, par liriskām dzīves atziņām, ar kurām cilvēki mēģina noslāpēt izmisumu un bailes no savas nenozīmības.”

“I Learnt Nothing” izdošanas brīdī grupas sastāvu veidoja Edgars Sondors no grupas "Krāsa" un Jānis Kalvāns, kurš darbojas grupā "Nova Koma". Ideja par kopīgu grupu puišiem dzima 2018. gadā kā vēlme izveidot projektu, kas kalpotu kā dziesmu rakstīšanas nometne, kur neviena ideja netiktu noraidīta, neviens žanrs nebūtu svēts un neviena tēma nebūtu pārāk muļķīga. Tomēr, spriežot pēc grupas jaunākajām publikācijām sociālajos tīklos, apvienības dalībnieku skaits uz rudeni ir audzis…

“Inokentijs Mārpls” – “Manipulē”

Leģendārie pankrokeri “Inokentijs Mārpls” 2015. gadā izdeva lielisko albumu “Tup’n Turies” un nu, pēc 6 gadu pārtraukuma, grupas plānos ir papildināt savu studijas ierakstu sarakstu. Kamēr pacietīgi gaidām “šoruden gaidāmo” albumu, apvienība piedāvā noklausīties jauno singlu “Manipulē”, pēc kura, kā komentē Dambis jeb Raimonds Lagimovs, nav vērtējams pārējais albuma skanējums, jo tieši šī dziesma visvairāk atšķiras no pārējām. Par “Manipulē” Dambis arī atklāj, ka dziesmas "pirmās versijas parādījās jau 2005. gadā, kad dažādos veidos tika apspēlēts dziesmas piedziedājums. Šķita, ka kaut kā trūkst, un 2017. gada jūnijā tika uzrakstīts pamatteksts. Tiesa, sākotnējais vēstījums bija daudznozīmīgāks, tagad tas trivializējies līdz attiecību modelim, kaut gan manipulācija ar cilvēku notiek arī daudz plašākos veidos – skolā, valstī, darbā utt."

“Constant Smiles” – “Run To Stay”

Bena Džonsa (Ben Jones) projekta “Constant Smiles” diskogrāfijā jau ir 15 albumu un 12. novembrī tiem pievienosies “Paragons”, kas tiks izdots leibla “Sacred Bones” aizgādniecībā. Septembra beigās izdots albuma galvenais singls ar oksimorono nosaukumu “Run To Stay”. Dziesma vēsta par nespēju būt “šeit un tagad”, par cīņu ar antisociālām tendencēm, par brīžiem, kad domas ir pilnīgi citur. Nemiera, trauksmes un disociatīvas sajūtas, kas caurstrāvo dziesmu, atspoguļotas arī tās videoklips.

“Low Life” – “Agony and XTC”

Austrāliešu panki “Low Life” septembra vidū izdeva drīzumā gaidāmā albuma būtiskāko singlu, dzīves patiesuma un smaguma iemiesojošo “Agony and XTC”. Šī dziesma ir galvenais singls no 5. novembrī gaidāmā blices trešā albuma “From Squats To Lots: The Agony And XTC Of Low Life”, pirms kura 2019. gadā izdots “Downer Edn”. Lai sagatavotu publiku jaunajam albumam, “Low Life” savā “Bandcamp” lapā publicējuši 13 padomu garu sarakstu, kā klausīties “From Squats To Lots: The Agony And XTC Of Low Life”, un 4 – kā nē. Noteikti, ka vispraktiskāk šo lasāmvielu ir iespējams apgūt, paralēli klausoties enerģisko un kategorisko albuma tituldziesmu.

“Mandy, Indiana” – “Bottle Episode”

Mančesteras “Mandy, Indiana” savā skanējumā apvieno darbaļaužu pilsētas raksturojošākos strāvojumus – postpanku, deju mūziku, trokšņus un industriālo pieskaņu. Pēdējie divi elementi pat uztverami diezgan burtiski, jo apvienībai īpaši patīk eksperimentēt ar fragmentiem no apkārtējās vides ierakstiem. Janvārī, toreiz vēl saukti par “Gary, Indiana”, grupa izdeva savu trešo singlu, bet nu jau ar jaunu nosaukumi klausītajiem nodots “Bottle Episode” kopā ar ziņām par 19. novembrī gaidāmo debijas EP “…”.

“Es gribēju paturpināt dziesmas militāro stilu, bet ļoti lēnā krešendo nevis uzkrītošā veidā. Vārdi runā par cilvēkiem, kuri gaida, kad doties uz priekšu; karš nekad netiek pieminēts, bet ir ļoti skaidri saprotams, ka viņi gaida savu nāvi. Dziesma beidzas ar to, kā viņi gandrīz šķiet dejojam, kamēr viņus sašauj lodes,” tā singlu komentē grupas soliste Valentīna (Valentine Caulfield). Savukārt Skots (Scott Fair) atklāj, ka iedvesma viņa ģitāras partijai nākusi no kādas Anglijas pilsētas trauksmes sirēnas.

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine – “You Give Death A Bad Name”

Sufjans Stīvens ir bijis viens no tiem māksliniekiem, kurš pēdējo gadu laikā atkārtoti priecējis ar svaigu un fantastisku materiālu. Pērn mūziķis izdeva 49 (!) kompozīciju jeb piecu daļu garo “Convocations” – audiālā formātā notvertu emocionālo piedzīvojumu, kuru mūziķis personīgi piedzīvoja pēc sava tēva zaudēšanas. Andželo De Augustīns ir Kalifornijā dzīvojošs mākslinieks, kurš jau iepriekš sadarbojies ar Sufjanu.

Nesen abi mūziķi pavadījuši kopīgu mēnesi kāda drauga lauku mājā Ņujorkas štata ziemeļos. Šajā periodā Sufjans un Andželo radīja albumu “A Beginner’s Mind”, kura 14 kompozīcijas tapušas iedvesmojoties no šī mēneša laikā redzētajām kinolentēm un pielietojot dzenbudistu shoshin jeb “iesācēja prāta” konceptu, Jidzjin jeb Pārmaiņu grāmatu un Braiena Īno Netiešajās stratēģijas (Oblique Strategies). “You Give Death A Bad Name” radīšanu pamudināja filma “Dzīvo miroņu nakts” (“Night of the Living Dead”) un tajā ietverts stāsts par kāda amerikāņa skaudro cīņu ar sevi – savu iekšējo “es”. Tā arī pamanās savā nosaukumā un pirmajās rindiņās apspēlēt Bon Jovi megahitu “You Give Love a Bad Name”, bet melodiski atsaucas uz 2020. gada “The Runaround”, ko Stīvens radīja kopā ar savu patēvu.

“Zeromancer” – “Terminal Love”

Pēc astoņu gadu ilga pārtraukuma septembra nogalē savu septīto studijas albumu “Orchestra of Knives” izdeva norvēģu industriālā-elektroniskā-roka apvienība “Zeromancer”. 2013. gadā izdotais “Bye-Bye Borderline” ar ļoti simbolisku nosaukumu iezīmēja apvienības pazušanu no mūzikas pasaules un kādu brīdi, tomēr šajā darbības pārtraukuma periodā “Zeromancer” dalībnieki aktīvi strādājuši pie citiem muzikāliem projektiem. Ar laiku dzimušas idejas “Zeromancer” daiļrades atdzīvināšanai un šogad, vēl pirms jaunā albuma, apvienība pārtrauca klusumu ar trīs īsalbumiem, kuri sastāvēja no singla un tā remiksu versijām. Pēdējais no šīs trijotnes bija singls un EP ar nosaukumu “Terminal Love”. Dziesma sākas ar pavisam intīmu mijiedarbību starp sintezatoru un solistu Aleksu (Alex Møklebust), bet jau drīz “Zeromancer” atgādina, uz ko ir spējīgi, sašūpojot sajūtas piedziedājuma daļā. Kā nesenā intervijā atzinuši grupas dalībnieki, piedziedājuma melodija nākusi no iepriekš neizdotas “Zeromancer” kompozīcijas, un kā ideja “karājusies” teju 12 gadus, līdz beidzot atradusi savu vietu grupas daiļradē ar “Terminal Love”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti