NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Nesra, Plenērs, Viagra Boys u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Gaisma, Šubrovskis, Alejas, Jello Biafra, Mogwai, Sleaford Mods u.c

Top 25/10 LV jaunumi: audrú, Bad Religion, The Besnard Lakes u.c.

Panki iestājas pret policijas vardarbību un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šīs nedēļas “Radio Naba” mūzikas topa jaunumos – emocionāls un tīkams grunge no “audrú”, Mārtiņš Strautiņš no “Hipstokrātijas” izdomājis repot, Reiņa Jaunā singls “Atceries”, Losandželosas punk mūzikas opīši “Bad Religion” iestājas pret policijas vardarbību, retro-postpunk stila pārdomas par pandēmiju, dedzinoši skābs darbs no LORN un Kanādas psych-indie apvienības “The Besnard Lakes” halucinogēnais un sedatīvais singls “Raindrops”.

“audrú” – “Underworld” [pašizdots]

Caur visiem pagājušās nedēļas trakumiem #MūzikasSirds sanāca parunāt arī ar salīdzinoši jauno pašmāju grupu “audrú”, kas šonedēļ laida klajā savu debijas EP “the lighthouse trilogy”. Grupas, kuras kodolu veido četri draugi un kura piedalījās arī 2020. gada “Hadrons” attālinātajā konkursā, iegūstot 2. vietu, dalībnieci Ievu iztaujājām tieši par šo dziesmu. Sīkākās detaļās Ieva nevēlējās ieslīgt, bet atzina, ka tā esot vienas no viņas pašas mīļākajām “audrú” dziesmām. No savas puses varu piebilst, ka “Underworld” muzikāli noteikti patiks tiem, kas 90. gados klausījās PJ Harvey un “Pearl Jam” albumus. Emocionāls un tīkams grunge.

“marstra1337” – “Putekļi” [pašizdots]

Ja man kāds kādreiz būtu teicis, ka Mārtiņš Strautiņš (no “Hipstokrātijas”) izdomās repot, es noteikti būtu smējies. Nav tā, ka nav jautri arī to patiesībā dzirdēt dzīvē viņa jaunākā projekta “marstra1337” singla “Putekļi” noslēgumā, bet pārsteidzoši tas ir gan. Protams, tā nav viņa stiprākā puse, bet laba humora izjūta un skābiska elektroniskā mūzika gan. Ņemot vērā, ka mēs dzīvojam sociālo tīklu laikmetā, es pieļauju, ka “grāmata, par kuru sūdzas pat mācītājs” varētu būt “Facebook”. Katrā ziņā tas izskaidrotu piedziedājumu “Man vairs nav kaaauns”, kas ir tipiski uzmundrinoša lieta nākamajā dienā pēc kādas diskusijas “Facebook” vai “Twitter”.

UPDATE: Tikko no Mārtiņa saņēmu plašāku info par dziesmu, ko pārpublicēju nerediģētu: “par faktiem haha. Tā kā vasarā atbrīvojos no visas kaut cik normālās guļamistabas studijas aparatūras un domas vairāk plūda pludmales virzienā, tad tuvojoties rudenim un lietainajam laikam, doma piesēsties pie mūzikas palika ar vien spēcīgāka. Līdz ar to dziesma iespēlēta ar vienīgo atlikušo 25 taustiņu midi klavieri, vokāls ierakstīts ar fotoaparāta mikrofonu, turot klāt uz pakaramā uzvilktu tīru maximas lēto vīriešu zeķi (DIY pop filtra aizstājējs), skaļumi regulēti uz 1995. gadā pirkta philips mūzikas centra, basi regulēti bmw automašīnā. Putekļi!” Ja šie fakti atbilst patiesībai, tad, visticamāk, “Putekļi” ir “pieregulēts” vienā raženi slavenā BMW, ar ko 2019. gadā Lietuvā tika apciemots pats Džonijs Džūels (Jonny Jewel).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Reinis Jaunais – “Atceries” [pašizdots]

Pieļauju, mazliet profesionālākā līmenī savas dziesmas ieraksta Reinis Jaunais. Viņa debijas ieraksts, kas izdots 2013. gadā, bija ar nosaukumu “Plika ģitāra”. Toreiz tas, visticamāk, bija domāts tāpēc, ka albums bija instrumentāls. Nupat Reinis laidis klajā savu jaunāko albumu “ZEME”, kurā ir arī divas latviešu valodā ieskaņotas dziesmas (viss pārējais materiāls ir angļu valodā), vienā no tām – “Atceries”, kas arī ir šī albuma centrālais singls, ir arī citi stīgu instrumenti (vijole), bet akustiskā (“plikā”) ģitāra joprojām ir Reiņa Jaunā spēcīgākais instruments, ko viņš pamatoti nekautrējas izmantot, muzikāli radot asociācijas ar Kārļa Kazāka daiļradi.

“Bad Religion” – “What Are We Standing For” [“Epitaph”]

Losandželosas punk mūzikas opīši “Bad Religion” arī vēl nevaid ievainoti. Nemainot savā daiļradē praktiski neko, “Bad Religion” pērn atgriezās ar savu 14. studijas albumu “Age of Unreason”, kas pat izpelnījās salīdzinoši augstas atzīmes no mūzikas kritiķiem. Tam turpinājums ir jauns singls “What Are We Standing For”, par kura tematiku jau var nojaust pēc tā nosaukuma. Ja nu kādam “nedalec”, tad grupa piedāvā arī preses relīzi: “”What Are We Standing For” ir dziesma, kas atbalsta tādus sportistus kā Kolins Kaperniks, kuri noliecas uz ceļa un iestājas pret policijas brutalitāti.” Laikā, kad mēs dzirdam par policijas vardarbību ne tikai ASV, bet arī daudzviet citur pasaulē, šī dziesma ir trāpījusi laikā. Paldies Kapernikam un paldies “Bad Religion”.

DEATHDEATHDEATH feat. ZINN – “Angst” [“Numavi”]

Kā jau visiem mūzikas žurnālistiem vai apskatniekiem, vienmēr ir tīkami, ja mūziķis vai tā pārstāvētā ierakstu kompānija pati atsūta dziesmu un/vai albumu. Vēl patīkamāk, ja šī dziesma izrādās pat ļoti interesanta. Austrijas galvaspilsētas Vīnes leibla “Numavi Records” jaunākais piedāvājums mums ir minētās pilsētas multimākslinieks Fazo, kurš ir ne tikai mūziķis ar segvārdu DEATHDEATHDEATH, bet arī producents, eksperimentālists, ilustrators. Ja godīgi, man daudz kas nepatīk atsūtītajā preses relīzē (piemēram, frāze “mēs visi nomirsim četrās sienās”, aprakstot šo dziesmu), bet noteikti var piekrist tam, cik nekomfortabli mēs šajā pandēmijas laikā jūtamies, ko Fazo kopā ar mūziķi ZINN ir ļoti veiksmīgi, retro-postpunk stilā atspoguļojis jaunākajā singlā “Angst”. “Nekas vairs nebūs tā kā agrāk,” bažās par nākotni min DEATHDEATHDEATH, piesakot šo dziesmu. Bet ar to būs jāsarod, un ir labi, ka ir mūziķi, kas mums piedāvā šādus interesantus darbus, kuros ne tikai var ieklausīties, bet arī iedziļināties ne pārāk jaukajā laikā.

LORN – “Transmute” [“Wednesday Sound”]

Ļoti interesantu tvītu izlasīju pirms dažām dienām: “Man nav tik daudz platformas kā viņam, un VIŅAM arī nevajag, lai reklamētu sevi vai darītu jebko citu, tā kā viņam nav “Twitter” konts, bet leģendārais LORN ir izdevis jaunu singlu.”. Es gan piebildīšu, ka trīs skaņdarbu EP, nevis singlu, bet piekrītu, ka elektroniskās mūzikas cienītājiem nav vajadzīga īpaša reklāma, lai sajustu, ka esam saņēmuši jaunu singlu no amerikāņu producenta LORN, īstajā vārdā Markos Ortega (Marcos Ortega). Viņam tiešām ir raksturīgi nekur daudz nezīmēties, lai gan ir izdevis ierakstus uz tādiem megaslaveniem un ietekmīgiem leibliem kā “Ninja Tune” un “Brainfeeder”. Dedzinoši skābais darbs “Transmute” ir no nupat izdotā EP “The Map”, kas pieejams gan “Bandcamp”, gan citos mūzikas veikalos.

“The Besnard Lakes” – “Raindrops” [“Fat Cat”]

Kanādas psych-indie apvienība “The Besnard Lakes” nupat izziņojuši jaunu albumu ar nosaukumu, kas noteikti “patiks” arī citiem radio cilvēkiem – “The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings”. Plati paredzēts izdot nākamā gada sākumā. Tikmēr piedzīvojumu mīļotāji mums piedāvā albuma pirmo singlu “Raindrops”, kas ir tieši tik halucinogēns un sedatīvs, cik jums šobrīd būtu nepieciešams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti