Otrdienas rītā Dzintaru pludmalē skanēs Saullēkta koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot pagājušajā gadā aizsākto unikālo pieredzi, otrdienas, 28. jūlija, rītā plkst. 6.00 Dzintaru pludmalē ar ērģeļmūzikas skaņām Saullēkta koncertu atskaņos pasaulslavenā latviešu ērģelniece, Hamburgas Elbas filharmonijas goda māksliniece Iveta Apkalna, vēstīja koncerta rīkotāji. Tur majestātiskās ērģeļmūzikas skaņas saplūdīs ar vēja, jūras un koku šalkoņu, piedzīvojot nedzirdētu dabas un ērģeļmūzikas mijiedarbību.

Ņemot vērā Veselības ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" kā arī Kultūras ministrijas rekomendācijas, “Saullēkta koncerta” sākuma laiks ir pārcelts no sākotnēji plānotajiem plkst. 4.00 rītā uz plkst. 6.00. Pasākuma laikā klausītājiem lūgums ievērot rekomendēto 2 metru distanci. Koncertu būs iespējams klausīties gan pludmalē, gan arī uz ūdens, ierodoties ar savu laivu. Ieeja bez maksas.

Lai nodrošinātu klausītāju nokļūšanu uz koncertu, AS “Pasažieru vilciens” organizē speciālu vilcienu plkst. 4.58 no Rīgas līdz Majoriem. Nokļūšanai uz šo vilcienu Rīgas Centrālajā stacijā jāizmanto A tunelis, kas būs vaļā no plkst.4.30.

Neparastais notikums pagājušajā vasarā zem klajas debess daudziem klausītājiem sagādāja neizmirstamu mūzikas klausīšanās pieredzi, dabas skaņām saplūstot ar karaliskajām ērģeļu stabulēm un Ivetas Apkalnas brīnišķīgo ērģeļspēli. Dzintaru koncertzāles direktora Guntara Ķirša idejai par ērģeļmūzikas koncertu pludmalē Iveta Apkalna atsaucās labprāt, jo pati vēlas mainīt priekštatu, ka ērģeļmūziku iespējams klausīties tikai baznīcā, kā arī tā ir iespēja vairāk satuvināties ar saviem klausītājiem. Iveta Apkalna ir slavena ar to, ka ar savu personību spējusi paplašināt ērgeļmūzikas horizontus. To pierāda arī saņemtās balvas – Iveta ir pirmā godalgotā ērģelniece, kas saņēmusi ’’Grammy’’ analogu klasiskajā mūzikā, prestižo “ECHO Klassik” kā labākā atskaņotājmāksliniece, tāpat viņas kontā ir sadarbības ar mūslaiku izcilākajiem komponistiem, diriģentiem un jau 15 izdoti albumi CD un DVD formātos.

Programmā veidota gandrīz kā gaismas celšanās un izaugšana no tumsas noslēpumainības.  Skanēs mūslaiku ērgeļmūzikas milžu Tjerī Eskēša un Lionela Rouga skaņdarbi – majestātiskas vīzijas, virtuozs, elpu aizraujošs spožums un dievišķs spēks tur sastopas ar ērģeļu instrumenta iespaidīgajām iespējām. Turpretim Johana Sebastiana Baha mierinošais korālis ’’Komm, süßer Tod’’ ieved garīgas vertikāles dimensijā. Programmā iekļauti arī vēlīnā romantisma opusi – ekspresīvā un grodās krāsās trieptā ’’Postlūdija’’ no Leoša Janāčeka ‘‘Glagoliskās mesas’’ un poētiskas reliģiozitātes apdvestais Ferenca Lista meistardarbs ’’Funérailles’’. Imants Zemzaris savā jaunības dienu miniatūrā ’’Agri no rīta’’ gleznojis rasas pilienus un saulītes parādīšanos rītausmas agrumā, bet apliecinoša dzīvības pulsācija izskanēs ar Filipa Glāsa un Šarla Marijas Vidora enerģētiski uzlādēto mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti