Rīta Panorāma

Vienas paaudzes aktieri un režisors piesaka jaunības trakumu izrādē "Zēni"

Rīta Panorāma

Intervija ar Hariju Zariņu un Ati Ieviņu

Intervija ar diriģentu Jāni Ozolu un Mākslas muzeja "Rīgas Birža" vīru kora dalībniekiem

Otrajā Starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā piedalīsies 12 kori no 8 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrajā Starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā, kas notiks šī gada 22.-24. septembrī Jūrmalā, piedalīsies 12 dalībnieki no astoņām valstīm, informē festivāla rīkotāji.

Festivālā piedalīsies jauktais koris "New Dublin Voices" no Īrijas, jauktais koris "Grex Musicus" no Somijas, "Koper" mūzikas skolas meiteņu koris un jauktais koris "Crescendo" no Slovēnijas, vīru koris "Svanholm Singers" un jauktais koris "Harlanda Chamber Choir" no Zviedrijas, jauktais koris "Vox Iuvenalis" no Čehijas, jauktais koris "Harmony" no Krievijas, Tartu studentu jauktais koris no Igaunijas, kā arī trīs pašmāju kolektīvi – jauktais koris "Austrums", Emīla Dārziņa jauktais koris un mākslas muzeja "Rīgas birža" vīru koris no Latvijas.

Konkurss tiešraidē tiks translēts Latvijas Radio 3 programmā "Klasika" ar muzikologu Intas Pīrāgas un Dāvja Eņģeļa komentāriem, savukārt, kanālā "RigaTV24" tiešraidi abas konkursa dienas komentēs komponiste un diriģente Laura Jēkabsone un dziedātājs un vokālais pedagogs Mārtiņš Zvīgulis.

“Pirmais konkursa gads bija veiksmīgs un apstiprināja pārliecību, ka pasākumam ir liels potenciāls. Mūsu ambīcijas ir kļūt par labāko amatieru koru galamērķi Baltijas jūras reģionā, padarot dalību tajā par katra amatierkora prestiža un kvalitātes apliecinājumu un nesot Jūrmalas un Latvijas vārdu pasaulē. Šoreiz uz konkursu atbrauks arī Eiropas ''Grand Prix'' pārstāvji, lai klātienē novērtētu pasākumu, kā arī risinātu pārrunas par sadarbību nākotnē. Nenoliegšu, tā ir pagodinoša un Latvijas kora mūzikas dzīvei svarīga perspektīva. Koriem novēlu izturību un izdošanos, jo viņu uzdevums konkursā nav viegls – gan obligātais skaņdarbs, gan arī nolikumā iekļautā prasība vienu skaņdarbu dziedāt vienbalsīgi, ir labs profesionāls izaicinājums visiem dalībniekiem,” stāsta konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols.

Konkursa obligātā skaņdarba autors šoreiz ir latviešu komponists Ēriks Ešenvalds.

“Speciāli konkursam uzrakstīju opusu "Lux aeterna" – sākotnējā versijā sešbalsīgs skaņdarbs jauktajam korim, pēc tam tapa pārlikumi sieviešu un vīru koriem. Skaņdarbu rakstot, ļoti vēlējos, lai darbs ar laiku kļūtu arī par koncertskaņdarbu. Darbu rakstīšanu konkursiem es varētu salīdzināt ar pulksteņmeistara prasmi - pie tā ķēros ar lielu aizrautību, mēģinot savienot māksliniecisko kvalitāti ar tehniskajām grūtībām, kas ļautu izgaismot katra kora iespējas. "Lux aeterna" ir frāzējumā un legato štrihā balstīts darbs,” par jaundarbu stāsta Ē. Ešenvalds.

Konkursantu sniegumu vērtēs starptautiska žūrija, kuras priekšsēdētājs būs koru un orķestru diriģents Bredijs Olreds (Brady Allred) no ASV, kas ar saviem kolektīviem guvis daudzas spožas uzvaras konkursos, bieži uzstājas kā viesdiriģents festivālos, pasniedz meistarklases un ir žūrijas loceklis daudzos starptautiskos koru konkursos. Žūrijā darbosies arī godalgots kordiriģents, pasniedzējs un komponists Ambrožs Čopi (Ambrož Čopi) no Slovēnijas; kordiriģents, pasniedzējs, profesors, vairāku starptautisku festivālu iniciators un mākslinieciskais vadītājs Rolands Daugela (Rolandas Daugėla) no Lietuvas, kā arī diriģente Trīna Koha (Triin Koch) no Igaunijas. Piektais žūrijas loceklis ir pašmāju komponists, pasniedzējs un ērģelnieks Rihards Dubra, kura daiļrade ir cieši saistīta ar sakrālo mūziku un kura darbi skan daudzos starptautiskos festivālos un koncertos.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas (''Latvijas Valsts mežu'' Lielo balvu "Grand Prix" - 3500 eiro un īpaši radītu uzvarētāju kausu, 2. vieta – 2000 eiro, 3. vieta – 1000 eiro). Papildus tiks pasniegta "Innocent Coffee Masters" labākā diriģenta balva (500 eiro), "Musica Baltica" labākā obligātā skaņdarba interpreta balva (250 eiro), kā arī "Laimas" skatītāju simpātijas balva.

Konkursa programma:

  • 22. septembrī 20.00 Atklāšanas koncerts Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā
  • 23. septembrī 11.00 Obligātās programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē
  • 23. septembrī 17.00 Brīvās izvēles programmas konkursa pusfināls Dzintaru kncertzālē
  • 24. septembrī 11.00 "Grand Prix" fināls, noslēguma koncerts ar vokālās grupas "Framest" dalību un uzvarētāju apbalvošanas ceremonija Dzintaru koncertzālē.

Ieeja pasākumos – bez maksas. Uz noslēguma koncertu ieejas kartes jāizņem "Biļešu paradīzes" kasēs, vietu skaits ierobežots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti