Otrajā Baltijas jūras koru konkursā piedalīsies 13 kori no deviņām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrajam starptautiskajam Baltijas jūras koru konkursam, kas notiks šī gada 22.-24. septembrī Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, izvēlēti 13 dalībnieki no deviņām valstīm, lsm.lv pavēstīja konkursa rīkotāji.

Konkursā piedalīsies jauktais koris „New Dublin Voices” no Īrijas, jauktais koris „Grex Musicus” no Somijas, „Koper” mūzikas skolas meiteņu koris un jauktais koris „Crescendo” no Slovēnijas, vīru koris „Svanholm Singers” un jauktais koris „Harlanda Chamber Choir” no Zviedrijas, jauktais koris „Vox Iuvenalis” no Čehijas, jauktais koris „Harmony” no Krievijas, Tartu studentu jauktais koris no Igaunijas, sieviešu koris „Gori” no Gruzijas, kā arī trīs pašmāju kolektīvi – jauktais koris „Austrums”, Emīla Dārziņa jauktais koris un mākslas muzeja „Rīgas birža” vīru koris no Latvijas.

“Pirmais konkursa gads bija veiksmīgs un apstiprināja pārliecību, ka šādam pasākumam ir liels potenciāls. Mūsu ambīcijas ir kļūt par labāko amatieru koru galamērķi Baltijas jūras reģionā, padarot dalību tajā par katra amatierkora prestiža un kvalitātes apliecinājumu un nesot Jūrmalas un Latvijas vārdu pasaulē,” stāsta konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols.

Konkursa obligātā skaņdarba autors šoreiz ir latviešu komponists Ēriks Ešenvalds.

“Speciāli konkursam uzrakstīju opusu „Lux aeterna” – sākotnējā versijā sešbalsīgs skaņdarbs jauktajam korim, pēc tam tapa pārlikumi sieviešu un vīru koriem. Darbu rakstīšanu konkursiem es varētu salīdzināt ar pulksteņmeistara prasmi - pie tā ķēros ar lielu aizrautību, mēģinot savienot māksliniecisko kvalitāti ar tehniskajām grūtībām, kas ļautu izgaismot katra kora iespējas. „Lux aeterna” ir frāzējumā un legato štrihā balstīts darbs,” par jaundarbu stāsta Ešenvalds.

Konkursantu sniegumu vērtēs starptautiska žūrija, kurā darbosies amerikāņu kora un orķestru diriģents Bredijs Olreds (Brady Allred) no ASV, kas ar saviem kolektīviem guvis daudzas spožas uzvaras konkursos, bieži uzstājas kā viesdiriģents festivālos, strādā kā žūrijas priekšsēdētājs un pārstāvis vietējos un starptautiskos koru konkursos, pasniedz meistarklases.

Žūrijā darbosies arī godalgots kordiriģents, pasniedzējs un komponists Ambrožs Čopi (Ambrož Čopi) no Slovēnijas; kordiriģents, pasniedzējs, profesors, vairāku starptautisku festivālu iniciators un mākslinieciskais vadītājs Rolands Daugela (Rolandas Daugėla) no Lietuvas, kā arī diriģente Trīna Koha (Triin Koch) no Igaunijas, kura ar saviem kolektīviem guvusi gan vietējas nozīmes, gan starptautiskus panākumus. Piektais žūrijas loceklis ir pašmāju komponists, pasniedzējs un ērģelnieks Rihards Dubra, kura daiļrade ir cieši saistīta ar sakrālo mūziku un darbi skan daudzos starptautiskos festivālos un koncertos.

Konkurss notiks trīs dienas, piektdienas vakarā pulcējot visus dalībniekus atklāšanas koncertā, bet sestdien un svētdien piedāvājot pusfināla koru sacensību divās kategorijās. Svētdien sekos „Grand Prix” izcīņas fināls, savukārt pēc tā būs noslēguma koncerts, kurā kā viesi uzstāsies pašmāju „a cappella” dziedāšanas zvaigznes – vokālā grupa „Framest”.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas ("Grand Prix" - 3500 eiro un īpaši radītu uzvarētāju kausu, 2. vieta – 2000 eiro, 3. vieta – 1000 eiro), balvu (500 eiro) saņems arī labākais diriģents un labākais obligātā skaņdarba interprets (250 eiro).

Jau vēstīts, ka pirmajā starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā triumfēja Latvijas kori. “Grand Prix” - pirmo vietu ieguva Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" (diriģents Kaspars Ādamsons).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti