Kultūra

Spēlfilmu ražošana Latvijā šogad pirmoreiz sasniegs bijušās kinostudijas apjomus

Kultūra

„ABLV Bank” nedienas var apdraudēt Laikmetīgās mākslas muzeja projektu

Oskara Jansona albums un koncerts "Montserrat"

Oskara Jansona albums un koncerts «Montserrat» - aicinājums iztēles ceļojumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Būt atklātam, patiesam mākslā un neizdabāt publikas gaumei – tās par svarīgām mākslas kvalitātēm uzskata Oskars Jansons. Šo principu viņš ievērojis arī, radot savu mūzikas albumu „Montserrat”. Albums veidots folkroka stilistikā, un autors to raksturo kā atmosfērisku mūziku, kas raisa iztēli un aicina doties ceļojumā. Albums jau vairākus gadus bijis pieejams internetā, bet šo trešdien tas Mazajā ģildē piedzīvos pirmatskaņojumu koncerta veidolā un klajā nāks arī kompaktdisks ar albuma ierakstu.

Oskars Jansons albumu „Montserrat” sarakstījis pirms vairākiem gadiem, kad viņa prātu aizņēma filozofijas studijas un viņš bija spāņu baroka mūzikas savaldzināts. Rezultātā radās muzikāls stāsts, balstīts paša autora sacerētā sižetā, par mūku svētceļnieku ceļu uz Monseratas klosteri Barselonā 13.gadsimtā.

Mūzika it kā vizualizē dažādās noskaņas, kas pavada senos svētceļniekus viņu ceļā, un to Oskars Jansons centies panākt, sakausējot dažādus žanrus, seno mūziku ar tautas mūziku un rokmūziku, kā arī izmantojot ļoti plašu mūzikas instrumentu arsenālu – akustiskās un elektriskās ģitāras, klavieres, flautu, vijoles, perkusijas un citus. Vairumu instrumentu ierakstā Oskars iespēlējis pats.

„Man šķiet, ka tas ir diezgan dinamisks, ar aktīvu enerģiju ienāk rokmūzika, tad ir arī meditatīvas, mierīgas ambient mūzikas atsauces, vienā vārdā – tas ir dažāds.Tam albumam vispār tādas vizuālas pretenzijas, tas varētu šķist kā skaņu celiņš filmai, tas ir tāds atmosfērisks.Man vispār parasti ir tā, ka man dziesmas nāk ārā, it kā rokās sadevušās, - tu velc aiz pavediena, un tas kamols ritinās vaļā,” klāsta Oskars.

Vairākas kompozīcijas caurvij atsauces uz spāņiem zīmīgu viduslaiku mūziku, to vidū spāņu tautasdziesmu „Trīs mauru meitenes no Haenas” un Laudemus Virginem no Monseratas klostera tā sauktās „Sarkanās grāmatas”, kas ir reliģisku dziesmu apkopojums.

Albuma idejā ļoti svarīga loma arī kādam jēdzienam, ko Oskars Jansons vēlējies dziļāk pētīt kā filozofijas students, bet galu galā savas pārdomas par šo jēdzienu ietvēris mūzikā. Filozofijas studijas Oskars Jansons uzskata par vērtīgu pieredzi, bet sapratis, kas sevi izteikt tomēr vēlas mūzikā, kurai pievērsies 16 gadu vecumā un lielākoties visu apguvis pašmācības ceļā. Šobrīd viņš darbojas gan individuāli, gan spēlē grupās „Manta” un „JŪK”.

Viens no Oskara domubiedriem mūzikā ir grupas „Hospitāļu iela” kādreizējais līderis un tagad grupas „Manta” dalībnieks Edgars Šubrovskis, kurš arī piedalīsies Oskara Jansona albuma „Monserat” koncertatskaņojumā, tāpat atskaņotāju vidū būs arī Sniedze Prauliņa, Dina Skreitule, Edgars Mākens, Reinis Pētersons un vēl citi mūziķi, kā arī koris „Mūza”. Koncerts notiks trešdien, 21. februārī, Mazajā ģildē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti