Orķestris «Rīga» Lāčplēša dienā piedāvās koncertu «Varoņus pieminot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uz Lāčplēša dienai veltītu koncertu “Varoņus pieminot” 11. novembrī pulksten 19.00 aicina orķestris “Rīga”. Koncerta norise paredzēta atbilstoši valstī aktuālajai Covid-19 situācijai. Šobrīd tiek plānots, ka koncertu klātienē Rīgas Domā varēs apmeklēt ierobežots klausītāju skaits, bet paredzēta arī koncerta tiešraides straumēšana orķestra “Rīga” Facebook” lapā, informēja orķestra pārstāvji.

Klausītāji tiek aicināti sekot līdzi aktuālajai situācijai valstī un iespējamām izmaiņām koncerta norisē.

Lāčplēša dienai veltītajā koncertā “Varoņus pieminot” orķestra “Rīga” izpildījumā skanēs latviešu komponistu mūzika, ko vienotā koncertprogrammā virknējis orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, kurš 11. novembra vakarā arī stāsies pie orķestra diriģenta pults.

Diriģents Valdis Butāns
Diriģents Valdis Butāns

Koncertu aizsāks komponistes Ilonas Breģes “Mūzika Kārļa Zāles piemiņai”, kas sacerēta un orķestrim “Rīga” veltīta 2018. gadā. Mūzika veidota tēlnieka monumentālo skulptūru tematikā un iedvesma mūzikas tapšanai radīta Kārļa Zāles darbos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapu memoriāla ansamblī, kur skulptūrās, bareljefos un ciļņos attēlotas tēmas, kas svarīgas Latvijai un latviešu tautai. Opusā ir četras daļas: “Māte – ģimenes sargātāja”, “Senču karavīri”, “Ievainotais jātnieks” un “Māte Latvija (ar kritušajiem dēliem)”.

Santas Ratnieces skaņdarbs “Pļavas” pēc orķestra “Rīga” pasūtījuma un pirmatskaņojuma 2019. gadā tika nominēts "Lielajai mūzikas balvai 2019" kategorijā “Gada jaundarbs”. Šī opusa tematika vēsta par Latvijas dabīgajām pļavām, par kuru izzušanu satraukusies muzikālā darba autore: “Cilvēkiem nereti šķiet, ka īstās dabas vērtības atrodamas dziļos mežos un purvos, un varbūt vēl ezeru salās un vecos parkos, un ka pļava nav nekas īpašs. Patiesībā lielākā daļa Latvijas laukos redzamo zālāju nav īstas pļavas. Skaņdarbā vēlējos ietērpt pļavu daudzveidību dažādās skaņās. Es ceru, ka pēc daudziem gadiem šīs skaņas vēl joprojām uzvēdīs Latvijas pļavu liego un svaigo aromātu.”

Pieminot sava laika ievērojamāko latviešu simfoniķi Jāni Ivanovu, skanēs viņa Trešās simfonijas 2. daļa. Trešā simfonija iezīmē pirmo īpaši ražīgo Ivanova simfoniskās jaunrades posmu. Sacerēta 1938. gadā, mūzika iezīmē lirikas strāvu komponista tā laika daiļradē, taču līdzās tai sāk iezīmēties arī otra – konfliktējoši dramatiskā viņa mūzikas līnija. Simfonijas instrumentāciju pūtēju orķestrim veidojis Jakovs Raskins.

Savukārt koncerta noslēgumā Rīgas Doma plašajās velvēs vērienīgi izskanēs Riharda Dubras mūzika “Adagio appassionato”, kas 2012. gadā tapusi pēc orķestra “American Wind Symphony Orchestra” pasūtījuma un savu pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvoja orķestra “Rīga” izpildījumā.

Koncerta norisi un tiešraides translāciju atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas ierobežotā skaitā no 4. novembra saņemami un personalizējami Rīgas Doma kasē tās darba laikā. Koncerta tiešraide būs vērojama orķestra “Rīga” "Facebook" lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti