Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Ludmilu Vīksnu

Rīta Panorāma

Intervija ar Aivaru Geidānu

"Tu un es"- Elgai Īgenbergai 100 un Ringoldam Orem 90 – koncerts retro mūzikas noskaņās

Orķestris «Rīga» koncertā godinās latviešu estrādes mūzikas leģendas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

14. februārī orķestris “Rīga” aicina uz koncertu retro mūzikas noskaņās – izcili operas solisti Ieva Parša, Inga Šļubovska-Kancēviča, Rihards Millers un aktieris Gundars Āboliņš mūzikā un stāstos atcerēsies komponisti Elgu Igenbergu simtgadē un diriģentu, arī komponistu Ringoldu Ori deviņdesmitgadē. Viņu radītā mūzika dzīvo cauri laikiem.

Komponiste Elga Igenberga un komponists, diriģents Ringolds Ore pagājušā gadsimta 50. un 60. gados veidoja Latvijas mūzikas telpu, kopa populārās mūzikas lauciņu, un šī mūzikas materiāla kvalitāte pārsteidz un intriģē arī tagad.

Koncerts "Tu un es" ir kopdarbs, ko orķestris “Rīga” veidojis ar tā bijušo direktori Ilonu Breģi. Orķestra mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns pastāstīja: “Kad mēs veidojām šo programmu, tiešām meklējām arhīvos, bibliotēkās šos rokrakstus. Tie tika pārkopēti, pilnībā pa jaunam aranžēti,

tas ir pilnīgi simtprocentīgi svaigs mūsdienu skatījums uz šo laikmetu.”

Valdis Butāns par gaidāmo koncertu
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

Butāns arī uzsvēra: “Es teiktu, ka mums tiešām ir pamats lepoties ar saviem tā laika estrādes komponistiem. Tie, kuri saskaras ar šo mūziku – gan kā klausītāji, gan kā izpildītāji – neesmu redzējis nevienu, kurš nepasmaidītu, kurš būtu sliktā noskaņojumā. Tā vienkārši izraisa ļoti pozitīvas emocijas, smaidu. Un es domāju, ka šis ir īstais laiks, kad to vajadzētu darīt.

Man liekas, ka šis ir īstais laiks, kad to darīt, jo daudziem šis laiks ir grūts. Un mēs no savas puses ceļam augšā šo dzīvesprieku, šo optimismu.”

Orķestris “Rīga” populāru melodiju aranžijas lūdzis izveidot komponistiem Ilonai Breģei, Vilnim Šmīdbergam, Aivaram Krūmiņam, Emīlam Zilbertam un Madaram Kalniņam.

Aktieris Gundars Āboliņš pastāstīja: “Es Ringoldu Ori savā dzīvē neesmu saticis, un šī programma arī man ir zināms atklājums. Starp citu, man šķiet, viņš ir vienīgais komponists Latvijas mūzikas vēsturē, kurš ir nodibinājis divus profesionālus orķestrus – Rīgas Estrādes orķestri un Latvijas Radio un televīzijas Estrādes un vieglās mūzikas orķestri. Tie abi ir Ringolda Ores dibināti, tā kā viņš ir atstājis kaut ko aiz sevis.” Aktieris Gundars Āboliņš Elgu Igenbergu satika kā mazs puika, viņa mamma, aktrise Vera Singajevska, ar Igenbergu uzstājās kopā. Arī Āboliņam bija tā iespēja. Viņš dalījās atmiņās: “Viņa atnāca un – vai, man te izbira viens meldiņš. Viņai tie meldiņi visu laiku izbira. Šad tad pie mums mājās bija mēģinājumi. Viņai tie pirksti tik viegli pieskārās taustiņiem…

Tik smalkjūtīgu un sevi pakārtojošu koncertmeistari kā Elga es savā dzīvē neesmu laikam otru saticis.”

“Tajā laikā tas bija viss tā kā norma, bet mēs nākam ar jūsmu par to kaut kādu izbijušo pasauli, ko mēs varbūt knapi atceramies. Viss tāds tīrs, tik balts un tik skaists,” piebilda Ieva Parša.

Simtgadnieces Elgas Igenbergas un deviņdesmitgadnieka Ringolda Ores mūzika Rīgas koncertzālēs orķestra izpildījumā dzirdama reti. Tagad būs iespēja populārās melodijas un stāstus izbaudīt Valentīndienas vakarā, 14. februārī, koncertprogrammā “Tu un es” orķestra “Rīga” “Facebook” vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti