Kultūras ziņas

Nastavševa refleksija par Čehova "Trīs māsām"

Kultūras ziņas

Lauris Reiniks dodas koncertu turnejā

Orķestris "Rīga" atklāj koncertsezonu

Orķestris «Rīga» atklāj sezonu ar trīs mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Orķestris "Rīga" atklās jauno koncertsezonu ar komponista Stīvena Braienta kompozīciju “Estatic Waters”, Frenka Tičeli  “Koncertu klarnetei un pūtēju koncertorķestrim” un Džona Mekī “Wine-Dark Sea”. Skaņdarbi piedzīvos pirmatskaņojumus Latvijā 12. oktobra vakarā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Orķestrim “Rīga” un tā diriģentam un mākslinieciskajam vadītājam Valdim Butānam koncertā pievienosies pasaulslavenais klarnetists Hokans Rosengrens.  

Par gaidāmo koncertu, ar ko orķestris “Rīga” sāks 2017./2018. gada koncertsezonu, Valdis Butāns saka: “Izraudzītā sezonas atklāšanas koncertprogramma sniedz klausītājiem iespēju iepazīties ar laikmetīgiem un novatoriskiem skaņdarbiem, kas Latvijā līdz šim vēl nav atskaņoti. Patiess prieks, ka zviedru izcelsmes ASV klarnetistam Hokanam Rosengrenam ir iespēja koncertēt kopā ar mums un atskaņot Frenka Tičeli 2010. gadā tieši viņam radīto Koncertu klarnetei (pārlikumā pūtēju koncertorķestrim). Tāpēc aicinu visus augstvērtīgas mūzikas cienītājus klātesot novērtēt šī talantīgā klarnetista muzikālo sniegumu izcilā tehnikā. Koncerta pirmajā daļā tiks atskaņots arī skaņdarba “Estatic Waters” pārlikums pūtēju ansamblim un elektronikai, ko 2015. gadā radījis viens no šobrīd vadošajiem ASV komponistiem Stīvens Braients.”

“Estatic Waters” 2010. gadā saņēmis ASV apvienības “National Band Association” kompozīcijas balvu. Stīvens Braients uzskata, ka viņa radītais skaņdarbs ir dialektiskas spriedzes piesātināta skaņdarbs – mūzikas elementu pretnostatījums un mēģinājums to atrisināt. Radošajā procesā komponistu interesējušas attiecības starp dzīvās muzicēšanas metafizisko dabu un elektronikas mehānisko dabu un to sintēze. Savukārt skaņdarba saturiskais vēstījums saistīts ar Jeitsa dzejas simbolisko valodu un Kērcvaila idejām, kas skaņdarbā risinātas piecās daļās.

Koncerta otrajā daļā iekļauta Džona Mekī radītā simfonija pūtēju koncertorķestrim “Wine-Dark Sea”, kas ir novatorisks programmatisks skaņdarbs, pirmatskaņots 2014. gadā Teksasā, ASV. Simfonijas saturiskais vēstījums balstīts sengrieķu dzejnieka Homēra eposa “Odiseja” notikumos. Katrā no simfonijas trīs daļām ir atainots kādas būtisks notikums Odiseja ilgajos klejojumos, sasaistot tos ne tikai ar ārējiem notikumiem, bet arī ar eposa varoņu iekšējās pasaules pārdzīvojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti