Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Jaunupu

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču

Orķestris Rīga sāk sezonu

Orķestris «Rīga» atklāj sezonu ar jaundarbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Orķestris "Rīga" jauno koncertsezonu atklās ar latviešu komponistu Andra Sējāna un Imanta Zemzara jaunradītu darbu pirmatskaņojumiem, tiem līdzās atskaņojot Frīdriha Guldas Koncertu čellam un Erika Vitekra mūziku. Sezonas atklāšanas koncertā 29.septembrī plkst.19 Lielajā ģildē orķestri "Rīga" diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns, solists - čellists Ramons Jaffe.

2016.gads ir Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gads. Vēloties dot savu artavu latviešu glezniecības pamatlicēja godināšanā, orķestris "Rīga" ir rosinājis komponistu Imantu Zemzari izteikt skaņās gleznotāja Jaņa Rozentāla krāsas.

Imantu Zemzari komponēšanai iedvesmojusi 1910.gadā radītā un tikko renesansi piedzīvojusī "Arkādija" - viena no Jaņa Rozentāla slavenākajām gleznām, kas pēc restaurācijas aplūkojama Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

"Pūtēju orķestris līdz šim man ir bijis svešāks. Es vairāk esmu saskāries ar stīgu [instrumentu] sastāviem - gan lielākiem, gan mazākiem," atzīst komponists, norādot, ka komponistam pirms pirmatskaņojuma satraukums ir vienmēr.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gaidīts notikums ir Andra Sējāna darba "Karavāna" pirmatskaņojums. Tā ideja smelta Jozefa Haidna Atvadu simfonijas izskaņā, kad mūziķi pa vienam atstāj skatuvi, tikai Andris Sējāns ir izvēlējies pretēju procesiju.

 "Skaņdarbs tapis, zinot to, ka tas tiks pirmatskaņots orķestra jaunās koncertsezonas atklāšanas koncertā. Tātad sava veida "pirmais septembris"," stāsta Andris Sējāns. "Tieši šī asociācija ar pirmo skolas dienu pēc brīvlaika, kad viens pēc otra skolnieki (orķestra mūziķi, to grupas) braukšus vai ar kājām mēro ceļu uz skolu (koncertzāli), kur ierodas klasē katrs savā laikā - cits laicīgi, cits nokavējies, ir bijusi tā noteicošā. Šis process (jeb pat sava veida procesija) savukārt rosināja asociāciju ar karavānu - garas automašīnu vai cilvēku rindas, katrs ar savu nesamo (mūzikas instrumentiem) lēnām, bet neatlaidīgi virzās uz priekšu, skaitliski palielinoties. Skaņdarbā izmantots "Dabas koncertzāles" muzikālais materiāls."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Austriešu komponista Frīdriha Guldas Čellokoncerts sacerēts 1980.gadā un šobrīd piedzīvo savu slavas gājienu pa pasaules koncertzālēm. Orķestra sastāvā F.Gulda ir apvienojis klasiskos koka pūšaminstrumentus ar bigbendam piederīgajiem. Populārā koncerta solists būs Ramons Jaffe, čellists, kura koncertdarbībā vienlīdz lieliski sadzīvo klasiskā mūzika ar flamenko un džezu.

Koncerta programmā iekļautas arī mūsdienu amerikāņu komponista Erika Vitekra kompozīcijas orķestrim.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti