Rīta Panorāma

Modernās atkarības

Rīta Panorāma

Saksofonista Toma Rudzinska džeza mūzika albumā "Abra"

15. februārī profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" koncerts "No Parīzes, ar mīlestību"

Orķestris «Rīga» aicina uz koncertu «No Parīzes, ar mīlestību»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svētdien, 15.februārī, Lielajā ģildē notiks profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" koncerts "No Parīzes, ar mīlestību". Orķestris diriģenta Raita Ašmaņa vadībā kopā ar solisti Aiju Vītoliņu un vokālo kvartetu "Harmony 4 Riga" koncertā atskaņos dziesmas par mīlestību un franču mūziku.

Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" jau tradicionāli kopš 2007.gada februārī rīko koncertu Valentīndienas noskaņā. Šoreiz orķestris ar Raiti Ašmani pie diriģenta pults ļaus klausītājiem sajust un saklausīt Parīzes gaisotni, spēlējot franču dziesmu popūriju "Viva La France! Grandes Chansons Francaise", skaņdarbu "Sous le ciel de Paris" jeb "Zem Parīzes debesīm", kas sarakstīts 1951.gadā iznākušajai filmai ar šādu pašu nosaukumu, un Kola Portera sarakstīto kompozīciju "I Love Paris".

"Droši vien klausītājiem tas patīk, jo sevišķi, ja dzied franču valodā, tad mazliet ir noslēpums klāt, jo ne visi zina tekstu, ne visu var saprast, bet emocijas izpaust ar mūzikas palīdzību ir ļoti viegli. Edītei Piafai šajā gadā ir simt gadu jubileja. Tas ir nozīmīgs cipars, kuru gan visa pasaule svinēs gada otrajā pusē, bet mēs to jau nedaudz ieskandinām," stāsta pūtēju orķestra "Rīga" direktore Ilona Breģe.

Pirms 100 gadiem mīlestības un mākslas pilsētā Parīzē dzimusi leģendārā māksliniece Edīte Piafa, kura vēl šodien tiek dēvēta par vienu no izcilākajām franču dziedātājām. Edīte Piafa kļuva slavena, interpretējot romantiskas mīlas dziesmas un balādes, kuras atspoguļoja pašas mākslinieces traģisko dzīvi. Koncertā izskanēs tādas populāras Piafas atskaņotas dziesmas kā "Les Champs-Élysées", "La Vie en rose" un "Non, je ne regrette rien" dziedātājas Aijas Vītoliņas izpildījumā.

"Man ir ļoti tuva franču mūzika, man ļoti patīk skaņa, kā tas skan, ausij ļoti patīkami - gan valodas melodiskums, gan tas, kā pasaka lietas, sarežģītās lietas pasaka vienkārši franču mūzikā," saka Aija Vītoliņa. Ar Aiju Vītoliņu Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” sadarbojas jau vairāk nekā piecu gadu garumā. Dziedātājas atskaņojumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt tādas populāras dziesmas no Edītes Piafas repertuāra, kā „Milord”, „Non, je ne regrette rien”, „Sous le ciel de Paris”. 1945. gadā sarakstīto „La Vie en Rose”, kas kļuva par vienu no Piafas repertuāra atpazīstamākajām melodijām,  interpretējuši tādi mākslinieki kā Luiss Ārmstrongs, Odrija Hepberna un Andrea Bočelli.  Piafas izdziedātā mūzika cieši savijas ar viņas personisko dzīvi, tāpēc tā vēsta gan par līksmām iemīlēšanās sajūtām, gan arī skumju šķiršanos. Tā vārdus  dziesmai „Hymne á l’amour” māksliniece veltījusi savai mūža mīlestībai – Marselam Serdānam, kurš gāja bojā aviokatastrofā, braucot apciemot Piafu Parīzē.

2007.gadā klajā nākusi biogrāfiski muzikāla filma "La Vie en rose" - Edītes Piafas dzīvesstāsts. Filmā atspoguļoti galvenie un lielākie mākslinieces dzīves notikumi un tiek atskaņotas apmēram 30 dziedātājas izpildītās melodijas. Šo melodiju popūriju interpretēs profesionālais pūtēju orķestris "Rīga".

Līdzās emocijām piesātinātajai franču mūzikai koncertā "No Parīzes, ar mīlestību" 15.februārī vokālais kvartets "Harmony 4 Riga", kura sastāvā dzied Ārijs Šķepasts, Arnis Miltiņš, Aldans Milzarājs un Salvis Sprūžs, dziedās tādas populāras dziesmas par mīlestību kā Stīvija Vondera sacerēto "You Are The Sunshine Of My Life" un Kola Portera "True Love".

"Edītes Piafas dziesmas dzied visā pasaulē, arī īstās francūzietes. Mums Latvijā ir savas francūzietes - Marija Naumova, ar kuru mēs arī esam strādājuši, un Aija Vītoliņa. Kvartetam ir sava loma - kvartets ir tāds kā ieloks solo dziedātājai," norāda diriģents Raitis Ašmanis. "Piafai dziesmas ir dažas ar smeldzīti, dažās ir pat dramatiski risinājumi, šur tur ieskanas pat traģiskāka nots," teic Raitis Ašmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti