Orķestra «Rīga» 18. novembra koncertā izskanēs komponistes Gundegas Šmites jaundarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Godinot Latviju 103. dzimšanas dienā, 18. novembrī pulksten 16.00 VEF Kultūras pilī un interneta tiešraidē skanēs orķestra "Rīga" veidots latviešu skaņražu mūzikas koncerts "Tu esi Latvija!". Kopā ar orķestri diriģenta Valda Butāna vadībā muzicēs soprāns Gunta Gelgote, mecosoprāns Ieva Parša, basbaritons Rihards Mačanovskis un akordeonists Artūrs Noviks, informēja koncerta rīkotāji.

Orķestris kopā ar solistiem Ievu Paršu un Rihardu Mačanovski atskaņos Imanta Kalniņa radīto dziesmu ciklu no Ojāra Vācieša dzejas uzveduma "Kārais lauks" (1985), kā arī komponista Artura Maskata "Dziesmu ciklu ar Ojāra Vācieša dzeju baritonam un pūtēju koncertorķestrim". Viļņa Šmīdberga aranžējumā pūtēju orķestrim un mecosoprānam klausītāji dzirdēs Paula Dambja "Trīs Imanta Ziedoņa un Paula Dambja variācijas" (1973).

Pirmatskaņojumu valsts svētkos piedzīvos komponistes Gundegas Šmites jaundarbs "Plūdmaiņas" koloratūrsoprānam, akordeonam un pūtēju orķestrim piecās daļās. Filozofiska satura ciklā iekļauta Gunara Saliņa, Astrīdes Ivaskas, Lalitas Muižnieces, Aspazijas un arī pašas komponistes dzeja. "Balss partijā ievītie dzejas teksti metaforiski vēstī par plūdu un dzīves procesu paralēlēm, kā arī tiecas pieskarties neizzināmiem mūsu eksistences noslēpumiem," atklāja Gundega Šmite. Jaundarba atskaņojumā piedalīsies dziedātāja Gunta Gelgote.

Ilonas Breģes aranžējumā pūtēju orķestrim skanēs Artura Maskata simfoniskais skaņdarbs "Tango" (2002) ar Artūra Novika akordeona solo. Koncertā izskanēs arī viens no spožākajiem komponista Romualda Kalsona darbiem orķestrim – svīta "Kāzu dziesmas" (1979) ar folkloras tematiku, ko pūtēju orķestrim aranžējis Mendelis Bašs. Koncertu vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Bezmaksas ielūgumi (ierobežotā skaitā) uz koncertu klātienē būs pieejami no pirmdienas, 15. novembra. Koncerta norisi varēs vērot arī tiešraidē VEF Kultūras pils orķestra "Rīga" "Youtube" un "Facebook" kontos, kā arī VEF Kultūras pils tīmekļvietnē un "Facebook" kontā.

Šo pasākumu atbalsta Rīgas pašvaldība, un tas ir daļa no Rīgā notiekošās valsts svētku kultūras programmas, ar kuru pilnā apjomā var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē Svetki.riga.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti