Orests Silabriedis: Maijas Einfeldes mūzikas raksturīgākā pazīme nav melnums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viņas būtība ir kaut kur pa vidu starp lilijām un miķelīšiem – tā ņemot talkā ziedu pasauli, par komponisti Maiju Einfeldi saka muzikologs Orests Silabriedis. Einfeldes mūziku viņš raksturo kā dziļu, patiesu un ļoti tēlainu, ar tikai viņai raksturīgu valodu.

Maijai Einfeldei šīs nedēļas sākumā apritēja apaļa gadskārta, un sestdien Zirgu ielas koncertzālē notiks viņas 80. jubilejai veltīts koncerts. Tajā skanēs pašas jubilāres izraudzīta programma, kuru atskaņos izcili mūsu kamermūzikas interpreti.

Autorkoncerta programma lielā mērā bijusi pašas jubilāres ziņā. Un viņa izvēlējusies atskatu uz 70. un 80. gadu būtiskākajiem darbiem. To vidū ir “Četras elēģijas čellam un klavierēm”, “Romantiskās dziesmas balsij un klavierēm", kādu laiku nedzirdētās poēmas “Aizvestie” un “Džordāno Bruno sārts” un vēl daudzas citas kompozīcijas.

Kā saka muzikologs Orests Silabriedis, kurš vadīs koncertu, tajā dzirdamais gaisinās mītu, ka Maijas Einfeldes mūzika ir melna: “Pirmkārt, es esmu pārliecināts, ka mūsu jaunākās un vidējās paaudzes izcilākie kamermūziķi šo mūziku noteikti pavērsīs mūsdienīgā un ļoti pēc būtības iztulkotā pagriezienā.”

“Bet, otrkārt, arī pašā mūzikā,

nezinu, kur tas mīts ir radies, bet to noteikti vajag gaisināt, cik tas vien ir iespējams – nu nav Maijas Einfeldes mūzikas raksturīgākā pazīme melnums, kā visur ir izplatījies tāds priekšstats.

Nekā tamlīdzīga. Viņas mūzikā ir ļoti skaistas harmonijas, brīnišķīgas melodijas, barokālas intonācijas un pāri visam ļoti skaista un bezgalīga tēlainība,” uzsver Silabriedis.

Koncerta dalībnieku vidū būs dziedātāja Ieva Parša un čellists Ēriks Kiršfelds, kuri Latvijas mūzikas ainavu dēvē par neiedomājamu bez Maijas Einfeldes.

“Man subjektīvi viņa ir kā tāda Latvijas mūzikas skabarga.

Līdzīgi kā Vizma Belševica ir literatūrā, tāda ir Maija Einfelde savā mūzikā, jo viņa mēģina būt tik patiesa, cik vien patiess cilvēks var būt savā mūzikā, un tajā jūs neatradīsiet nevienu banalitāti.

Viņa ir iztīrījusi savu mūziku un savu ēteru no jebkura banāluma, viņa ir patiesa un īsta,” uzskata Parša.

Ārēji citkārt mazliet paskarba un ironiska, bet, tuvāk iepazīstot, silta un sirsnīga – arī par Maiju Einfeldi saka Orests Silabriedis.

“Savulaik, intervējot komponisti žurnālam “Mūzikas Saule”, mēs kaut kā nonācām līdz ziediem. Viņa teica: “Jā, man ļoti patīk lilijas”. Un tad pāris rindkopas tālāk viņa teica: “Jā, bet man ļoti patīk arī miķelīši”. Un man liekas, ka

kaut kur pa vidu starp šīm lilijām un miķelīšiem arī ir Maija.

Ka viņas mūzika – tā ir viņas ideālā pasaule, tā ideālā liliju pasaule, un tie miķelīši, nu tas ir kaut kas tāds salcietīgs, vēlā rudenī ziedošs, pašai Maijai ļoti piestāvošs. Ja tiek tai viņas būtībai, kodolam klāt, tad mēs redzam, ka tur ir ļoti liela sirsnība un tas asums… nu kuram gan no mums nav savas aizsargreakcijas pret pasauli savu brīdi…” stāsta Silabriedis.

Maijas Einfeldes jubilejas koncerts
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Maija Einfelde bieži vien raksta konkrētiem solistiem, tāpat viņai ļoti rūp, lai mūziķu partijas būtu viņiem ērtas un komfortablas, arī pirms jubilejas koncerta viņa tikusies ar tā dalībniekiem, un Ievai Paršai visspilgtāk prātā palikusi komponistes vīzija par dzīvi.

“Ļoti patika viņas salīdzinājums, ka dzīve esot tā kā bobsleja nobrauciens, kad starts ir spraigs, tu iekusties un ātri kusties, pēc tam tu vienkārši strauji brauc lejā pa virāžām, un beigās jau neko tu vairs nevari izdarīt, tevi vienkārši nes. Tā bija Maijas vīzija par dzīvi,” atceras Parša.

Sonāte flautai un klavierēm, ko atskaņos Ilona Meija un Herta Hansena, būs viens no jaunākajiem Maijas Einfeldes sacerējumiem. Pamatā koncertā iekļauti viņas nozīmīgākie 70. un 80. gadu skaņdarbi.

Maijas Einfeldes 80. jubilejai veltītais koncerts notiks sestdienas vakarā Zirgu ielas koncertzālē, ieeja tajā ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti