Ordelovska 90.jubilejai veltītā «vakarēšanā» atcerēsies Radio lauku kapelu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

28. martā savu 90. dzimšanas dienu atzīmētu diriģents, komponists, pedagogs, Dziesmu svētku pūtēju orķestru virsdiriģents, Latvijas Radio kapelas vadītājs, pirmā Latvijas profesionālā pūtēju orķestra “Rīga” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Gunārs Ordelovskis. Koncerts “Vakarēšana Ordelovska gaumē” notiks 28. martā plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē, iezīmējot kādu savulaik populāru maestro talanta šķautni – darbu ar Latvijas Radio lauku kapelu. Ieeja koncertā bez maksas.

Koncerta īpašie viesi būs vēsturiskās Latvijas Radio lauku kapelas mūziķi Oļģerts Šusts, Vilnis Strautiņš, Jānis Klišāns, Arvīds Klišāns. Aktrise Ilze Vazdika, diriģents Edgars Račevskis. Tā mākslinieciskais vadītājs Jānis Puriņš, programmu vada Gunāra Ordelovska meita Dace Liepa.

Savā ziņā Radio kapela bija tā laika fenomens, norāda koncerta rīkotāji. Latvijas Radio vairākas reizes dienā skanēja latviešu tautas dejas un dziesmas modernizētos Gunāra Ordelovska aranžējumos, un pēc viņa ieskata pildīja to pašu izklaides funkciju, ko vēlāk pārņēma estrādes ansambļi. Muzikālā materiāla pamatā bija Gunāra Ordelovska savāktie autentiskie folkloras materiāli, skanējums tika veidots bez tautas instrumentiem, izmantojot simfoniskā orķestra stīgu, metāla, koka pūšamos instrumentus un akordeonu.

Radio kapelas sastāvā bija simfoniskā orķestra vadošie mūziķi (A.Klišāns, J.Klišāns, V.Strautiņš, V.Pelnēns, E.Zemovičs, u.c.), bet kā solisti piesaistīti vadošie operdziedātāji – Vera Davidone, Elga Brahmane, Miķelis Fišers, Pēteris Grāvelis, Jānis Zābers un citi. Radio kapelas devums ir saglabāts radio fonotēkā, bet maestro rakstītās partitūras - 455 dažādas tautas dziesmu un deju apdares, mazāk oriģinālkompozīcijas, daudzos nošu arhīvos. Tā laika mūzikas profesionāļi Radio lauku kapelas izveidošanu 1959.gadā un viņa darbību tajā uzskata par Gunāra Ordelovska spožāko profesionālās meistarības apliecinājumu.

 “No šodienas skatupunkta, protams, šīs apdares un izpildījums var likties naivi un sirsnīgi, bet neviens nevar noliegt to profesionalitāti, ko no mūziķiem un solistiem vokālistiem prasīja Maestro partitūru atskaņošana un ierakstu veidošana. Vēloties tieši viņa jubilejā atskaņot šo mūziku, ar labākajiem jaunajiem mūziķiem izveidojot sastāvu a la Radio lauku kapela, mēs ne tikai metīsim tiltu no toreiz uz tagad, tas būs izaicinājums gan mūziķiem, gan solistiem, senajās meistara partitūrās ieliekot savu varēšanu, profesionalitāti un aizrautību,” saka koncerta mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Puriņš.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti