Operu vadīs Zigmars Liepiņš (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par Latvijas Nacionālās operas jauno māksliniecisko vadītāju un valdes priekšsēdētāju izvēlēts komponists Zigmars Liepiņš. To pirmdien beidzot apstiprināja Kultūras ministrija, lai gan neoficiāli Liepiņa vārds izskanēja jau pagājušās nedēļas beigās. Liepiņš darbosies jaunajā operas valdē kopā ar iepriekšējā konkursā uzvarējušo Inesi Eglīti un Dainu Markovu. Konkursā kopumā piedalījās seši pretendenti.

/Papildināts ar Z.Liepiņa teikto/

Liepiņš atzina, ka tagad svarīgākais esot kā prioritāti atgriezt atpakaļ mūziku, jo nepieciešams sakārtot repertuāru tā, lai tas būtu pieejams visiem, ne tikai elitārai publikai. Tāpat nepieciešams veltīt uzmanību iekšējās komunikācijas un atalgojuma jautājumu sakārtošanai. Ja iepriekš operā, viņa vērtējumā, galvenā bijusi režija, tad tagad prioritāte būšot mūzikai.

„Ir beidzies laiks iepriekšējam direktoram, ir beidzies laikmets, kas kaut kādā mērā nosaka, ka režisūra ir svarīgāka par mūziku operas teātrī. Un ir sācies jauns laikmets ar mūžīgām vērtībām, jo operas mākslā absolūti svarīgāks par visu ir mūzika! Tad dziedātāji, izpildītāji, baletdejotāji un tad inscenējums (..) Un es to uzskatu par savu lielāko mērķi, par savu būtisko vienīgo galveno uzdevumu ārpus daudziem desmitiem un varbūt simtiem uzdevumu, kas operā ir veicami, pagriezt atpakaļ pēc ļoti ilga perioda mūziku kā prioritāti operā, augstas kvalitātes izpildījumu, maksimāli labus dziedātājus, un, protams, es ar to nedomāju, ka mēs atteiksimies no labiem režisoriem un labas režisūras," žurnālistiem sacīja Liepiņš.

Zigmars Liepiņš
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Septiņpadsmit gadus Latvijas Nacionālā opera cieši saistījās ar Andreja Žagara vārdu. Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes laikā viņa krēsls vairākkārt sašūpojās aizdomās par nesaimniecisku apiešanos ar operas līdzekļiem, līdz beidzot ar mērķi ieviest labāku pārvaldību tika grozīts operas likums un izveidota trīs cilvēku valde līdzšinējā viena cilvēka vietā.

Konkursā augstākos punktus ieguva Žagars, viņa mākslinieciskais padomnieks Arturs Maskats un mārketinga eksperte Inese Eglīte. Tomēr Jaunzeme-Grende izvēlējās Žagaru atstāt ārpus operas vadības, kas beigās maksāja amatu arī viņai pašai. Tā kā Arturs Maskats pēc Žagara noraidīšanas no amata atteicās, uz mākslinieciskā vadītāja posteni tika izsludināts jauns konkurss, kurā pieteicās seši pretendenti.

Kultūras ministrijas parlamentārās sekretāres Ineses Laizānes vadītā komisija par uzvarētāju izraudzījusies komponistu Zigmaru Liepiņu, kurš savulaik bijis arī uzņēmējs un ilgus gadus vadījis „Radio SWH".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti