Operetes «Klīvija» vēsts: Nezaudēt cerību mīlestībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Nekad nevajag zaudēt cerību uz mūža lielāko balvu - mīlestību" - tā ir Niko Dostāla romantiskās operetes „Klīvija" galvenā vēsts.

Pavisam drīz ceļu pie Latvijas skatītājiem sāks šīs operetes iestudējums. Tajā piedalās plašs un krāšņs mākslinieku sastāvs - dziedātāji, dejotāji un dažādu Latvijas teātru aktieri. Horeogrāfiju veidojis Agris Daņiļēvičs, bet tērpus - Elita Patmalniece.

Iestudējumu piedāvā Rīgas Muzikālais teātris, kam ir liela apņēmība Latvijā atkal iedzīvināt daudzu skatītāju tik iemīļoto operetes žanru.

„Klīvija" ir austriešu komponista Dostāla populārākā operete. Klausītājus ļoti piesaista tās skaistā, ritmiskā un dzirkstošā mūzika, bieži vien to izvēlas atskaņot arī dažādos operešu mūzikas koncertos.

Operetes darbība risinās izdomātā valstī Boligvajā, kas atrodas kaut kur Latīņamerikā. Galveno varoņu mīlas stāsts tajā risinās uz dažādu afēru, koruptīvu darbību un pat valsts apvērsuma fona. Operetes režisors Indulis Smiltēns pieļauj, ka šādu nosacītību operas darbības vides izvēlē savulaik diktējis darba tapšanas laiks.

Pirmizrāde notika 1936.gadā Hitlera ziedu laikos Berlīnē. Operetes darbība risinās kādā abstraktā Latīņamerikas valstī Boligvajā, kādas nemaz pasaulē nav. Acīmredzot, lai neviens nesaredzētu kādas paralēles un nesāktos tiesu darbi. Jo operetes sižets ietver arī apvērsuma mēģinājumus, kas Latīņamerikā ir bieža parādība,” stāsta Smiltēns.

Taču arī šajā operetē, kā jau žanram raksturīgi, pāri visam valdīs mīlas kaislības. Tās galvenie varoņi - slavena Holivudas aktrise Klīvija Greja un par gaučo pārģērbies tautas vadonis. Liktenis viņus saved kopā tad, kad viņi vairs netic mīlestībai - lai arī tik daudzu aplidoti, viņi ir vientuļi.

Pasaulē ir ļoti daudz vientuļu cilvēku - gan sieviešu, gan vīriešu. Viņi tāpēc varbūt ir vientuļi, ka viņi ir novilkuši sev apkārt robežas, kas traucē tuvoties vienam pie otra,” secina Smiltēns.

Operetes galvenajiem varoņiem tomēr izdosies noārdīt visas robežas un barjeras, un viņu kvēlākās ilgas pēc īstas mīlestības tiks piepildītas.

Galveno mīlētāja lomu dziedās Ingus Pētersons, kurš ir sajūsmā par aizraujošo darba procesu un sadarbību ar populāriem Latvijas teātru aktieriem. „Atmosfēra ir grandioza, vienreizēja. Tas ir unikāli strādāt kopā ar šiem aktieriem, vērot viņus praksē. Pieminēšu Juri Strengu, Jāni Skani, Voldemāru Šoriņu, Zigurdu Neimani. Mums ir brīnišķīga Klīvija - Silga Tīruma. Īpaši jauki ir tas, ka es ilgu laiku neesmu bijis šajā žanrā un tāpēc ar ārkārtīgi lielu entuziasmu esmu tam nodevies. Un jūtos tik labi, kā nekad,” par izrādi stāsta Pētersons.

Viena no Klīvijas lomas dziedātājām būs šobrīd Parīzē dzīvojošā un daudzviet pasaulē koncertējošā Silga Tīruma, viņas ikdienas repertuārs ir operu lomas, taču viņa atzīst, ka operete ir varbūt pat vēl sarežģītāks žanrs. „Opereti dziedāt man liekas daudz grūtāk nekā operu. Ir jādzied ar tādu pašu atdevi, kā operā, bet līdzās tam vēl arī jādejo un jārunā teksts, jādarbojas kā dramatiskajam aktierim,” analizē Tīruma.

Ļoti nozīmīga loma izrādē būs arī dejām, ko iestudējis Agris Daņiļēvičs, Elitas Patmalnieces veidotajiem kostīmiem, Jāņa Jansona scenogrāfijai, kā arī, protams, orķestrim, ko diriģēs Guntars Bernāts.

Niko Dostāla operetes „Klīvija" pirmizrāde būs skatāma svētdien, 16. februārī, kultūras pilī „Ziemeļblāzma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti