Operetes festivāls - solis pretī noturīgai tradīcijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šovasar Latvijā notiks pirmais Operetes festivāls. Tā programmā būs muzikāls uzvedums bērniem, Galā koncerts, kā arī valšu vakars, kurā ikviens varēs izdejoties pēc sirds patikas populāru melodiju pavadībā. Festivāls risināsies pašā vasaras vidū - 18.jūlijā Ikšķilē.

Ar populāro Franča Lehāra operetes melodiju uz Ikšķili šovasar aicina duets Marlēna Keine un Nauris Indzeris, kuri arī būs pirmā Operetes festivāla dalībnieki.

Latvijas Operetes fonds jau vairākus gadus veiksmīgi popularizē operetes žanru, tā veidotās izrādes ir skatītāju ļoti mīlētas, tādēļ Operetes festivāls ir likumsakarīgs tālākais solis.

Kā uzsver fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska, dzirkstošā operete ir kā radīta brīvdabai, vasarai un svētku sajūtai: "Daudzviet pasaulē, Eiropas valstīs vai kaut vai tepat Lietuvā notiek šādi festivāli, tāpēc ir radusies ideja tādu īstenot arī Latvijā. Tas ir aizsākums jaunai tradīcijai."

Operetes festivālu 18.jūlijā ieskandinās labdarības koncerts "Ar mīlestību" Ikšķiles baznīcā, kurā dziedās Evita Zālīte un Juris Vizbulis.

Tam sekos muzikāli teatrāls uzvedums bērniem "Paukojam un šmaukojam", veltīts izcilā melodiķa Arvīda Žilinska 110.jubilejai. Uzvedumā skanēs sirsnīgas bērnu dziesmas no Žilinska dziesmu spēles "Pauks un Šmauks". Skatītāji varēs sekot līdzi nerātno zaķēnu un citu meža iemītnieku piedzīvojumiem, ko izspēlēs operetes solisti, Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un džeza grupa. Uzvedums notiks Tīnūžu muižas pagalmā.

"Faktiski tā būs variācija par labi zināmo stāstu. Kāpēc "Paukojam un šmaukojam"? Tāpēc ka tā nebūs viens pret vienu versija, kādu to esam dzirdējuši radio. Mēs pastiprināsim atraktīvo daļu. Mēģināsim iesaistīt arī publiku, jo tas ir pasākums brīvā dabā, Tīnūžu pagalmā. Tā teikt, priekškara šai izrādei nav," stāsta režisors Valdis Lūriņš.

Festivāla kulminācija būs Galā koncerts Ikšķiles estrādē, kurā piedalīsies Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Jolanta Strikaite, Dainis Skutelis un vēl virkne populāru solistu, kā arī dejotāji un orķestris. Skanēs gan latviešu komponistu mūzika, gan skaistākās melodijas no pasaules operetes pūra.

Festivāls noslēgsies ar valšu vakaru, kurā ikviens būs aicināts ļauties dejai Johana Štrausa un citu slavenu valšu komponistu mūzikas pavadībā.

"Mēs vēlamies, lai operetes ideja saistās arī ar omulību un kaut ko ļoti personisku. Mēs gribam, lai atmosfēra ir mājīga, tāpēc noslēgsim ar valšu vakaru. Spēlēs operetes orķestris. Cilvēki varēs vai nu dejot, vai vienkārši baudīt šo skaisto vasaras vakaru," saka Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Ar lielu aizrautību operetes žanra atdzīvināšanā Latvijā iesaistījusies dziedātāja Sonora Vaice, viņa dziedās arī Galā koncertā. Sonora Vaice ļoti cer, ka festivāls kļūs par skaistu un noturīgu tradīciju.

"Es ļoti ceru, ka šis Ikšķiles festivāls izveidosies par tādu Operetes festivālu, kas būtu līdzīgs Siguldas opermūzikas svētkiem. Dainis Kalns bija pirmais, kurš aizsāka un attīstīja Siguldas infrastruktūru līdz ar šo festivālu. Man gribas cerēt, ka tikpat spožs stāsts būs arī Ikšķilei. Es gluži negribētu teikt, ka mēs esam vēsturiska notikuma priekšnojautās, bet nu kaut kā tā," pauž Sonora Vaice.

Pirmais Operetes festivāls notiks 18.jūlijā Ikšķilē, vienā no senākajām Latvijas pilsētām, kas šogad svin 830 gadu jubileju. Šogad aprit 70 gadi, kopš dibināts Rīgas Operetes teātris, diemžēl apaļi 20 gadi pagājuši, kopš šis teātris vairs nepastāv. Festivāls ir solis virzienā uz šī teātra atjaunošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti