Kultūras ziņas

Rīgā apskatāmi izcili franču gobelēni

Kultūras ziņas

Umurgā pulcēsies labākie diksilendi

Dzintaros pulcējas pasaules labākie jaunie operdziedātāji

Operdziedātāji: Belvederes konkurss ir milzīga iespēja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad Latvijā norisinās pasaulē ievērojamākā jauno operdziedātāju birža – Belvederes konkurss, kas pirmo reizi notiek Baltijas valstīs, un otrdien, 5.jūnijā, Dzintaru koncertzālē sākusies konkursa pirmā atlases kārta.

Starp 147 dalībniekiem, kas pārstāv visus pasaules kontinentus, ir arī 6 mūsu dziedātāji. Iepriekš šajā prestižajā konkursā Latviju pārstāvējusi Liene Kinča, Dana Bramane; Elīnai Garančai konkurss izrādījās nopietns pagrieziens karjerā, jo viņu pamanīja vācu producente Kristīne Mielica. 1989. gadā basbaritonam Egilam Siliņam šis konkurss rezultējās ar 3. vietu.

Katram no gandrīz 150 jaunajiem operdziedātājiem ir mazāk nekā 10 minūtes, lai ar savu balsi un personību pārliecinātu žūriju – pasaules vadošo opernamu direktorus.

“Es izvēlējos savu mīļāko āriju no Rosīni “Pelnrušķītes”,” pastāstīja Ženevī Diksone, mecosoprāns no Austrālijas. “Domāju, ja es ļoti izbaudu šo mūziku, tāpat būs arī ar klausītājiem. Man vienmēr ir patikusi pasaka par Pelnrušķīti.”

Viņa atzina, ka dziedātājiem Belvederes konkurss ir milzīga iespēja, lai arī vienlaikus mazliet biedējoša. Diksone ir no Austrālijas un uzskata: “Ikviena sapnis ir nonākt Eiropā, ir daudzas vietas, kur es labprāt dziedātu. Protams, lielākais būtu ''La Scala''Parīze, Berlīne. Ir tik daudz brīnišķīgu opernamu.”

Serbiete, mecosoprāns Zorisa Beloika sakās esam pieticīgāka – viņai nākotnē pietiktu vien ar sadarbību ar lieliskiem cilvēkiem, iespēju dziedāt skaistu mūziku un no skatuves aizskart kāda dvēseles stīgas.

“Esmu divu bērnu mamma un skolā bērniem mācu mūziku, un tajā pašā laikā man ļoti patīk arī opermūzika, tāpēc nolēmu piedalīties konkursā un pamēģināt, jo jau esmu 31 gadus veca un šī ir unikāla iespēja uzstāties visu šo vadošo opernamu direktoru priekšā,” atzina Beloika.

Žūrijai nav viegls uzdevums – pirmajā atlases dienā jānoklausās 80 konkursanti, otrajā – vairāk nekā 60. Pēc tam pusfinālam atlasīs 40 labākos.

“Man ir jauna mākslinieku programma, un šajā programmā jau sadarbojos ar Aigulu Akhmetšinu, kura uzvarēja šajā konkursā pērn,” pastāstīja Koventgārdena mākslinieciskais vadītājs, žūrijas pārstāvis no Lielbritānijas Deivids Govlends.  Patlaban Govlends meklē jaunas zvaigznes, ko piesaistīt Karaliskajam opernamam.

Zem mūsu valsts karoga žūrijā darbojas Latvijas Nacionālās operas un baleta direktors Zigmars Liepiņš. Jautāts, vai šis konkurss varētu rezultēties ar to, ka arī Latvijas opernams noskata kādu talantu, ko pēc tam uzaicināt uz mūsu Baltā nama skatuves, viņš teic, ka tāds ir šī konkursa mērķis  – ne jau tikai latviešiem, bet visiem operteātriem ir interese par jauniem dziedātājiem.

Un izvēle ir plaša – uz konkursu izmēģināt iespēju tikt pamanītam un vēlāk jau nonākt uz prestižu opernamu skatuvēm Jūrmalā atbraukuši jaunie dziedātāji no visiem pasaules kontinentiem. Kopā pārstāvētas 54 valstis. Operdziedātājs, bass Džerards Farerass no Barselonas domā, ka šobrīd esot pāragri mērķēt uz Metropoles operu, bet nākotnē šāds sapnis izskatoties daudz reālāks. Viņš atzina – mazliet biedējošs esot fakts, ka žūrijā ir vadošie direktori.

Foajē dalībnieki var aizsūtīt atklātnīti uz savu valsti, un Džerarda sūtījums sasniegs mājas vēl pirms fināla, kas turpat, Dzintaros, norisināsies 10. jūnijā, un kam tiks atlasīti 15 labākie dziedātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti