Kultūras ziņas

Mihaila Barišņikova viesizrādes Rīgā

Kultūras ziņas

Nezināmā latviešu fotogrāfija

"Porgijs un Besa" skanēs Cēsīs un Liepājā

Operas «Porgijs un Besa» solisti: Izrādes tematika ir aktuāla vēl šodien

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viena no zināmākajām 20. gadsimta operām un neapšaubāmi populārākā no Džordža Geršvina operām “Porgijs un Besa” tuvākajās dienās skanēs Cēsu Mākslas festivālā, bet pēc tam koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājā.

Ievērojamu šo notikumu dara tas, ka galvenās lomas iestudējumā atveidos īsteni Geršvina daiļrades eksperti, proti, viesmākslinieki no ASV.

Ārija “Summertime” jeb “Vasaras laiks” ir tikai viens no hitiem, kuru pazīstam no Džordža Geršvina operas “Porgijs un Besa”.

Sarakstīta 1935. gadā, opera tika daudz kritizēta gan par izmantotajiem džeza elementiem, gan melnādaino Amerikas iedzīvotāju tēmu. Tomēr šobrīd tā ir pati zināmākā no autora operām, bet “Summertime” var nodungot pat tie, kas nemaz nezina tās autoru.

„To ir viegli klausīties, un tā patīk no Tokijas līdz Austrālijai, jebkurā vietā. Manuprāt, tā vienkārši prot palikt galvā. Tā ir lieliska melodija, un ikviens to dievina,” par operu saka soliste Latonija Mūra.

Par pamatu operai Geršvins ņēmis Dibosa Heivorda romānu “Porgijs”, kas vēsta par melnādaino dzīvi 20. gadsimta sākumā. Tā galvenais varonis Porgijs ir nabadzīgs invalīds, kurš iemīlas jaunajā Besā. Mīlas stāstu izjauc citi meitenes kavalieri, starp kuriem ir narkotiku tirgoņi un gangsteri. Stāsts, kas esot aktuāls arī šodien.

„Dažās operas ainās jūs redzat, kā tiek uzrunāti melnādainie. Arī šodien redzams, cik ļoti tas ir svarīgi,” norāda solists Džermeins Smits.

„Pats esmu no Sentluisas, Fērgusonas pilsētas. Varbūt esat redzējuši nacionālajā televīzijā par melnādaino kustību pēc tam, kad tika nošauts jauns puisis Maiks Brauns, starp citu, mans audzēknis. Tas ir pārsteidzoši, cik mūsdienās joprojām ir svarīgi narkotiku, laupīšanu un dažādu aizspriedumu jautājumi,” atgādina solists.

Geršvins afroamerikāņu ikdienu ietērpa džeza skaņās, tādēļ muzikālajā vēstījumā netrūkst ritmisku partiju un laikmetīgu elementu. „Tā ir opera ar džeza elementiem, ar blūza elementiem… tas būs saprotami,” paskaidro Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Andris Poga.

„Es ceru, ka šeit ir publika, kas labi pārzina operu un ar sajūsmu spēj pieņemt tajā jaunu skanējumu. Gaidu, ka klausītāju reakcija būs vētraina un aktīva. Tas man ļoti patiktu,” cerības neslēpj Latonija Mūra.

Kopā ar amerikāņu solistiem operu atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un koris “Kamēr”, kā arī virkne pašmāju operas un teātra mākslinieku. Iestudējuma režija uzticēta Viesturam Kairišam. Cēsīs ''Porgijs un Besa'' skanēs jau šo sestdien, 6.augustā, bet uz Liepāju uzvedums dosies 11. augustā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti