Labrīt

Rīgā atklās unikālu izstādi "Izglābtās ikonas"

Labrīt

Kultūras ministrs sola runāt par situāciju Latvijas Radio ar Valsts prezidentu

Jēkabpilī izrādīs "Parīzes Dievmātes katedrāli" Klaipēdas Valsts muzikālā teātra versijā

Operas dienās Jēkabpilī – «Parīzes Dievmātes katedrāle» lietuviešu versijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nedēļas nogalē jau astoto reizi uz Operas dienām aicina Jēkabpils. Šoreiz to galvenais notikums būs Zigmara Liepiņa opera „Parīzes Dievmātes katedrāle” Klaipēdas Valsts muzikālā teātra versijā.

Iestudējums tapis pirms 14 gadiem, bet joprojām ir skatītāju mīlēts. To veidojis režisors Ramūns Kaubris, kuru Latvijā pazīstam kā Nacionālā teātra izrādes „Adata” iestudētāju.

Viesizrāde no Lietuvas notiks sestdien, 20. jūlijā, Krustpils brīvdabas estrādē, kas nozīmē, ka svarīgs spēlētājs izrādes atmosfērā būs arī daba un laika apstākļi.

Zigmara Liepiņa opera Klaipēdas Valsts muzikālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja 2005. gadā. To iestudēja režisors Ramūns Kaubris un latviešu diriģents Ilmārs Lapiņš. Jau toreiz to noskatījās Jēkabpils operas dienu producents Spartaks Leimanis, un viņam tā ļoti patika. Pērn, kad Jēkabpilī galā koncertā viesojās Lietuvas mākslinieki, viņam bija patīkams pārsteigums uzzināt, ka Zigmara Liepiņa opera joprojām ir Klaipēdas teātra repertuārā.

„Pagājušajā gadā uz galā koncertu ieradās arī Lietuvas Nacionālās operas direktors Jons Sakalausks, un viņš stāstīja, ka šī opera vēl arvien ir ļoti populāra Lietuvā, jau 14. gadu. Un man iešāvās prātā – kāpēc gan to neatvest pie mums uz Latviju un neparādīt,” stāsta Spartaks Leimanis.

Producents izrādi Klaipēdas teātrī atkārtoti noskatījies šī gada februārī, un atzīst, ka pa 14 gadiem radošā grupa tikai vēl vairāk noslīpējusi savu meistarību.

Latvijas publikai tā varētu būt īpaši interesanta ar atšķirīgo skatījumu no Edmunda Freiberga un Aleksandra Viļumaņa izrādes, kas Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja nu jau tālajā 1997. gadā un par kuru Zigmars Liepiņš saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu.

Iespaidos par Lietuvas izrādi dalās Spartaks Leimanis un Jēkabpils Kultūras pārvaldes direktore Inta Ūbele.

„Man Lietuvas izrādē patīk dinamiskums, artistiskums, kā arī orķestra lieliskā saspēle ar solistiem un kori,” atklāj Leimanis.

„Acīmredzot, ka tas ir Lietuvas režisors, kuram ir kaut kāds zināms iespaids vai starojums no Eimunta Ņekrošus, jo es ieraudzīju druscītiņ arī šajā izrādē tādu režisora Ņekrošus domāšanas veidu," - tā Ūbele. "Ļoti interesanti ir veidotas mizanscēnas un arī scenogrāfija. Izrāde ir ārkārtīgi gleznieciska, acij tīkama un arī emocionāli ļoti spēcīgi iedarbojas.”

Operas iestudējumos Latvijā neizdzēšamu iespaidu atstāja abi Kvazimodo lomas dziedātāji – Igo un Niks Matvejevs. Arī Lietuvas izrādē šajā lomā dublējas divas spilgtas personības – Eduards Kučinskis un Deivids Norvils. Spartakam Leimanim bijusi iespēja novērtēt abu veikumu.

„Viņi ir dažādi. Pirmais ir vairāk rokmūzikas dziedātājs Eduards Kučinskis, kurš vairāk populārs jaunākās paaudzes vidū, otrs – Deivids Norvils ir vokālists,” turpina festivāla rīkotājs. Deivids Norvils dzīvo Amerikā, dzied arī mūziklos Ņujorkas Brodveja teātrī.

Esmeraldas lomā savukārt darbojas dzidri liriskais, silti sirsnīgais soprāns Rita Petrauskaite. Kopumā iestudējumā uz skatuves ar kori un orķestri ir 125 cilvēki.

Kā par iestudējumu izlasāms paša Klaipēdas Muzikāla teātra mājaslapā – katedrāle viņiem ne tik daudz fizisks objekts, kā simbols tai vertikālei, uz ko jātiecas ikviena cilvēka dvēselei.

Inta Ūbele to galvenokārt nolasījusi kā skaudru, bet arī ļoti skaistu mīlas stāstu.

„Tā ir mīlestība caur traģisko, caur sāpēm, kas nav tāda – horizontālā līmenī, bet – vertikālā līmenī, un tad mēs varam pa šīm pakāpēm doties uz augšu,” saka Inta Ūbele.

Kā allaž brīvdabas izrādēs, nozīmīgs spēlētājs izrādes atmosfēras radīšanā būs daba un laika apstākļi, pēc gada pārtraukuma izrāde atkal notiks Krustpils brīvdabas estrādē.

„Manuprāt, tā ir ārkārtīgi burvīga vieta Daugavas vidū, un visus šos iepriekšējos gadus ir bijis tā, ka daba jau vienmēr piedalās, un daba ir piedalījusies ārkārtīgi labvēlīgi ar savu noskaņu, un ļoti ceram, ka arī šogad daba piedalīsies un viss kopā saslēgsies vienā brīnišķīgā muzikālā notikumā,” uzsver Ūbele.

Klaipēdas Valsts muzikālā teātra iestudējums „Parīzes Dievmātes katedrāle” būs Operas dienu Jēkabpilī centrālais notikums un Krustpils brīvdabas estrādē skatāms sestdienas vakarā. Bet Operas dienas sāksies jau ceturtdien, 18. jūlijā, ar sakrālās mūzikas koncertu Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā, kurā piedalīsies Latvijas Mūzikas akadēmijas jaunie talanti.

Piektdien, 19. jūlijā, savukārt Jēkabpils Tautas namā būs koncerts „Opera, operete un kino mūzika", kurā uzstāsies Anta Jankovska, Nauris Indzeris un pavadošā grupa „Mecco–Opera”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti