Kultūras ziņas

Modes nedēļas pārsteigumi

Kultūras ziņas

Rokoperai "Lāčplēsis" - 25

Operā skanēs Dž.Verdi "Rekviēms"

Operā Verdi «Rekviēms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atzīmējot itāļu opermūzikas dižgara Džuzepes Verdi 200 gadu jubileju, trešdien, 30.oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks „Rekviēma" atskaņojums.

Džuzepes Verdi "Rekviēms" veltīts itāļu dzejnieka un prozaiķa Alesandro Manconi (1785–1873) piemiņai. Tomēr "Rekviēma" priekšvēsture saistīta ar citu leģendāru personu. Kad 1868.gadā nomira operas ģēnijs Džoakīno Rosīni, Verdi, gribēdams izrādīt aizgājējam cieņu, ierosināja vairākiem kolēģiem kopīgi komponēt "Rekviēmu", pats izvēloties "Libera me" daļu. Pēdējā brīdī projekts izjuka, un jau gatavais skaņdarbs iegrima aizmirstībā līdz pat 1988.gadam, kad Štutgartē Helmuta Rillinga vadībā tas beidzot piedzīvoja pirmatskaņojumu.

Neveiksmes sarūgtināts, Verdi tomēr negribēja atkāpties no ieceres. Kad viņš uzzināja par Manconi nāvi, nolēma "Rekviēmu" pabeigt pats, iekļaujot arī pārveidotu "Libera me" daļu no "Rosīni Rekviēma". Ilgi lolotā skaņdarba pirmatskaņojums notika Manconi nāves pirmajā gadadienā 1874.gada 22.maijā, Milānas Svētā Marka katedrālē.

Verdi „Rekviēma" atskaņojumam operā ir izvēlēts spožs mūziķu sastāvs. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga, kurš stāsta, ka ar dažiem no mūziķiem viņam jau iepriekš ir nācies atskaņot šo skaņdarbu, taču tas ir tik dziļš, ka katru nākošo reizi tiek atklāti jauni apvāršņi.

Tas ir nopietns skaņdarbs jebkuram, kurš to atskaņo. To labāk var izjust ar laiku. Man šī būs otrā reize, kad to atskaņoju, un jau tagad jūtu, ka ir pilnīgi cita telpiskuma sajūta," skaidro diriģents Andris Poga.

Viena no vadošajām operas solistēm Liene Kinča atzīst, ka Verdi „Rekviems" viņai ir ne tikai profesionāls izaicinājums, bet arī emocionāls.

Šis ir reliģiska satura darbs, tāpēc jādomā, lai emociju uzplūdes laikā uz skatuves kaklā neiesprūstu kamols, nebūtu asaras un nebūtu problēmas dziedāt. Šeit ir jāsavieno profesionālais ar spēcīgu emocionālo," uzsver Liene Kinča.

Kopā ar Lieni Kinču „Rekviēma" atskaņojumā piedalīsies mecosoprāns Oļesja Petrova, tenors Rafals Bartminskis, bass Rihards Mačanovskis, kā arī apvienotais operas un Valsts Akadēmiskā kora „Latvija" koris.

Kā vēstīts iepriekš, trešdien saņemts apstiprinājums jau pirms pāris nedēļām izskanējušajai ziņai, ka Andris Poga izvēlējies kļūt nevis par LNO, bet par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galveno diriģentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti