Kultūras ziņas

Ērģeles neierastā skanējumā

Kultūras ziņas

Pašiem savs kino tirgus

Kamermūzikas koncerts "Par nebeidzamību"

«Opera tuvplānā» jauno sezonu iesāk ar veltījumu Romualdam Kalsonam jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālās operas un baleta programmas „Opera tuvplānā” sezonas pirmais notikums paredzēts 22. oktobrī plkst. 17, kad operas Beletāžas zālē notiks šīgada jubilāram - latviešu komponistam Romualdam Kalsonam veltīts kamermūzikas koncerts „Par nebeidzamību”.

Koncertā piedalīsies Ieva Parša (mecosoprāns), Herta Hansena (klavieres), Inga Sunepa (čells), Ligita Spūle (flauta) un Anrijs Pitens (klarnete). Koncertu vadīs Liene Jakovļeva.

Koncerta programmā skanēs Romualda Kalsona „Sešas dziesmas” (1960, ar Žaka Prevēra dzeju), „Etīdes par nebeidzamību” (1975, ar Ojāra Vācieša dzeju) un „Dialoghi. Quasi sonata per clarinetto e cello solo” (1987)  - skaņdarbi, kas atklāj komponista rokraksta dažādību un muzikālo izteiksmes līdzekļu meklējumus. Programmu papildinās Kloda Debisī „Sonāte čellam un klavierēm” (1915) un Anrī Ditijē „Sonatīne flautai un klavierēm”.

„Latvijas Nacionālās operas publikai Romualds Kalsons zināms kā operas “Pazudušais dēls” autors, plašākam klausītāju lokam bijusi iespēja dzirdēt Kalsona krāšņi instrumentēto simfoniskās mūzikas opusu atskaņojumus. Viņa kamermūzika diemžēl zināma vien šauram klausītāju lokam, tomēr pēdējos gados latviešu publika sākusi novērtēt kamermūziku kā ārkārtīgi smalku muzicēšanas formu, kur tuvplānā iespējams vērot gan mūziķu attiecības, gan paša mūzikas auduma faktūru, mirdzumu, plūdumu un virzību. Tāpēc priecājamies par iespēju operas klausītājus iepazīstināt ar Romualda Kalsona “tuvplāna” mūziku, kurai raksturīga spilgta tēlainība, kāpināts izteiksmīgums, psiholoģisks trāpīgums un ironija,” stāsta koncerta veidotāji.

Komponists Romualds Kalsons nosvinēja savu 80.jubileju šī gada septembrī.

Latvijas Nacionālās operas un baleta programmas „Opera tuvplānā” pirmais koncerts - „Rihardam Štrausam – 150” - notika 2014.gada oktobrī. "Opera tuvplānā  skatītājiem piedāvā iepazīt operas un baleta mākslu citos rakursos un vienlaikus – ļoti personiski. “Opera tuvplānā” ietver dažādus notikumus, izglītojošas izrādes, kamermūzikas koncertus, lekcijas operas pazinējiem un mīlētājiem, kā arī pasākumus bērniem un jauniešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti