Opera «Suitu sāga» bez maksas skatāma tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris sadarbībā ar Latvijas Televīziju skatītājiem Lieldienās dāvina iespēju savos ekrānos piedzīvot latviešu oriģināloperu “Suitu sāga”.

“Suitu sāga” ir “aizkustinošs stāsts par mīlestību, ticību un uzupurēšanos – stāsts par suitiem, par to, kā viss sākās 400 gadu tālā pagātnē tepat Kurzemē,” atzīmē operas veidotāji.

Viens no pasaulē pieprasītiem latviešu komponistiem Rihards Dubra radījis darbu, kura sižeta pamatā ir vēsturiski notikumi Alšvangā (tagadējā Alsungā). Operas dramaturģisko asi veido barona Johana Ulriha fon Šverina un polietes Barbaras Konarskas mīlas stāsts un ar to saistītie satricinājumi Kurzemes hercogistes valdošajās aprindās 17. gadsimta pirmajā pusē. Izrādē atainotais personāžu likteņstāsts nepretendē uz faktoloģisku precizitāti, tas drīzāk ir fons vēstījumam par visai cilvēcei kopīgiem un nozīmīgiem jautājumiem. Operas libreta autors ir kādreizējais Alsungas prāvests Gatis Mārtiņš Bezdelīga.

“Šajā grūtajā laikā arī mēs vēlamies mūsu cilvēkiem dāvāt iespēju kultūru piedzīvot turpat savās mājās. Un šis skaistais stāsts ir mūsu dāvana visiem kultūru alkstošajiem Lieldienās,” saka Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs, operas “Suitu sāga” idejas autors Uldis Lipskis.

Latvijas valsts simtgades programmā tapušās operas “Suitu sāga” iestudējumu Liepājā 2019. gada nogalē veidojusi režisore Indra Roga un diriģents Māris Sirmais. Galvenās lomas atveidojuši soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, tenors Juris Vizbulis, mecosoprāns Laura Grecka un baritons Rinalds Kandalincevs. Iestudējumā piedalījās arī mecosoprāns Sniedze Kaņepe, tenors Guntars Vētra, baritoni Rihards Millers, Eduards Vācietis un Maksis Krilovs, basbaritons Rihards Mačanovskis, kā arī Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un Liepājas Simfoniskais orķestris. Mākslinieciskajā komandā ietilpst arī kostīmu māksliniece Dace Dēliņa Lipska, horeogrāfe Katrīna Albuže gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un video mākslinieks Mīnus Astoņi.

Opera Sabiedrisko mediju satura vietnē Replay.lv būs skatāma no 12. aprīļa pēcpusdienas. Skaņu ierakstu veicis Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti