Kultūras ziņas

"Latvija dzied!" uzvar koris "Sōla"

Kultūras ziņas

"Sveika, Galva!" Dzelzceļa muzejā

Pirmizrade LNO - "Mihails un Mihails spēle šahu"

Operā pirmizrāde šaha spēlei ar vēstījumu no Aukstā kara laikiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mihails Botviņņiks pret Mihailu Tālu. Abu šahistu leģendārā divkauja ir iemiesojusies operā un vienlaicīgi lekcijā „Mihails un Mihails spēlē šahu”, kas 12.martā piedzīvos pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā (LNO). Gluži kā šahā, arī šajā skaņdarbā nav nekā lieka un visi gājieni ir pārdomāti. „Mihails un Mihails spēlē šahu” ir ne tikai stāsts par divu lielmeistaru cīņu, bet arī vēstījums no Aukstā kara laikiem. Tas iezīmējas scenogrāfijā, mizanscēnās un pat kostīmos.

„Kad pirmo reizi uzvilkām tērpus un caur zāles aizmuguri devāmies uz skatuvi, gāja garām viens cilvēks un jautāja: „Kas te notiek? Vai revolūcija?”,” stāsta  LNO soliste Ieva Parša. „Tie tērpi tādi provocējoši, ka nospriedām – ja kādreiz taisīsim revolūciju, tad vispirms šūsim kostīmus.”

Spēlē pret Botviņņiku Tāls izmantoja it kā neloģisku gājienu ar zirdziņu. Tas bija 21.gājiens. Savā ziņā gājiens ar zirdziņu ir visa šī opera.

Komponists operā ir iemiesojis vairākas paralēles starp šahu un mūziku. Piemēram, balto un melno figūru līdzību ar to, ko pazīstam kā balto troksni un muzikālo sinusoīdu. Tāpat komponēšanā izmantota pat tik pierasta lieta kā šaha dēlis.

„Katram šaha dēlīša lauciņam ir konkrēts nošu augstums, tā ka, ejot pa astoņiem lauciņiem uz augšu, sanāk gamma. Katram lauciņam ir savs tonis,” skaidro komponists Kristaps Pētersons.

Līdz ar to operas partitūra ir būvēta pēc Tāla un Botviņņika spēles protokola. Nedrīkst aizmirst arī par figūrām – katru no tām muzikāli atveido kāds instruments vai solists. Bet, ja kāda no tām tiek nokauta, tad arī skaņdarbam jāatvadās no attiecīgā instrumenta. 

„Mūzikā tas ir ierakstīts. Tas skan kā moltovibrato, divi instrumenti kaušanas brīdī unisonā nodzied vai nospēlē šo skaņu,” šaha figūru nokaušanas muzikālo izpausmi raksturo LNO solists Armands Siliņš.

Lai skatītājiem nebūtu jāmaldās sarežģītajos šaha lauciņu skanējumos, režisors Viesturs Meikšāns iestudējumu veidojis kā lekciju – stāstījumu gan par abiem Mihailiem, gan karstajiem Aukstā kara laikiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti