Kultūra

Filmas "Homo Novus" pirmizrāde gaidāma jau septembra nogalē

Kultūra

Sākas Jūrmalas festivāls ar izcilu mūziķu piedalīšanos

Opera "Andrē Šenjē" - Siguldas opersvētku centrālais notikums

Opera «Andrē Šenjē» – Siguldas opersvētku centrālais notikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Siguldas Opermūzikas svētku centrālais notikums šoreiz būs Umberto Džordano operas „Andrē Šenjē” iestudējums. Šī opera Latvijā nav skanējusi 80 gadus, bet šobrīd ir apritē teju visos slavenākajos pasaules opernamos.

Operas pamatā ir aizkustinošs un traģisks mīlasstāsts, ko Siguldā izdziedās operzvaigznes – Maija Kovaļevska un bulgāru tenors Kamens Čaņevs.

Galā koncertu savukārt krāšņos operdīva Marina Rebeka un vēl 11 spilgti Latvijas operdziedātāji.

Pirms trim gadiem ''Andrē Šenjē'' improvizācijas Siguldas galā koncertā bija dzirdamas megazvaigznes - argentīniešu tenora Marselo Alvaresa sniegumā. Šogad savukārt varēs baudīt pilnu operas „Andrē Šenjē” iestudējumu, kurā ļoti sarežģīto tenora partiju dziedās ne mazāk augsta līmeņa dziedonis – Kamens Čaņevs no Bulgārijas.

Viņa mīļotā būs Maija Kovaļevska, bet trešais no mīlas trīsstūra – Jānis Apeinis.

Umberto Džordano operai „Andrē Šenjē” šobrīd pievērsušies vadošie pasaules operteātri – nesen tā iestudēta Milānas "La Scala", Ņujorkas Metropoles operā, Vīnes Valsts operā un Londonas Koventgārdenā.

Latvijā tā pēdējo reizi uzvesta tikai pirmās brīvvalsts laikā – 1928. un 1937. gadā. Siguldas opersvētku rīkotājs Dainis Kalns pieļauj - tas ir tādēļ, ka grūti vienkopus sapulcēt tik spožu balsu īpašniekus, kuriem pa spēka būtu galvenās lomas un it īpaši jau operas fināls:

„Tā ir ģeniāla mūzika, tur ir tik daudz interesantu āriju, duetu, bet visiespaidīgākais ir operas fināls, tas ir muzikāli satriecošs, tur ir jābūt ļoti labiem diviem solistiem – izcilam soprānam un ļoti labam tenoram ar labām augšām. Bet mums ir tā laime, ka mums ir Maija Kovaļevska, kura parādīsies tādā pilnīgi jaunā kapacitātē, un Kamins Čaņevs – fantastisks tenors no Bulgārijas. Un tas duets ir tik izteiksmīgs, ka tur skudriņas skrien pa muguru un asaras birst no acīm. Es, godīgi runājot, savos 75 gados tik iespaidīgu finālu nevienā operā neesmu redzējis”.

Notikumi operā risinās Franču revolūcijas gaisotnē, atklājot to kā traģisku sociālu kataklizmu, taču centrā ir neparasts, skaists un ļoti emocionāls stāsts par mīlestību, stāsta iestudējuma režisors Edmunds Freibergs:

„Kā jau lielai daļai operu, stāsts ir par mīlestību, bet tā atšķirība ir tāda, ka būtībā operas varoņi meklē atbildi uz to, kas tad īsti ir mīlestība. Vai tas ir romantisks flirts, kā pirmajā cēlienā šķiet Madalēnai, vai tā ir postoša kaislība, kāda tā ir Žerāram, vai tā ir dzimtenes mīlestība, patriotisms? Tas ir tāds interesants process, kas notiek šajā operā. Un tas

gala slēdziens ir tas, ka mīlestība ir ārkārtīga enerģija, ārkārtīgs spēks, kas rezultātā, gluži kā Romeo un Džuljetai, tiem mīlētājiem dod spēku – ja viņi nevar būt kopā dzīvē, būt kopā nāvē”.

Pie diriģenta pults iestudējumā būs Vladimirs Kiradžijevs, kostīmus, kas ir improvizācija par tā laika siluetiem, veidojusi Ieva Kundziņa, bet scenogrāfiju - Aigars Ozoliņš:

„Viņš izmanto video, un es domāju, ka tādā veidā, kā video tiks izmantots mūsu iestudējumā, nu es vismaz tādu piegājienu neesmu līdz šim nekur redzējis. Tā kā lai tas paliek intrigai, es to neteikšu, bet manuprāt pie labas izdošanās tas varētu būt ļoti efektīgi un ļoti krāšņi, vēl jo vairāk, ņemot vērā to, ka tā ir brīvdaba," norāda Freibergs. 

Dainis Kalns, interesējoties par brīvvalsts laika iestudējumiem, atklājis, ka titullomu abos dziedājis Jānis Vītiņš, par kuru tikpat kā neko nezinām, bet kurš bijis ļoti izcils tenors, pieprasīts arī Eiropā, un arī dedzīgs brīvības cīnītājs ar traģisku likteni. Siguldas iestudējumu Dainis Kalns velta Jāņa Vītiņa piemiņai:

„Latvijā to Andrē Šenjē lomu viņš vienīgais varēja nodziedāt. Bet kāds bija viņa liktenis? 1940.gadā, kad mūs okupēja, viņš kā īsts brīvības cīnītājs negribēja atdot Latvijas brīvību, iestājās pretošanās kustībā. 1941.gada martā viņus atmaskoja, viņu kā vienu no vadošajiem tēvijas sargiem aizveda uz Astrahaņu un nošāva 1941.gada novembrī. Viņš vēl tikai palūdza, lai ļauj viņam Andrē Šenjē āriju pirms nošaušanas nodziedāt. Tāds varoņu varonis. Un šī opera būs viņa atcerei veltīta”.

Džordāno operas „Andrē Šenjē” oriģināliestudējums Siguldas pilsdrupu estrādē būs skatāms sestdienas vakarā, bet svētdien svētku galā koncerts vienkopus pulcēs 12 spilgtus Latvijas operdziedātājus, viņu vidū būs arī spožā zvaigzne Marina Rebeka.

Svētki ietvers arī ieskaņas koncertu, kas notiks piektdien, kā arī jauno zvaigžņu koncertu un garīgās mūzikas koncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti