Novosti

Выборы в 12 Сейм -- Центризбирком начал принимать списки

Novosti

Стас Шуринс споет на Новой Волне

Ķīniešu koru apmācības aspekti meistarklasē

Olimpiādes laikā apgūstami ķīniešu koru apmācības aspekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pasaules koru olimpiādes laikā Rīgas Latviešu biedrības namā notiek vairākas meistarklases. Trešdien, 16.jūlijā, vienā no meistarklasēm bija iespēja uzzināt, kāda ir atšķirība starp ķīniešu un rietumu koriem un iepazīt ķīniešu kordiriģentu svarīgākos aspektus, trenējot bērnu balsis. Meistarklasi vadīja ķīniešu kordiriģents Hongnians Jangs no Pekinas. 

Ķīniešu kormeistars Hongnians Jangs apmāca bērnu korus jau 30 gadus. Meistarklasē diriģents ar savu komandu demonstrē un interpretē vairākus ķīniešu kormūzikas skaņdarbus, iesaistot publiku - dažāda vecuma interesentus, kurus vieno mūzika. 

"Esmu ne tikai mūzikas skolotāja, bet arī kora diriģente un mācu un vadu skolēnu kori. Tīri no profesionālā viedokļa man ir interesanti uzzināt dažādas metodiskās pieejas, kuras izmanto pasaulē, lai iemācītu skolēniem skaistāk, labāk, aktīvāk dziedāt," uzsver mūzikas skolotāja, kora diriģente Iveta.

Savukārt diriģents Ronalds Rāviņš stāsta, ka Pasaules koru olimpiāde sniegusi iespēju, kura jāizmanto, jo citādi būtu jāmēro ceļš uz Ķīnu, "lai uzzinātu kaut ko".

Meistarklasi veido divas daļas. Pirmajā - 5-16 gadus vecu bērnu kora repertuārs, bet otrajā - vokālie vingrinājumi ikkatram klātesošajam. Visu meistarklašu laikā uzmanība netiek novērsta no akustikas, kas ļauj cilvēka balsij ceļot no viena kalna līdz nākamajam. Un šis melodiski smalkais vieglums ir tas, ko varam dēvēt par ķīniešu koru apmācības unikālo aspektu.

"Es nedomāju, ka ir liela atšķirība starp ķīniešu un Eiropas koriem," uzskata diriģents Jangs Li. "Manuprāt profesoram Jangam ir specifiski veidi un pieredze, kā trenēt bērnu korus. Manuprāt viņš to dara izcili."

Savukārt Rāviņš, salīdzinot koru iedziedāšanos, atzīmē, ka "mēs to darām diezgan agresīvi", bet ķīniešiem "viss ir šausmīgi lēni, izjusti un tikai uz  i-e-a-o".

Ceturtdien meistarklases sniegs Henrijs Leks, Mortens Lauridsens, Aīda Svensone un Johans Roze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti