Kultūra

Valmieras teātra iestudējums "Vidzemnieki" aicina latviešus paskatīties uz sevi no malas

Kultūra

Atvadas no Valentīnas Freimanes

Olgas Dreģes 80.jubilejas koncerti

Olgas Dreģes 80.jubileju svinēs koncertos 13 Latvijas pilsētās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

80.jubileju ceturtdien, 1.martā, svinēs spožā un tautā iemīļotā Dailes teātra aktrise Olga Dreģe. Jubilejai par godu tieši ceturtdien sāksies viņas jubilejas koncerti, kas noritēs 13 Latvijas pilsētās. Līdz ar pašu gaviļnieci koncertos piedalīsies viņas teātra un kino kolēģi, koris "Balsis", bērnu ansamblis "Knīpas un knauķi" un citi, skanēs dziesmas, dzeja, vēstules un dažādas omulības. Koncertus vadīs aktrise Aija Dzērve un publicists Ēriks Hānbergs.

"Olga vienalga, kur parādās, ir šarmanta. Viņa izskatās fotogēniska arī tad, kad nāk no tirgus ar iepirkumu somu. Viņa ir nesamākslota sadzīvē un tajā pašā laikā visur viņa ir arī aktrise," tāds, kā allaž ļoti trāpīgs, ir publicista Ērika Hānberga redzējums par Olgu Dreģi. Ne velti aktrise tieši viņu aicinājusi būt par jubilejas koncerta vadītāju kopā ar Dailes teātra aktrisi Aiju Dzērvi.

Koncertam būs divas daļas. Pirmajai dots nosaukums "Par", otrajai – "Ar". Pirmajā aktrises kolēģi un līdzgaitnieki caur dziesmām, vēstulēm un dažādiem omulīgiem atgadījumiem runās par Olgu Dreģi, otrajā – galvenokārt caur dzeju runās viņa pati.

"Koncerta kopnoskaņa būs tāda: es atskatos, kā mums ir gājis, es skatos, kā mums iet, un es ieskatos arī mazlietiņ rītdienā, kā mums varētu iet. Jo Olga vienmēr ir bijusi optimiste, ar ticību nākotnei un pozitīvajam," sacīja Hānbergs.

Gatavojot koncertu, Olgas Dreģes tuvākie kolēģi bija aicināti uzrakstīt vēstuli viņai, un koncertā arī šīs vēstules skanēs – gan ierakstos, gan pašu rakstītāju dzīvajā izpildījumā.

Piemēram, aktrise Ausma Kantāne savā vēstulē atklās kādu noslēpumu: "Sēdējām mēs kopā, un viņa vienu dienu saka tā – "Ausma, tu zini, man ir sapnis". Un jūs jau zināt – sapņi ļoti daudziem nepiepildās, bet Olgai piepildījās. Un to, kas tas par sapni, es pateikšu 1.martā. Tas ir skaists sapnis un liels sapnis. Es nezinu, vai no mūsu teātra tāds kādam ir piepildījies, bet viņai ir."

Vēstules rakstīšanai ilgi gatavojies aktieris Juris Strenga, iedvesmai pat pārlasījis Bodlēra un Ziedoņa darbus, bet īpaši viņu uzrunājis kāds krievu klasiķu – Ilfa un Petrova – radītais tēls, kurš runā piecpēdu jamba pantmērā: ""Ak, Varvara, tu nekrietnā. Pie Pšiburdikina tu aizej. Tu no manis aizej, Varvara, nekrietnā". Nu tad es domāju, ka gatavs piecpēdu jambs man jau rokā, un es uzrakstīju mīlestības vēstuli piecpēdu jambā. Es neatklāšu pagaidām saturu, tas ir diezgan šokējošs, bet man tas sagādāja lielu baudu, un arī turpmāk tas sagādās baudu – viņai to nolasīt."

Koncerta dalībnieks, protams, būs arī Jānis Paukštello, kurš ar Olgu Dreģi dziedās duetus, un to vidū būs arī pilnīgs jaunums – kopīgi iestudētā dziesma "Mežā būdiņu tev celšu".

Jānis Paukštello kā īpašais viesis jau piedalījies pērn notikušajā Olgas Dreģes godināšanas pasākumā Madonā, un tas bijis spilgts apliecinājums aktrises personības magnētismam: "Madonas kultūras nams bija pārblīvēts, tikpat daudz cilvēku kā zālē, gāja mājās šķendēdamies, ka viņiem ir jāiet mājās un viņi nevarēs redzēt Olgu. Es ceru, ka tagad būs tik daudz koncertu, ka jūs visi varēsiet apmīļot Olgu, jo viņa ar savu mīlestību patiešām neskopojas, viņa dāvā to tik dāsni, ka var tikai apbrīnot."

Pati Olga Dreģe koncertu raksturo kā pieskārienus gan savai, gan visas savas paaudzes aktieru dzīvei, kas ir bijusi aizrautīga, trakulīga, ar tieksmi pēc vertikāles, skaistuma un pilnības.

Tas nebūšot koncerts klasiskā izpratnē, tad jau drīzāk to var saukt par vakarēšanu: "Tā būs tāda vakarēšana kā manā bērnībā un jaunībā – vakarēšana, miers, atskats uz pavadīto laiku, jo laiks nežēlīgi projām rit un mēs projām no laika. Un galvenais, ka tur būs daudz dziesmu, prieka un humora," sacīja aktrise.

Olgas Dreģes jubilejas koncerti sāksies tieši viņas dzimšanas dienā – 1.martā – Rīgā, VEF kultūras pilī. Pēc tam tie turpināsies Jelgavā, Ogrē, Rēzeknē, Cēsīs, Valmierā, Jēkabpilī un citviet – kopumā 13 Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti