Oktobrī 20. reizi norisināsies jaunās mūzikas festivāls «Arēna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šoruden jaunās mūzikas festivāls "Arēna" noritēs 20. jubilejas zīmē. Atskatoties uz bijušo un raugoties nākotnē, tas tiks ieskandināts jau septembrī, piedāvājot tiešsaistē sekot raidierakstu ciklam "Arēna runā". Tās būs sarunas par mūsdienu mūziku un mākslu Latvijā un pasaulē, kurās komponists Andris Dzenītis tiksies ne vien ar labi zināmiem mūziķiem, bet arī dažādu citu jomu pārstāvjiem. Tāpat "Facebook" platformā notiks arī "Arēnas" atmiņu vakari, pāršķirstot spilgtākās, 20 gadu laikā videoierakstos fiksētās muzikālo notikumu lappuses, bet uz koncertiem "Arēna" klausītājus aicina no 16. līdz 27. oktobrim, informēja festivāla rīkotāji.

"Arēna" pirmoreiz notika 2002. gadā. Viens no tās idejas autoriem bija diriģents Kaspars Putniņš, kura pārziņā ir šīgada festivāla atklāšanas koncerts "Štokhauzens un latvieši", kas 16. oktobrī notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Kopā ar paša izloloto Latvijas Radio kora grupu Putniņš piedāvās programmu, kur līdzās fragmentiem no vācu avangarda meistara Karlheinca Štokhauzena (Karlheinz Stockhausen) leģendārā opusa "Stimmung", skanēs Viļņā dzīvojošā Mārtiņa Viļuma "Lux aeterna, Children of Lir" jaunā versijā, kā arī Vīnē mītošās Santas Ratnieces uz Nunc Dimittis jeb Svētā Simeona slavas dziedājuma balstītā jaundarba "Nakts gaisma" pirmatskaņojums.

Otrs Ratnieces radīts jaundarbs tiks atskaņots Nīderlandes mūziķu "Scordatura Ensemble" koncertprogrammā "Tonality Flux – The Amsterdam Partch Project", kas norisināsies 17. oktobrī Reformātu baznīcā. Kā norāda festivāla organizatori, nīdelandiešu ansamblis īpašu uzmanību pievērš neierastiem instrumentiem un to netradicionāliem skaņojumiem un intonēšanas iespējām, kā arī šajos jautājumos specializētā amerikāņu avangardista Harija Pārča (Harry Partch) atstātajam mantojumam. Līdzās Pārša mūzikai Rīgā skanēs arī viņa iedvesmoti opusi, kurus radījusi virkne dažādu tautību un paaudžu komponisti, tostarp pirmatskaņojumu piedzīvos pašmāju Evijas Skuķes kompozīcija "Solastalgia" un Santas Ratnieces "I'm Very Happy...". 

Koncertā "Electric a capella", kas 19. oktobra vakarā notiks Reformātu baznīcā, mūsdienu mūzikā specializētais poļu ansamblis "Neoquartet" muzicēs kopā ar pašmāju vokālo grupu "Putni", atskaņojot labi pazīstamo Latvijas skaņražu Uģa Prauliņa un Platona Buravicka, kā arī ASV mītošās Anitas Kupriss un poļu talanta Aleksandra Kosjova kompozīcijas.

Savukārt 26. oktobrī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē notiks koncertizrāde "Origin", kurā radošos spēkus apvienos ērģelniece Iveta Apkalna, dziedātājs Jānis Šipkēvics, kā arī Rēzeknes mūzikas skolas meiteņu koris. Skanēs Johana Sebastiana Baha, Lionela Roga, Deivida Langa, Filipa Glāsa, Arvo Perta, Gabriela Forē mūzika, kā arī kompozīcijas no grupas "Instrumenti" repertuāra.

Jubilejas festivāla izskaņā uzstāsies Šveicē bāzētais trio "Vein", kura skanējumā džeza improvizācija saplūst ar Rietumu kamermuzicēšanas tradīcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti