Dienas ziņas

Liepājā atceras leģendāro festivālu "Jūras pērle"

Dienas ziņas

Ungurpilī būvē bibliotēku

Ogri pieskandina pūtēju orķestri

Ogri pieskandina pūtēju orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļas nogalē Ogre viļņojās tauru skaņās. Latvijas pūtēju orķestra konkursā savas prasmes žūrijai atrādīja četrdesmit divi kolektīvi, kuros kopā ir pusotrs tūkstotis dalībnieku. Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) rīkotais konkurss šogad notiek jau astoto reizi, un ir viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem pūtēju orķestriem.

Spēlēšana pūtēju orķestrī šiem mūziķiem ir tikai vaļasprieks, un pie instrumentiem viņi ķeras vien pāris reizes nedēļā, tāpēc piedalīšanās konkursā ir nopietns pārbaudījums, bet reizē arī svētki, jo atšķirībā no citiem pašdarbības kolektīviem tik liela kopā sanākšana ir vien Dziesmu svētkos.

Konkursā katram kolektīvam jāizpilda viens obligātais skaņdarbs un vairāki pēc brīvas izvēles, bet kopējais laiks nedrīkst pārsniegt 15-20 minūtes.

Visi 42 kolektīvi ir sadalīti četrās grūtības pakāpēs, un visus vērtē starptautiska, profesionāla žūrija.

"Kritēriju ir daudz. Protams, vērtē skanējumu, ritmu, balansu un intonāciju. Arī kopējo kolektīva vizuālo tēlu," par žūrijas darbu saka tās priekšsēdētājs, Lietuvas Bruņoto spēku centrālā orķesta galvenais diriģents Egidijs Ališausks.

Limbažniekiem satraukums jau aiz muguras, un pašiem šķiet, ka izdarījuši visu pēc labākās sirdsapziņas. Diriģents atzīst, ka izcilam sniegumam šķēršļus galvenokārt  liekot laika trūkums.

"Ir grūtāk, jo katram ir darbi. Šis jau nav kā profesionāls kolektīvs, kur katru dienu visi nāk uz darbu. Šie ir amatieri, kuri savā brīvajā laikā [nāk]. Ar mūzikas skolas izglītību, bez mūzikas skolas izglītībām," norāda pūtēju orķestra “Lemisele” diriģents Jānis Kaģis.

VIII Latvijas pūtēju orķestru konkursa rezultāti būs zināmi svētdienas vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti