Rīta Panorāma

Galerijā Museum.lv Jura Ģērmaņa izstāde "Sievietes un ainavas"

Rīta Panorāma

Saulkrastu pērle – Baltā kāpa un vides dizaina parks

Intervija ar Agni Leonoviču

Notiks trešais unikālais brīvdabas festivāls «Komēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 27.jūlija līdz 29.jūlijam Daugavgrīvas cietoksnī Rīgā, Bolderājā, notiks jau trešais mūzikas un kultūras festivāls “Komēta”. 

Agnis Leonovičs ir atbildīgs par skatuvi “Pachamama Tribe” – to var tulkot kā “Māte daba”. Viņš pastāstīja, ka uz šīs skatuves skanēs latīņamerikas mūzika, hibrīdmūzika – no vienas puses, elektroniskā mūzika, no otras puses – organiski akustiskā mūzika. Vairākas dažādas skatuves darbojas kā savstarpēji saistīti ciemati. Vēl būs arī akustiskā skatuve, kur būs improvizācijas un akustiskās uzstāšanās, būs tā saucamās “elektroniskās tautas dejas” – skanēs hauss un tehno mūzika. Varēs apmeklēt arī kinociematu, kur tiks izrādītas filmas pilnā garumā un būs arī video instalācijas, pastāstīja Leonovičs. 

Šogad par ''Komētas'' tēmu izvēlēta līdzdalība, jo festivāla aizsākumi meklējami idejā par ilgtspējīgu un atbildīgu festivālu, kur visi ir dalībnieki, ne tikai viesi un patērētāji, vēstīts festivāla mājaslapā

“Komētas” īstenošana vienmēr balstījusies uz pašorganizācijas un brīvprātīgas līdzdarbošanās principiem, tāpēc šī gada programma vērsīs uzmanību uz mākslas un kultūras procesiem, kas veicina sadarbību, pašorganizāciju un jaunu iniciatīvu veidošanos.

Festivālā uzstāsies tādas grupas kā “Nikto”, “Spāre”, “Future Folk Orchestra” un daudzi citi vietējie un ārvalstu mākslinieki. Apmeklētāji aicināti arī uz diskusijām un performancēm; ar plašāku festivāla programmu var iepazīties mājaslapā

Britu žurnāliste un māksliniece Džordžija Adamsa skatītājiem

 piedāvās uz savas ādas sajust, kā tas ir būt kurdu bēgļu nometnē.

2016. gada nogalē Ziemeļfrancijā Džordžija šādā nometnē strādāja nepilnus divus mēnešus - un šobrīd aukstums un mitrums cietokšņa sienās esot līdzīgs tam, kāds toreiz piedzīvots. 

"Ienākot šeit iekšā, var uzvārīt tēju teltī, uzlādēt telefonu, ieiet vietā, kur bēgļi gulēja. Mērķis ir restaurēt stāstu un vidi, un parādīt atmosfēru, kādā dzīvoja šie cilvēki tepat, Rietumeiropā, - tai skaitā, zīdaiņi, un tai pašā laikā šī krīze šiem cilvēkiem nav beigusies, tāpēc projektam ir arī labdarības mērķis - vākt ziedojumus," stāstīja Adamsa. 

Turpretī franču mākslinieks, gaisa akrobāts Leo Perjē Lafons uz Daugavgrīvas cietoksni atvedis ko gluži pretēju. 

"Es festivālā ienesīšu vieglumu - ar performanci īstā zīdā.

Pasniegšu arī meistarklases tiem, kuri gribēs apgūt gaisa akrobātikas pamatus. Un vēl vadīšu tantras nodarbības. Tas nozīmē vispusīgi attīstīt savu apziņu," stāstīja mākslinieks.

Trīs dienās Daugavgrīvas cietokšņa teritorijā festivāla programma sola 130 pasākumu - filmas, lekcijas, cirka izrādes - un tas viss sadalīts pa pieciem ciematiem. 

"Šis ir "Higgs Bosson" - dzīvās mūzikas skatuve, kas balstās uz satikšanos starp mūziķiem, jo mums ir programmā 10 stundas "jam sessions". Šogad uz šīs skatuves uzstājas 66 mūziķi no 15 apvienībām. Serbija, Francija, Krievija, Latvija, Singapūra," uzskaita festivāla rīkotājs Dāvis Kaņepe.

Festivāla trešajā norises gadā kā temats izvēlēta līdzdalība, tāpēc daudzas festivāla lekcijas šoreiz veltītas tam, kā pašorganizēties un izteikt viedokli. Un galvenais festivāla mērķis - pulcēt dažādas paaudzes vienuviet un Daugavgrīvas cietokšņa garajā un nebūt vieglajā dzīvē iepūst jaunu elpu. Pērn pēdējā festivāla diena, kad ir bezmaksas programma, pulcējusi ap 2000 apmeklētāju. 

"Ja pirms diviem gadiem sestdienās, svētdienās vasarā cietoksni apmeklēja 30-50 cilvēki, tad šobrīd vasarās tie ir divi līdz trīs simti. Un arī vietējie ir ieinteresējušies par to, ka te kaut kas notiek," stāstīja Kaņepe.

Utopiskais 'Komētas" rīkotāju sapnis esot kādu dienu pārvērst Daugavgrīvas cietoksni par amatnieku un mākslinieku rezidenci, kur restaurēt vecu televizoru vai skapīti. Un šo vietu apaudzēt ar arvien plaukstošāku kultūras programmu. 

“Komēta” ir pasākums bez reklāmas, bez lieku atkritumu radīšanas – alternatīvi domājošiem cilvēkiem, turklāt sadzīviskā puse ir ļoti demokrātiska.

Interesenti var braukt un celt telti jebkur teritorijā, dzeramo ūdeni festivāla organizatori nodrošina bez maksas. Tāpat kā pagājušogad, darbosies arī “trauku bibliotēka”. Viens no festivāla mērķiem – parādīt, ka ir iespējams nepiesārņot pasauli vēl vairāk, tieši tāpēc organizatori atsakās no plastmasas traukiem.  Kā pastāstīja Leonovičs, trauku bibliotēkas ideja ir vienkārša: cilvēks atnāk, izvēlas trauku, aiziet pie ēdinātāja, saņem ēdienu, pats nomazgā trauku un atnes atpakaļ.

Svētdien festivālu var apmeklēt bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti