Kultūra

Liepājā šodien tiks ieskandināts pirmais klasiskās mūzikas festivāls "Sensus"

Kultūra

Mākslas akadēmijas diplomdarbi Cēsu festivālā

Nedēļas nogalē Bauskā notiks mūzikas un mākslas festivāls „Vivat Curlandia!”

Nokļūt laika mašīnā un pārcelties uz viduslaikiem piedāvā festivāls «Vivat Curlandia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nokļūt laika mašīnā un pārcelties uz viduslaikiem – to sola piedāvāt mūzikas un mākslas festivāls „Vivat Curlandia!”, kas šo sestdien un svētdien noritēs Bauskā. Viduslaiku gaisotni festivālā nodrošinās gan senās mūzikas skanējums uz vēsturiskajiem instrumentiem, gan mākslinieku tērpi, gan Bauskas vide. Pie tam koncerti notiks sveču gaismā, un tiem nebūs nekādas mākslīgas apskaņošanas. Viens no interesantākajiem notikumiem būs Džulio Kačīni operas „Eiridīke” pirmatskaņojums Latvijā.

Festivāls „Vivat Curlandia!” Bauskā notiks jau otro gadu un tiek dēvēts arī par Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika festivālu, jo tajā skan mūzika, kas radusies pirms lielā populārā baroka laika, tātad pirms Baha un Telemana. Ar lielu degsmi un azartu šo 16. un 17.gadsimta mūziku Latvijā popularizē labi pazīstamais senās mūzikas pētnieks un mūziķis Māris Kupčs, un viņš ir arī viens no galvenajiem „Vivat Curlandia!” organizatoriem.

Māris Kupčs: „Mēs nokļūstam laika mašīnā, un viss šis „Vivat Curlandia!” festivāls arī ir tāpēc domāts, lai cilvēki pamēģina izjust to, ko es nevaru nosaukt citā vārdā kā kaifu – pārcelties garīgi vai vismaz pietuvināties un izjust, kas tad tur ir savādāk.”

Viens no interesantākajiem festivāla notikumiem būs Džulio Kačīni operas „Eiridīke” pirmatskaņojums Latvijā. Tā sarakstīta 1600.gadā un ir senākā līdz mūsdienām saglabājusies opera, tapusi par godu Francijas karaļa Anrī IV kāzām ar Mariju de Mediči.

Māris Kupčs: „Mēs šo operu uzvedīsim tā, kā to varēja uzvest 1637.gadā, kad Venēcijā atvērās pirmais operteātris, nebūs nekādas elektrības, būs tikai sveces, būs gleznota aizmugure, tā, kā tam bija jābūt, šī oratorālā retorisko žestu valoda. Šīs operas nekad nebija garākas par sveču degšanas ilgumu, kas ir gluži loģiski, un arī mūsu uzvedums nebūs garš – apmēram vienu stundu un 15 minūtes."

Orfeja un Eirdīkes mīlasstāstu operā iedzīvinās starptautiska komanda – senās mūzikas interpreti no dažādām Eiropas valstīm; līdzās dziedātājiem būs arī izcilais krievu viola da gamba spēlētājs Anatolijs Grindenko, teorbas spēlētāji no Holandes un Itālijas, kā arī vēsturisko žestu un retorikas speciāliste Jekaterina Antoņenko no Krievijas.

Opera „Eiridīke” notiks sestdien Bauskas kultūras centrā, tai pulksten 10 vakarā vēl sekos muzikāli teatrāls pasākums Bauskas pils pagalmā, kam dots nosaukums ar jautājuma zīmi „Viljam, kas ir mīlestība?” un kurā piedalīsies senās mūzikas ansamblis „Neymann Ensemble” un aktieris Ivo Martinsons, iejūtoties Šekspīra tēlā, stāsta „Neymann Ensemble” dalībniece Laura Šarova: „Mēs esam pieci cilvēki – divas vijoles, kā arī tādi interesanti instrumenti kā dulčiana, kas ir baroka fagota priekštece, kā arī lauta. Mēs tāda maza interesanta kompānija izveidojām programmu, kurā skanēs angļu 17.gadsimta sākuma mūzika un 10 Šekspīra soneti."

Sestdien atklāts, festivāls turpināsies arī svētdien ar pieciem notikumiem, kuru vidū būs gan seno deju grupas „Galms” koncerts, gan programma „1704.”, kurā dzirdēsim Ziemeļu kara laikā populāru mūziku, kas skanējusi Latvijas teritorijā, bet svētdienas vainagojums būs viduslaiku mūzikas ansambļa no Francijas „Alla Francesca” uzstāšanās, kas atskaņos 13.gadsimta trubadūru dziedājumus.

Jau vēstīts, ka festivāls „Vivat Curlandia!” Bauskā notiks sestdien un svētdien, 15. un 16.jūlijā, kopumā piedāvājot 10 notikumus, kuros līdzās pašmāju māksliniekiem uzstāsies arī viesi no Lietuvas, Spānijas, Austrijas, Itālijas, Holandes un Francijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti