Diena sākusies

Matīss Eisaks: Leipcigas "Gewandhaus" ir sapņu orķestris

Diena sākusies

Sajūtas, ko atklāj dzeja. Studijā - komponiste Lauma Kazaka un aktrise Maija Arvena.

Jēkabs Jančevskis par jaundarbu "Paintings": Gribēju, lai mūzika nāk pilnīgi tīri

Noklausies: Zviedrijā pirmatskaņots komponista Jēkaba Jančevska cikls «Paintings»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

22. novembra vakarā Zviedrijas pilsētā Piteo izskanēja Jēkaba Jančevska jaundarbs “Paintings”. Rosinājumu komponists šoreiz meklējis un atradis mākslā, konkrētāk – Vinsenta van Goga glezniecībā. 

“Tas bija ļoti, ļoti skaists laiks. Tā bija skaista tikšanās, tās bija brīnišķīgi pavadītas dienas tajā mazajā, jaukajā pilsētiņā,” 2020. gada vizīti Piteo atminas konkursa “Rostrum” 2019. gada laureāts Jēkabs Jančevskis. Tur viņš sastapās ar savu priekšteci – pērnā gada konkursa uzvarētāju, apmeklēja viņa jaundarba mēģinājumus un, protams, tuvāk iepazina ansambli “Norrbotten Neo”. “Tajā brīdī man nekādas skices īsti vēl nebija. Man pat, godīgi sakot, nebija tādas konkrētas idejas vēl.

Es gribēju, lai mans pirmais brauciens uz turieni, arī satikšanās ar mūziķiem un piedalīšanās, un vienkārši klausīšanās tajā, ko viņi dara, lai tas man radītu kaut kādus pirmos spilgtos impulsus,” stāsta Jančevskis.

Galu galā jaundarbs tapis, Jančevskim īstenojot kādu senu sapni – uzrakstīt muzikālās gleznas. Iedvesmu viņš radis Vinsenta van Goga daiļradē, personībā un dzīvesstāstā; vācis dažādus materiālus, skatījies filmas, lasījis mākslinieka korespondenci ar brāli Teo (Teodoru). “Tad, kad pienāca laiks sākt rakstīt mūziku, es, ejot simtiem reižu cauri viņa gleznām, izvēlējos trīs gleznas, kuras mani kaut kā īpaši uzrunā. Es tās gleznas izprintēju, novietoju virs klavierēm un sāku darbu.

Gribēju, lai mūzika nāk pilnīgi tīri, lai tas notiek, vienkārši skatoties šajos mākslas darbos.

Tas bija vienīgais risinājums, kas man bija pieejams, – reāli nevarēju apskatīt klātienē tos mākslas darbus,” stāsta komponists. “Jaundarbs ir cikls, sastāvošs no trim daļām. Tās ir trīs daļas, trīs mākslas darbi, un šo mākslas darbu nosaukumi arī tīri secīgi ir “Mandeļu ziedi”, “Kviešu lauks zem negaisa mākoņiem”, “Zīdkoks”.”

“Man ir prieks, ka man to izdevās izdarīt, ka tādā jaunā formā sanāca pastrādāt. Es ļoti gribētu atkārtot šo principu vēl un vēl,” rezumē Jančevskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti