Kultūras ziņas

Annas Auziņas dienasgrāmata par sievietes pieaugšanu

Kultūras ziņas

Ziemassvētku festivāls Dzintaru koncertzālē

Latvija piedalās Eiroradio Ziemassvētku dienas koncerttiešraižu maratonā

Noklausies: Eiroradio Ziemassvētku dienas koncertu maratons pieejams ierakstos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piecpadsmit dalībvalstis un auditorija miljonu miljoni. Ceturtajā adventē Latvijas Radio 3 "Klasika" kopā ar citām valstīm svinēja starptautiski nozīmīgo projektu – Eiroradio Ziemassvētku dienu. Jau kopš 1995. gada tas ir viens no skaistākajiem gada notikumiem Eiroradio sezonas piedāvājumā, un šo koncertu tiešraidēm ir ļoti plašs klausītāju loks. Latvija šogad šajā koncertmaratonā piedāvāja senās mūzikas noskaņas.

LR3 arhīvā joprojām klausāmi koncertu maratona ieraksti.

Latvijas mūziķu izpildījumā – Hendelis un viņa laikabiedri

Atlikusi mazāk nekā pusstunda, līdz piecpadsmit Eiroradio dalībvalstīs izskanēs un miljoniem klausītāju sasniegs mūsu mūziķu sarūpētā programma Eiroradio Ziemassvētku dienas koncerttiešraižu maratonā. Tomēr satraukumu Latvijas Radio telpās nemana, lai arī atbildība ir neizmērojami liela. Pirms tiešraides mūziķes Agnese Kanniņa, Māra Botmane, Ieva Saliete, Ilze Grēvele-Skaraine un Maija Kļaviņa noskaņojas, sagatavo instrumentiem arī rezerves stīgas, lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu.

"Mēs gatavojām Ziemassvētku koncertu, un, zinot, ka Hendelim ir ļoti skaistas vācu ārijas ar garīga satura tekstu atšķirībā no ļoti daudzām citām viņa kantātēm, ap Hendeli tad salasījām viņa draugus, laikabiedrus," stāsta klavesīniste Ieva Saliete

Daudzu gadu garumā Eiroradio Ziemassvētku dienā Latviju pārstāvējuši visdažādākie mūziķu sastāvi, skanējusi arī mūsu autoru mūzika. Pērn, piemēram, Uģa Prauliņa jaundarbs.

Latvijas Radio Eiroradio projektu koordinatore Zane Prēdele atzīmē: "Mēs ļoti reti esam seno mūziku piedāvājuši Eiroradio Ziemassvētku dienas maratona koncertos, mēs gribējām parādīt, ka arī Latvijā notiek šī senās mūzikas kustība, ka cilvēki darbojas, ir studējuši, arī atgriezušies Latvijā."

Senā mūzika Latvijas Radio 1. studijā izskan uz vēsturiskajiem instrumentiem.

"Instrumentiem – čellam un vijolei ir zarnu stīgas, un zemāks skaņojums. Varbūt, ka kādam, kurš ikdienā klausās šī brīža mūziku, tas liekas tā maliet pieklusināti, par maigu, klusu," skaidro vijolniece Agnese Kanniņa.

Mūziķes koncertā var izbaudīt arī īstus aplausus, jo klātienē apmēram stundu garo koncertu ļauts baudīt arī dažiem klausītājiem.

Pirms Latvijas koncerta izskanēja koncerti no Tallinas un Helsinkiem, bet turpinājumā no Kopenhāgenas. Daļa no Eiroradio Ziemassvētku dienas šī gada koncertprogrammām Latvijas Radio 3 "Klasika" viļņos izskanēs Ziemassvētku dienu raidījumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti