Nobriedušāks un spēcīgāks. Saruna ar dziesminieku Passenger

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Tas var izklausīties vienkārši, bet – jo vairāk tu dziesmas sarakstīsi un palaidīsi izplatījumā, jo lielākas ir izredzes kādai no dziesmām "vinnēt loterijā"," saka britu dziesminieks Passenger jeb Maikls Deivids Rozenbergs, kuru plašāka publika pazīst pateicoties hitam "Let Her Go". Dziesminieks 21. jūnijā uzstāsies koncertzālē "Palladium".

Passenger mūziku var dēvēt par folkroku, indie-roku. Jautāju Rozbergam – vai, viņaprāt, folkmūzikā sociālais-politiskais aktīvisms vai vēstījums ir saklausāmāks vairāk nekā citos mūzikas stilos. "Ja skatās vēsturiski, ir Bobs Dilans, Džons Prains, Nīls Jangs un vēl daudzi citi mūziķi, kas caur folkmūziku pauda politisko nostāju. Vai tā būtu politika, vai vienkārši dziļākas jēgas meklēšana, jā – folkmūzika ar to nodarbojas. Liela nozīme ir dziesmu tekstiem, vārdiem, kam, iespējams, citos mūsdienu mūzikas stilos netiek pievērsta tik liela vērība. Man patīk rakstīt dziesmu tekstus, izbaudu vārdu spēles. Mani iedvesmo dzīve. Daudz ceļoju, satieku cilvēkus. Uzskatu – vienmēr būs par ko rakstīt, ja vēlēšos rakstīt. Mans radošais process ir pavisam vienkāršs: es apsēžos ar ģitāru, spēlēju un iztēlē uzdzirkst jauna ideja – melodija vai rindiņa tekstam. Tas ir dziesmas sākums.

Man patīk uzstāties, strādāt ierakstu studijā, bet dziesmu rakstīšana visā procesā ir visjautrākā," saka mūziķis.

Passenger
Passenger

Tiesa gan, mūzikas rakstīšana neesot viņa ikdienas rutīna. Dažkārt paiet mēneši, kad nav sarakstīta neviena dziesma, un tad – vienā nedēļā top trīs. Mūziķis dziesmām ļauj atnākt tad, kad ir pienācis laiks. Passenger ir izdevis 14 albumus un jaunākais "Birds That Flew and Ships That Sailed" iznācis šogad. Viņš atklāj: "Šajā albumā būs dziesmas par briedumu, dzīves pieredzēšanu.

Laikam ejot manas dziesmas ir kļuvušas arvien vienkāršākas. Kad biju jaunāks, gribēju dziesmās parādīt savu attapību un lielo izdomu. Tagad rakstu daudz vienkāršāk, cerams, tas dziesmām dod lielāku spēku."

Rīgā mūziķis uzstāsies ar solo koncertu. Kāpēc šāda izvēle? Mūziķis saka: "Pārsvarā uzstājos solo. Passenger –tas pirms daudziem gadiem aizsākās kā grupa, bet tagad esmu tikai es. Rīgā uz skatuves būšu viens. Tas ir atšķirīgi, jo daudzi cilvēki ir pieraduši apmeklēt grupu koncertus, taču, uz skatuves esot vienam cilvēkam, ar vienu instrumentu un balsi, tas ir liels piedzīvojums kā man, tā klausītājiem. Senāk biju ielu muzikants un vienatnē apceļoju pasauli. Šķiet, esmu ieguldījis tik daudz laika, lai spēlētu vienatnē, ka tagad tas ir mans lielākais spēks."

Passenger
Passenger

Jautāts par brīnišķīgāko koncerta pieredzi, Passenger atklāj: "Esmu uzstājies Vemblija stadionā, atklājot Eda Šīrana koncertu. Anglim uzstāšanās Vemblijā nozīmē ļoti īpašu vakaru! Tomēr ne vienmēr lielie koncerti ir īpaši. Dažreiz pietiek ar 200 – 300 cilvēkiem, lai rastos maģija un tuvības sajūta." Ja par mazāk patīkamām pieredzēm – viņaprāt, karjeras sākumā mūziķi pārdzīvo, ka fanu nav tik daudz, kā vēlētos, vai cilvēki ir neatsaucīgi, taču tā ir daļa no ceļa, lai kļūtu par profesionāli:

"Ir smagi jāstrādā, lai būtu profesionāls mūziķis. Ja tev tas izdodas, tad tev ir ļoti paveicies. Ir tik daudz talantīgu cilvēku, kas gribētu iet šo ceļu."

Passenger
Passenger

Pandēmijas mājsēde bija grūts periods arī Rozenbergam, kurš aizvadītos 10 gadus pavadījis nepārtrauktās koncerttūrēs, taču viņš uzsver, ka smagāk šo laiku izjutuši jaunie mūziķi, kuru ienākumi balstās uz koncertēšanu. "Pandēmijas laiks nevienam nebija iepriecinošs. Man pašam bija ļoti veselīgi uz mirkli apstāties. Ja nebūtu šī pauze, es būtu turpinājis bez apstājas, kas nav labi," atzīst mūziķis. Laika gaitā Passenger vairāk piedomā pie veselīga dzīvesveida – ēšanas un miega režīma, kas arī viņam ļauj nospēlēt katrā vakarā vislabāko koncertu. Brīvajā laikā viņa hobijs esot visas "normālās lietas" kā ēst gatavošana, peldēšana un meditēšana. Rozenbergs ir liels futbola kluba "Arsenal FC" fans. 

Visa pasaule Passenger atpazīst pēc dziesmas "Let Her Go". Vai šī dziesma mūziķim vēl nav apnikusi? "Man šī dziesma nekad neapniks! Tā patiešām ir patiesība. Tā ir atvērusi durvis manis radītajai mūzikai. Dziesmas panākumus es nevaru izskaidrot, tur liela nozīme bija veiksmei.

Tas var izklausīties pārāk vienkārši, bet – jo vairāk tu dziesmas sarakstīsi un palaidīsi izplatījumā, jo lielākas ir izredzes kādai no dziesmām "vinnēt loterijā".

"Let Her Go" nāca no manas sirds, man nebija prātā doma uzrakstīt lielu hitu. Es vienkārši rakstīju dziesmu, kā to parasti daru," atzīst Maikls Deivids Rozenbergs jeb Passenger. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti