No Zviedrijas Mūzikas akadēmijas izslēdz diriģentu Gergijevu par Krievijas agresijas nenosodīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas diriģentam Valērijam Gergijevam ir atņemts Karaliskās Zviedrijas Mūzikas akadēmijas ārzemju locekļa statuss par viņa nevēlēšanos nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā, 13. oktobrī paziņoja akadēmijas vadība.

Akadēmija, pieminot Gergijeva tuvās attiecības ar Kremli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bija pieprasījusi Gergijevam nostāties pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Ņemot vērā viņa tuvās attiecības ar Krievijas valdību, kura šodien uzbrūk Ukrainai, mēs konstatējam, ka viņš rīkojies tādā veidā, no kura mēs nevaram atļauties nedistancēties," paziņoja akadēmijas prezidente Suzanne Ridēna. "Tas ir nepieņemami, un tas nav tāds, ar ko akadēmija varētu tikt saistīta," viņa piebilda.

Karaliskā Zviedrijas Mūzikas akadēmija ir viena no 10 Zviedrijas karaliskajām akadēmijām, tāpat kā tās, kas izraugās Nobela prēmiju laureātus. Gergijevs bija šīs akadēmijas ārzemju loceklis kopš 2011. gada.

Pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma Gergijevs ir kļuvis par nevēlamu personu vairākās Eiropas koncertzālēs. Viņš ir atlaists no Minhenes Filharmonijas orķestra galvenā diriģenta amata, ko ieņēma kopš 2015. gada. Milānas operteātris "La Scala" ir atbrīvojis Gergijevu no Čaikovska operas "Pīķa dāma" iestudējuma.

Gergijeva atbalsts Putinam ir kritizēts arī agrāk. 2014. gadā viņš parakstīja mākslinieku un kultūras darbinieku paziņojumu Krievijas īstenotās Ukrainas Krimas pussalas aneksijas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti