No ziedojumiem restaurēs Nautrēnu katoļu baznīcas ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestās Latgales ērģeļu dienas, piepulcinot dažādus solistus, ērģeļmūzikas baudītājus Latgalē šogad priecēs ar septiņiem koncertiem dažādās reģiona baznīcās. Šodien ērģeles skanēs simtgadīgajā Rēzeknes novada Nautrēnu Romas katoļu baznīcā. Jau tradicionāli festivāla laikā vāktie ziedojumi šogad tiks veltīti kādu īpašu ērģeļu atjaunošanai.

“Tradicionāli jau sesto gadu šogad notiek Latgales ērģeļu dienas, kas sākotnēji ir dibināts kā labdarības pasākums, kur koncertos piedalās no Latgales nākušie ērģelnieki un vāc ziedojumus ērģeļu restaurācijai kādā no baznīcām,” Latgales ērģeļu dienu festivāla viena no idejas autorēm un organizatorēm Guna Kise atklāj, ka šogad līdzekļi tiek vākti Rēzeknes novada Nautrēnu Romas katoļu baznīcas ērģeļu restaurācijai.

“Šīs ērģeles mums ir jau no 1939.gada,” šo ērģeļu (kas uzskatāmas arī par Valsts nozīmes mākslas pieminekli) vēsturi atklāj novadniece un Nautrēnu pagasta pārvaldes vadītāja Līvija Plavinska, “ un patiesībā tām savulaik naudu ziedoja paši cilvēki un savāca 13 tūkstošus. Bet tā kā ērģeles maksājušas vairāk - divi tūkstoši pieci simti latu - pats kārlis Ulmanis iedeva kā ziedojumu šīm ērģelēm.”

Ar šīm 21 reģistra ērģelēm, kurās iebūvētas vairāk nekā pusotrs tūkstotis stabuļu, savulaik mācījusies arī nu jau pasaulslavenā ērģelniece Iveta Apkalna.

“Ērģeles ir gana labā stāvoklī, traucē vien motors, kas paskaļi rūc un dod blakus skaņas, un tā kā tās būvētas 1939 gadā, tās jātīra un jāatjauno. Draudzes biedrība ir rakstījusi projektus, bet, protams, tās projektu summiņas ir diezgan mazas, jo reāli mēs zinām, ka tādām lietām naudas vajag stipri daudz. Un tāpēc esam ļoti pateicīgi, ka šogad to naudiņu, ko savāks ērģeļu dienās, ziedos Nautrēnu draudzes ērģelēm jo ērģeles tiešām ir īpašas,” saka Plavinska.

“Un tieši šovakar arī notiks Rēzeknes novada Nautrēnu pagastā Rogovkas bazīncā koncerts, kurā piedalīsies ērģelnieces Edīte Alpe un mecosoprāns Ilona Bagele,” stāsta Guna Kise, atklādama, ka kārtējās Latgales ērģeļu jau dienas rit pilnā sparā -  dažādās Latgales baznīcās aizvadīti vairāki koncerti, tomēr priekšā vēl trīs krāšņi koncerti tostarp Nautrēnu Romas katoļu baznīcā.

Koncertu, kas šodien plkst 14.00 notiks Rogovkas baznīcā, ērģelniece Edīte Alpe esot veltījusi saviem senčiem, kas nākuši no šejienes.

Jāpiezīmē, ka

savulaik Latgales ērģeļu dienu ideja ērģelniecēm Gunai Kisei un Larisai Cerkovai arī radās tieši tādēļ, lai vietējiem iedzīvotājiem piedāvātu iespēju ērģeles dzirdēt koncertos.

“Mēs novērojām, ka Latgalē un Latvijā baznīcās cilvēki grib dzirdēt ērģeļmūziku un viņi patiešām nāk uz koncertiem, un ideja bija tāda, ka varētu vairāk spēlēt koncertus Latgales baznīcās. Bet, lai arī no tā būtu lielāka jēga un labums, mēs vācam ziedojumus, lai uzturētu šīs ērģeles, uz kurām spēlējam, tā kā bieži vien baznīcām vienkārši nepietiek līdzekļu, lai savas ērģeles aprūpētu,” saka  Guna Kise un atklāj, ka šī gada festivāls esot jau plašāks: “Šogad ir daudz koncertu: ja citus gadus bija pieci seši, tad šogad ir septiņi. Koncertu ir vairāk un viņi ir izstiepti amplitūdā pa visu Latgali tīri ģeogrāfiski, lai visur šovasar būtu iespēja dzirdēt ērģeļmūziku.”

Latgales ērģeļu dienas noslēgsies 2.augustā ar koncertu Viļakas baznīcā, kur ērģeles tiks spēlētas četrrocīgi un četrkājīgi bet jau tradicionālais ērģeļdienu noslēguma koncerts Rēzeknes katedrālē būs īpašs ar to ka tajā kopā ar ērģelēm uzstāsies arī koklētāju ansamblis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti