Pa ceļam ar Klasiku

Miera eņģelis. Saruna ar ukraiņu dziedātāju Annu Labutu un pianisti Helēnu Laukmani

Pa ceļam ar Klasiku

Novērtēt to, kas mums ir. Saruna ar LNSO galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku

Ukraiņu mākslas zinātniece Kabjēri: Dzīve turpinās – pretējā gadījumā tā būtu padošanās

No vēlmes palīdzēt piedzimst labais. Rīgā koncertēs Ukrainā vienīgais klarnešu kvartets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Situācija Ukrainā ir interesanta – cilvēki zina, ka dzīvo kara laikā, taču viņu gars ir stiprs, viņi cenšas neatkāpties no ierastās ikdienas – dodas uz darbu, ir atvērti veikali, strādā uzņēmumi, Karpatos pat tiek organizētas ekskursijas. Cilvēki zina, ka kuru katru mirkli iespējams būs jādodas uz bērēm, lai atvadītos no kāda tuvinieka karavīra, taču dzīve turpinās, jo pretējā gadījumā tā būtu padošanās un zaudējuma atzīšana," intervijā LR3 stāsta mākslas vēsturniece Gabriēla Kabjēri, kura dzimusi Ukrainā, bet jau vairākus gadus dzīvo Rīgā.

22. jūlijā Kabjēri aicina uz Ukrainā vienīgā klarnešu kvarteta koncertu Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā. Koncerta sākums – pulksten 17.30, un ienākumi no šī koncerta tiks novirzīti aprīkojuma iegādei ievainotajiem Ukrainā.

Inta Zēgnere: Kā jums radās doma pievērsties labdarībai un izveidot šādu koncertu?

Gabriela Kabjēri: Dzīvē bieži lietas notiek pavisam nejauši. Arī tikšanās ar klarnetistu Nazaru Hižiju notika nejauši, kad rīkoju bērnu zīmējumu izstādi. Visi mūziķi ir Ļvivas operas un baleta mūziķi, kuri 2010. gadā izveidoja ansambli. Vairāku sarunu rezultātā nolēmām Rīgas izglītotajai koncertpublikai piedāvāt šo notikumu, jo šis klarnešu kvartets ir vienīgais visā Ukrainā.

Tā izveidē mūziķi gājuši sarežģītu ceļu, vispirms iemācoties sadzirdēt un sajust otra kolēģa elpu. 2015. gadā kvartets ierakstīja savu pirmo albumu "Petit fleur" jeb "Mazais ziediņš" ar klasiskās mūzikas skaņdarbiem – Hendeli, Delību, Štrausu. Tas skan brīnišķīgi, kā ērģeles, taču tās ir klarnetes. Te jūtams noslēpumains, mistisks skanējums, no kura nevar atrauties.

Pēc pirmā albuma radās ideja par vieskoncertiem Vācijā, kur iekarot klausītāju atzinību palīdzēja kāds mūzikas profesors. Viņš ieaicināja kvartetu muzicēt savā salonā. Pavisam drīz kvartets ierakstīja otro tvartu "Džeza refleksijas" ar Stinga, Ārmstronga un citu džeza mūziķu darbiem viņu pašu aranžijā.

Kad klausījos Stinga labi zināmo "Englishman In New York", kuras oriģināls man šķiet ieturēts un stīvs, biju pārsteigta par silto vieglumu un rotaļīgumu, ar kādu ukraiņu mūziķi aranžējuši šo dziesmu.

Un tāds ir viss albums!

Ļvivas klarnešu kvartets
Ļvivas klarnešu kvartets

Kas skanēs Rīgas koncertā?

Pamatā klasika – Hendelis, Štrauss, Karmenas taktis no Bizē, kā arī ukraiņu tautas melodiju virkne. Džeza melodijas baznīcā nespēlēsim, ja nu vienīgi… Uz "Bis!"

Mums ir ieraksts, kurā muzicē viens no kvarteta dalībniekiem – Nazars Hižijs. Tas fiksēts Anglikāņu baznīcā – Andreja Osokina veidotajā Brīvības festivālā, kas šogad aizritēja Ukrainas zīmē. Tajā abi mūziķi spēlēja Astora Pjacollas opusu. Pats Nazars Hižijs šobrīd spēlē mūsu Nacionālās operas orķestrī. Bet kā ar pārējiem kvarteta mūziķiem? Kā jūs esat sapulcinājusi Ļvivas kvaretu kopā?

Sākoties karam, Nazars izbrauca no valsts.

Bet tikai tāpēc, ka viņam ir trīs bērni..

Jā, tāpēc viņš varēja izbraukt. Pārējie trīs mūziķi palika Ļvivā, kur viņi turpina strādāt Ļvivas operas orķestrī un simfoniskajā orķestrī. Šobrīd abiem kolektīviem ir atvaļinājums un visi trīs mūziķi piekrita sniegt labdarības koncertu Latvijā. Jāteic, ka visi ziedojumi tiks novirzīti Ukrainas armijas vajadzībām.

Saziedotie līdzekļi nevis vienkārši tiks palaisti kosmosā, bet tos izlietosim medicīnisko žņaugu iegādei. Tas ir neliels medicīnisks priekšmets, kas bieži vien spēj glābt dzīvības, apturot asiņošanu uzbrukuma vai kaujas laikā.

Ar mūziķiem vienojāmies, ka visus koncerta ienākumus caur organizāciju "Caritas" novirzīsim medicīnisko žņaugu iegādei. Tad vērsīsimies pie kādas no divīzijām vai slimnīcām, kam arī konkrēti nosūtīsim šos medicīniskos žņaugus, kas kaujas laukā ir ne mazāk svarīgs ierocis, jo ļauj izdzīvot pēc ievainojuma iegūšanas.

Vai jums ir ziņas, kā šobrīd mūziķi dzīvo Ļvivā?

Situācija ir interesanta – cilvēki zina, ka dzīvo kara laikā, taču viņu gars ir stiprs, viņi cenšas neatkāpties no ierastās ikdienas – dodas uz darbu, ir atvērti veikali, strādā uzņēmumi, Karpatos pat tiek organizētas ekskursijas.

Cilvēki zina, ka kuru katru mirkli iespējams būs jādodas uz bērēm, lai atvadītos no kāda tuvinieka, karavīra, taču dzīve turpinās, jo pretējā gadījumā tā būtu padošanās un zaudējuma atzīšana.

Baznīcās tiek noturēti koncerti, tiek vākti ziedojumi – cilvēki dzīvo pilnvērtīgu dzīvi.

Sarunas sākumā jūs minējāt par bērnu darbu izstādi. Jūs sagādājat krāsas un papīru, un bērni zīmēja Ukrainas bēgļu centros, kamēr vecāki kārtoja dokumentu formalitātes. Kas šobrīd notiek ar šo izstādi?

Izstāde turpina dzīvot un palīdzēt Ukrainai! Tikko atgriezos no Francijas institūta, kur var apskatīt vienu trešdaļu šīs izstādes darbu. Vēstnieces kundze nāca klajā ar lielisku piedāvājumu – iegādāties šo zīmējumu autortiesības, un šos līdzekļus ziedot Ukrainas armijas vajadzībām. Šobrīd jau 12 zīmējumiem ir pārdotas autortiesības un mēs esam ieguvuši 1200 eiro. Par tiem jau šobrīd varam iegādāties manis minētos medicīniskos žņaugus un nosūtīt tos Ukrainas armijai.

Strādājot ar ukraiņu bērniem, bieži izskanēja jautājums – kad mēs nokļūsim mājās? Loģiska atbilde uz šo jautājumu ir algoritms: mājās varēs nokļūt, kad zeme būs brīva no iebrucējiem un iestāsies miers; miers iestāsies, kad Ukrainas karavīri uzvarēs; lai karavīri uzvarētu, ir vajadzīgi ieroči, kas viņiem ļauj palikt dzīviem…

Lūk, tādā veidā ukraiņu bērni ar saviem zīmējumiem, ko novērtē sabiedrība, sūta palīdzību Ukrainas armijai. Liela nozīme ir tam, cik ļoti mēs vēlamies viens otram palīdzēt – tad piedzimst labais. Un šodienas akcija to apstiprināja – no 85 darbiem jau 12 darbu autortiesības ir nopirktas! Šie zīmējumi tiks izmantoti kā apsveikuma kartiņas, kalendāra bildes un tamlīdzīgi.

Vai arī izstādi varēs aplūkot citviet?

Esam saņēmuši divus interesantus uzaicinājumus – viena no tām ir Londonā, otra Venēcijā. Izstāde ir ļoti plaša, šobrīd rit sarunas par telpām izstādes izvietošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti