Labrīt

PTAC vadītāja: Straujš interneta tirdzniecības pieaugums atnesis arī daudz vairāk sūdzību

Labrīt

Attālināta darba un mācību laikā pieaug atkarību saslimstības riski

Ralfs Eilands iestudējis muzikālu dzīvesstāstu "No Veidenbauma neaizbēgsi"

«No Veidenbauma neaizbēgsi» – vienmēr aktuālā dzejnieka dzīvesstāsts digitālā uzvedumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eduarda Veidenbauma dzejas dumpinieciskais gars ir pārlaicīgs un ļoti aktuāli izskan arī šodien, uzskata muzikālā dzīvesstāsta “No Veidenbauma neaizbēgsi” režisors Ralfs Eilands. Uzvedums izveidots digitālajā versijā, un stāsti, mūzika, dzeja tajā mijas ar kino fragmentiem, kas uzņemti, atdarinot mēmā kino estētiku.

Līdzās Ralfam Eilandam muzikālajā stāstā piedalās aktieris Gatis Maliks, kā arī “Liepaja Music Orchestra” Jāņa Ivuškāna vadībā. Projekts iekļaujas programmā ''Latvijas skolas soma'', bet to ir iespēja noskatīties ikvienam interesentam.

Eduardam Veidenbaumam veltītajā stāstā izskan gan zīmīgi fakti par viņa dzīvi, gan viņa dzeja un dziesmas ar viņa vārdiem, un visu vēl caurvij arī nelielas mēmā kino estētikā uzfilmētas ainiņas, kas piešķir stāstam arī savu tiesu humora.

Mūziķi no “Liepaja Music Orchestra” ne tikai muzicē, bet arī aktieriski iejūtas dažādos tēlos, bet visvairāk uzdevumu ir Ralfam Eilandam, kurš lasa dzeju, atveido pašu Veidenbaumu, kā arī, protams, dzied. Stāstam viņš kopā ar Jāni Ivuškānu radījis arī vairākas jaunas kompozīcijas.

Kā uzsver Ralfs Eilands – muzikālā stāsta ideju visprecīzāk raksturo tam izvēlētais nosaukums “No Veidenbauma neaizbēgsi”:

“Lai vai kādi laiki mainās, lasot viņa dzeju, mēs redzam, ka no viņa neaizbēgsi, viņš ir aktuāls vienmēr.

Manuprāt, šajos trakajos juku laikos, kur ir daudz dezinformācijas, kur uz populistiskiem saukļiem daudzi cenšas savu politisko kapitālu celt, tāpat skatoties, kas viss notiek pasaulē, Eduarda Veidenbauma dzeja, viņa nostāja, viņa personība – nu pierādās, ka tā arī 2021. gadā ir aktuāla. Un būtu ļoti interesanti zināt un izlasīt, ko Veidenbaums darītu mūsdienās. Tāpēc mēs arī viņu aktualizējam.”

Stāstu caurvij arī labi zināmas Jura Kulakova un Imanta Kalniņa dziesmas, kam izveidoti jauni aranžējumi.

Kopumā stāsts sadalīts piecās ainās, kas iepazīstina ar Veidenbauma personību, viņa uzskatiem, attiecībām ar līdzcilvēkiem.

Kā atzīst Ralfs Eilands – viss digitālās versijas ieraksta process bijis interesanta pieredze, jo īpaši mēmā kino ainu filmēšana.

“Mēmais kino jau vispār ir humors, un Veidenbaums jau reizēm tāds cinisks bija, un viņam arī tāds cinisks humors, tā tās lietas arī mēmajā kino tiek iezīmētas,” stāsta Eilands.

“Man bija vizuāli radīts tāds – pa pusei caur mūsdienām, pa pusei caur viņa laiku – Veidenbauma tēls, bet, ja mēs tā filozofiskāk ielienam šajā jautājumā, kas ir jādara, lai būtu par Veidenbaumu, tad mūsdienās es teiktu – jābūt godīgam un jācīnās: ja tu ieraugi kaut kādu netaisnību sev apkārt, tev nevajag klusēt, tev vajag vienkārši godīgi teikt.

Ja tu nezini, ko darīt tagad mūsdienās, tad pavaicā, ko darītu Eduards Veidenbaums, un tā arī rīkojies, un tas arī ir tas Veidenbaums gars, ko mēs visi varam aizgūt.”

Projekta vadītāja Irita Kalēja stāsta, ka sākotnēji stāstu bija domāts veidot kā koncertizrādi, ko rādīt skolās klātienes versijā, bet laiks ieviesa savas korekcijas, un tagad izveidotais digitālais variants kaut kādā ziņā ir varbūt pat saistošāks un neparastāks. To radot, ļoti daudz tika piedomāts pie vizuālā stila un video risinājumiem.

Irita Kalēja atzīmē: “Es nekad neesmu veidojusi šādus kultūras produktus, bet man šis process likās tik ļoti, ļoti interesants! Milzīgu ieguldījumu deva Ralfs, kurš būtībā izveidoja visas šīs, teiksim, īsfilmas režiju, kurš ļoti cītīgi strādāja pie mizanscēnām, kurš bija izdomājis, ko katrs darīs. Ieva Dzintare studēja grāmatas, izveidoja scenāriju, bija burvīga māksliniece Madara Pilipa-Matisone, kas veidoja ne tikai vizuālo identitāti, bet arī visus šos te noformējumus ar rekvizītiem, ar tērpiem, lai mēs tiktu šajā autentiskajā vidē un noformējumā.”

Muzikālā dzīvesstāsta ''No Veidenbauma neaizbēgsi'' digitālā versija ceļu pie skatītājiem sāka februāra sākumā, un to varēs noskatīties līdz jūnija nogalei. Iespējams, ka, pulcēšanās ierobežojumiem beidzoties, taps arī koncertuzvedums, ko varēs skatīties klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti