Rīta Panorāma

Intervija ar Irinu Janumu un Alintu Hegmani

Rīta Panorāma

Jauno "Lupatiņu" pirmizrāde sestdien Riga IFF ietvaros

Mūziķi izvēlas spēlēt uz ielas

No starptautiskas skatuves līdz nejaušiem garāmgājējiem – ASV mūziķi izvēlas spēlēt uz ielas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ļoti daudz ir stāstu pasaulē, kā Covid-19 jaunā realitāte skarbi maina dzīves, bet arī rāda piemērus, kā cilvēki cenšas nepadoties. Īpaši no mākslas jomas. ASV ir patlaban visvairāk vīrusa skartais punkts pasaulē, un savu vietu šajā situācijā cenšas rast Ņujorkas Filharmonijas orķestra mūziķi, kuri iepriekš strādājuši uz starptautiska līmeņa skatuvēm.

Ielu troksnis, balsis, mašīnu rūkoņa, vadi un skaņu aparatūra, kas tikko izcelta no viņu jaunā biroja jeb teju otrajām mājām – ceļojošās kravas automašīnas. Tā ir ļoti neierasta vide augstākā līmeņa mūziķiem, kuru darba vieta ilgus gadus ir bijis Manhetenas Linkolna centrs Ņujorkā, kur savulaik uzstājies arī Valsts akadēmiskais koris “Latvija”.

Šie mūziķi, lai gan jaunajos apstākļos to ir grūti apjaust, ir pieraduši pie smalkas un prasīgas auditorijas. Tagad realitāte ir iela, jo kopš marta, uzliesmojot vīrusam, Linkolna centra zāles ir slēgtas, bet vajadzība ne tikai pēc iztikas, bet arī ilgas pēc klausītājiem paliek.

“Tā ir garīga vajadzība. Es domāju, ka, atrodoties mājās un pārlaižot vētru jeb pašreizējos notikumus, mums ir nepieciešama izeja, mums ir vajadzīga vieta, kur likt savas jūtas, kur justies droši, kur iedomāties cita veida pasauli,” uzsver vijolnieks Kērtiss Stjuarts.

Kad Linkolna centrs Ņujorkā atkal pilnībā varētu atsākt savu darbību, joprojām nav zināms, tas jau cieš miljoniem dolāru lielus zaudējumus, bet tikmēr uz ielas palikušie mūziķi, kuri, starp citu, uzstājas pilnā sastāvā arī šādos apstākļos, ir nolēmuši nepadoties un savu koncertsēriju turpināt, un cilvēki to acīmredzami novērtē.

Kērtiss Stjuarts atzīmē: “Tas ir mazliet smieklīgi, jo, pirms tas viss notika, man mazliet apnika ceļot, bet jūs nezināt, ko esat ieguvis, kamēr neesat to zaudējis.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti