Labrīt

Tiešsaistē norisināsies projekta "Zenit stāsti" noslēguma pasākums

Labrīt

Barikāžu stāsti: Zigurds Vidiņš un SuperVHS kamera

Klajā nāk Imanta Kalniņa simfoniskās mūzikas kolekcija piecos kompaktdiskos

No sirdsbalss. Izdota Imanta Kalniņa simfoniskās mūzikas kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Īpašs notikums mūzikas dzīvē – nacionālā mūzikas izdevniecība ''Skani'' klajā laiž piecu kompaktdisku komplektu, kurā iekļautas visas Imanta Kalniņa sakomponētās simfonijas un koncerti. Liepājas Simfoniskais orķestris Atvara Lakstīgalas un Māra Sirmā vadībā pie ierakstiem strādājis jau kopš 2014. gada, lai vērienīgais darbs pie klausītājiem ceļu sāktu tieši Imanta Kalniņa 80. jubilejas gadā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

No Koncerta čellam ar orķestri, kas tapa tālajā 1963. gadā, kad Imants Kalniņš vēl bija students, līdz Septītajai simfonijai, kas pirmatskaņota 2015. gadā – tāds ir laika ietvars, kad tapusi albumā iekļautā simfoniskā mūzika.

To visu no jauna ierakstījis Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā sešu gadu garumā. Piecu kompaktdisku komplektā ietilpst septiņas simfonijas, trīs koncerti un divas simfoniskās miniatūras “Santa Krusa” un leģendārais fināls no mūzikas kinofilmai “Pūt, vējiņi!”.

Īpaša pievienotā vērtība albumam ir buklets, kurā ļoti izsmeļoši gan ar Imanta Kalniņa personību, gan ar katru diskā iekļauto skaņdarbu iepazīstina komponists Imants Zemzaris. Viņš Imantu Kalniņu mūzikā raksturo kā spilgtu melodiķi un vienu no pēdējiem izteiktajiem romantiķiem.

Izdevniecības “Skani” vadītājs un arī albuma producents Egīls Šēfers akcentē arī īpašo sirds siltumu un sirsnību, kas izskan Kalniņa mūzikā, un arī tās pārlaicību.

“Imants Kalniņš ir viens no tiem komponistiem, ja tu klausies viņa simfonisko mūziku, viņš patiesībā ne tik daudz seko laikmetam un aktualitātēm, cik daudz savam iedvesmas spēkam, sirds sajūtai. Tā ir tīri tāda emocionāli garīgi iedvesmota mūzika, kas nāk no viņa iekšienes, no viņa sirdsbalss,” norāda Egīls Šēfers. “Nevar noliegt, ka Ceturtā simfonija, piemēram, ir sava laikmeta tāds ļoti spēcīgs zīmols ar tolaik jaunajiem, aizliegtajiem ritmiem, un tur ir viņa dumpīgais gars, bet tas nav tas galvenais slānis.

Manuprāt, tomēr viņa simfoniskajā mūzikā noteicošā ir viņa sirdsbalss un sajūtas, ne tik daudz politiskais konteksts, kas notiek apkārt.”

Koncerts obojai ar orķestri ir viens no Egīla Šēfera iemīļotākajiem Imanta Kalniņa skaņdarbiem, lai arī pagaidām nepelnīti maz atskaņots, – tagad to var klausīties arī albumā.

“Es klausos viņu atkal un atkal, un mani tas pārsteidz,” atzīst Šēfers. “Tas ir ļoti meistarīgs darbs  un mūsu vidē, manuprāt, nenovērtēts. Bet tas ir darbs, kas ir ne tikai labi uzrakstīts instrumentam. Kā mēs zinām, Imanta Kalniņa dēls Marts Kristiāns Kalniņš ir lielisks obojists, un viņam arī veltīts šis darbs. Bet tajā pašā laikā šis darbs ir arī ļoti emocionāli uzrunājošs. Ārkārtīgi skaists koncerts, ārkārtīgi skaista mūzika. Tā kā es no savas puses novēlētu nepalaist garām šo.”

Jaunu uzdevumu ziņā šis izdevniecībai ''Skani'' kopumā gaidāms kā ļoti bagātīgs gads. Pērn ierobežotās koncertdzīves dēļ bija iespēja strādāt pie agrāk atliktiem mūzikas ierakstiem, un tādējādi aizvadītajā gadā tika ierakstīti vairāk nekā 40 albumi, daļa no kuriem klajā nāks tieši šogad. Viens no tiem arī Ingas Kalnas un Diānas Ketleres kamermūzikas albums, kas dienas gaismu ieraudzīja janvāra vidū un jau paspējis saņemt ļoti atzinīgus Eiropas mūzikas kritiķu vērtējumus.

Egīls Šēfers stāsta: “Ingas balss ir vienkārši kaut kas fenomenāls! Tās nianses un tā krāsainība, un katrā vārdā, katrā frāzē jūs jūtat, ka tur ir ieliktas tādas emocijas iekšā! Vienkārši pasakaini. Ar prieku varu arī pastāstīt, ka jau šobrīd lieli pasaules kritiķi tam pievērš uzmanību. “The Independent” un “The Observer” jau par to raksta. Pagājušajā nedēļā Ingai Kalnai bija liela intervija BBC radio, un es to klausījos tiešajā ēterā un dzirdēju, kā Inga dzied Alfrēdu Kalniņu, un man bija tā sajūta – nu klausieties divi miljoni – šādi skan latviešu mūzika.”

Ļoti labas atsauksmes starptautiskā līmenī izpelnījies arī “Skani” nesen izdotais pianista Daumanta Liepiņa debijas albums un ansambļa “Schola Cantorum Riga” albums “Vox Clara”.

Jau drīzumā gaidāmi jauni albumi ar Indras Rišes, Santas Ratnieces, Gundegas Šmites mūziku, tāpat pavasara pusē iznākšanu gaida arī trompetista Jāņa Porieša debijas albums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti