Kultūras ziņas

Laikmetīgā māksla un amatniecība zem viena jumta

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Jūrmalas pilsētas muzejā

"Sinfonietta Rīga" un Bēthovena "Svinīgā mesa"

No sirds uz sirdi. «Lielajā ģildē» atskaņos Bēthovena «Svinīgo mesu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ludviga van Bēthovena "Missa solemnis" jeb "Svinīgā mesa" pirmo reizi atskaņota 1824. gadā un joprojām tiek uzskatīta par vienu no sarežģītākajiem komponista skaņdarbiem. Pirms 17. decembrī iecerētā koncerta igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā šobrīd to mēģina "Sinfonietta Rīga", koris "Latvija" un četri ārvalstu solisti. Starp viņiem arī argentīniešu basbaritons Lisandro Abadī.

"Šis ir sarežģīts darbs un prasa lielu koncentrēšanos un radošumu. Tas ir arī izaicinājums vienlaicīgi saglabāt tempu un stabilitāti. Te ir jābūt pilnīgi pārliecinātam par skanējumu un precīzu sadarbību starp trijām mūziķu grupām – kori, solistiem un orķestri," norāda Lisandro Abadī.

Šo skaņdarbu viņš ir atskaņojis vairākas reizes un novērojis, ka katrā koncertzālē tas iegūst īpašu skanējumu. Tas pats sakāms arī par mūziķu sastāvu. Tādēļ šī "Svinīgā mesa" ir oriģināla tieši šim sastāvam.

Uz "Svinīgās mesas" partitūras Bēthovens uzrakstījis: "No sirds lai tālāk tā iet uz sirdi." Kā atzīst Bēthovena pētnieki, šis skaņdarbs ir kas vairāk nekā liturģisks darbs, jo muzikāli pieskaras gan garīgajam, gan cilvēcīgajam.

Lisandro Abadī atklāj: "Manuprāt, šajā skaņdarbā ir ļoti piesātināts vēstījums. To klausoties, var izjust neticami atšķirīgas jūtas. Tā ir sarežģīta struktūra, kurā viena pēc otras vai pat vienlaicīgi notiek ļoti dažādas lietas. Tas būtu diezgan vienkāršoti, ja mēs mēģinātu raksturot kādu galveno šī skaņdarba vēstījumu.''

Šo mūziķu sniegumā Bēthovena "Svinīgās mesas" vienīgais koncerts notiks 17. decembrī Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti